2013-08-27
Nyhet

iPad mot iPad

Funderar du på att köpa en iPad? Eller en iPad mini?

När iPad mini lanserades ryckte jag mest på axlarna. En maskin som i princip var en iPad 2 som körts i en torktumlare ett par timmar för länge och krympt väldigt kändes inte särskilt högt på agendan när iPad 3 och senare iPad 4 hade så enormt mycket bättre skärm och prestanda.

Men när Apple skickade över en iPad mini till mig så kunde jag inte låta bli att bli lite kär. Efter att ha haft iPad mini parallellt med en iPad 4 i snart ett år finns det ett par slutsatser jag vill dela med mig av.

Det första är skärmen – iPad mini har en skärm som är sämre jämfört med iPad 4. Så är det bara. Men då skärmen är mindre stör man sig inte så mycket på det som man gör om man går från iPad 4 till exempelvis iPad 2. För mig är den mindre skärmen i iPad mini inte helt optimal för läsning då mina ögon inte riktigt är vad de borde. Den större plattan är därför ett bättre val för mig som dels ser lite halvtaskigt och dels älskar vackra typsnitt. DN:s digitala edition, eller Wireds för den delen, är båda ögongodis på den större iPad 4 medan de på iPad mini inte ser usla ut men man noterar skillnaden och därför är det svårt att släppa den. En framtida version av iPad mini kommer nog att ha en retina-skärm inbyggd men jag är inte övertygad om att det är den modell som sannolikt släpps under hösten, detta av den enkla anledningen att priset på retinaskärmar fortfarande är högt och en stor del i Apples erbjudande av iPad mini är det låga priset, vilket också gjort den till en storsäljare under 2013.

Det andra är prestandan – iPad 4 är vrålsnabb. iPad mini är det inte. Åter igen, iPad mini har i princip samma “motor” som en iPad 2, det vill säga en A5-processor (iPad mini har andra generationen av den processorn men grunderna är de samma) medan iPad 4 gasar på med A6X-processorn. Detta är kanske ett mindre problem för andra men jag stör mig enormt på när iPad mini inte hänger med. Man börjar ladda ned ett par appar, och kanske kör ett par andra i bakgrunden och ska skriva ett mail och man märker att iPad mini inte hänger med riktigt. Saker och ting går ryckigare än på en iPad 4 i motsvarande situation. Detta kommer sannolikt att förbättras i en framtida version av iPad mini.

Det tredje jag tänkte prata om är vikten. Här triumferar iPad mini, inte helt överraskande. Efter ett par veckor med den lille gynnaren som sällskap så överraskas jag av hur tung iPad 4 faktiskt är. Vilket i sin tur inte är någon vikt alls att tala om när man jämför med tegelstenen som var den första generationens iPad. iPad mini har en annan fördel – formatet i sin helhet kombinerat med den lägre vikten gör att man ledigt kan stoppa ned den i kavajfickan utan att störas av det och vips har man, om man har modellen med inbyggt mobilnät (vilket undertecknad har), kontoret på fickan och en eventuell bärbar dator får helt plötsligt finna sig i att stanna hemma på kontoret.

Dan Frommer skriver så här om sina första 300 dagar med iPad mini:

On a recent vacation to Brazil, I read two books and a magazine on it, watched a movie and a few TV shows, brought a bunch of “photocopied” pictures of a hardcover restaurant guide, etc. It’s the second-best travel companion Apple has made, after the iPhone.

Och det är faktiskt precis så bra iPad mini är. Trots en mindre bra skärm och en långsammare processor (som gissningsvis möjliggör den fina batteritiden trots ett mindre batteri än i iPad 4) är detta det perfekta formatet. Kanske är framtiden för Apple inom surfplattor den samma som det varit för deras datorsortiment – de stationära datorerna har mer och mer trängts undan till förmån för de mindre bärbara modellerna. Om inte Apple minskar vikten på den stora modellen av iPad ser jag ingen anledning att välja den modellen när maskinparken här hemma ska uppdateras nästa gång. 128 gigabyte lagringsyta är verkligen inget argument för mig när det handlar om en iPad, även om jag förstår att andra användare (exempelvis musiker) har stor nytta av den utökade lagringskapaciteten.© 2021 Omsoc Publishing AB