2013-10-05
Guide

Att byta batteri i en iPhone – del 2

Läsare med hyfsat gott minne minns säkerligen att jag för en tid sedan bytte batteri i en iPhone 4. Det nya batteriet skulle erbjuda betydligt högre kapacitet än det orginalbatteri som monterades i när telefonen byggdes, men efter över en månads testande kan jag konstatera att batterikapaciteten i telefonen är lika god som när telefonen var ny.

Detta kommer heller inte som en större chock – flera läsare påpekade att batteriet jag fått skickat till mig i själva verket inte alls erbjöd högre kapacitet – istället hade den kinesiska tillverkaren slagit på stora trumman och lovat något som alltså inte hade någon förankring i verkligheten.

Macpro-läsaren Ingvar Palmér skriver:

En tydlig ledtråd att något inte stämmer finns på själva batteriet där det står i den mindre texten att det är på 3,7 volt och 5,25 Wh. Enligt formeln P=UxI (Effekt = Spänning x Strömstyrka) är 5,25 Wh = 5,25/3,7 Ah = 1418 mAh. Inte 2680 mAh som det står i den röda stjärnan.

Ingvar påpekar också klokt att batteriet lika gärna kan vara ett begagnat batteri eller en andrasortering som klätts upp för att kunna säljas vidare. Han (och flera med honom) tipsade dessutom om det här filmklippet på Youtube som visar ett batteri med samma tryck (bortsett från att batteriet i filmen är för en iPhone 5) som jag monterade in i dotterns iPhone 4:

Vad har vi då lärt oss av detta? Allt är inte guld som glimmar, och en gris med läppstift är fortfarande en gris.© 2021 Omsoc Publishing AB