2013-10-05
Guide

Därför fungerar inte Airdrop mellan OS X 10.9 Mavericks och iOS 7

Om du drömmer om att använda Airdrop mellan din iOS 7-enhet och din Mac så har du säkert noterat att detta inte fungerar med tidigare versioner av OS X (OS X 10.7 Lion eller senare) som har Airdrop inbyggt. Jag kan nu bekräfta att detta inte fungerar med OS X 10.9 heller. Denna text är hämtad från mitt kommande stora test av Mac OS X 10.9 (Mavericks). Håll till godo.

 

Apples supportdokument i frågan är också glasklart, men många av oss har givetvis hoppats att detta ska vara något Apple åtgärdat i OS X 10.9:

AirDrop for iOS supports only iOS 7 devices. You cannot use AirDrop on iOS to share with OS X, and OS X users can’t use AirDrop to share with iOS devices.

Detta är givetvis en aning irriterande. Apple har å sin sida aldrig sagt att Airdrop ska fungera mellan de två plattformarna, men eftersom namnet är identiskt i båda tror man givetvis att det kommer att fungera. Voffor gör di på detta viset?

Vad Apple skapar med det tilltaget är förvirring och irritation. Det finns ingenting som utesluter att detta kommer fungera i framtida versioner av respektive operativsystem, men för att det ska hända måste Apple överkomma sina egna designtekniska beslut i iOS 7. Ser man till den rent tekniska biten är Airdrop i iOS 7 respektive OS X 10.9 identiskt. Båda plattformar använder Bonjour-protokollet som själv hanterar identifiering, anslutning och nedkoppling mellan två enheter som använder sig av protokollet.

Jag tror att det hela handlar om att Apple har ett bra varumärke och vill använda det. Detta i kombination med att iOS historiskt sett varit väldigt konservativt och styvmoderligt när det gäller vilka filtyper som ska kunna hanteras i en iPhone eller iPad. Airdrop mellan två OS X-maskiner kan skicka vilket filformat som helst eftersom OS X bara skriver ned filen som tas emot till filsystemet och sedan får användaren hantera det eventuella problemet med att det inte finns en applikation för att öppna filen i fråga. I iOS är det som bekant annorlunda – endast ett fåtal filtyper kan skickas till och från en iOS-enhet via e-post, iCloud eller Dropbox för att ta tre exempel.

Om vi för ett ögonblick utgår från att Airdrop faktiskt fungerade mellan de två plattformarna skulle Apple dels tvingas hantera inbyggda begränsningar i båda plattformarna som stipulerade vilka filtyper (och kanske också filstorlekar) som kan skickas mellan de två. Dessutom är en del av materialet i en iPhone eller iPad DRM-skyddat och köpt via iTunes vilket gör att den kopplingen skulle innebära ytterligare begränsningar för användaren. Det andra Apple skulle tvingas tampas med är förbaskade kunder som trodde att de skulle kunna skicka musikfiler till sin iPad från sin Mac.

Synd är det att det inte fungerar som vi tänkt dock. För egen del hade det räckt med att kunna överföra bilder från iPhone till Mac men det ser ut som jag får använda e-post (snabbt) eller iCloud (inte snabbt) för det ändamålet.© 2021 Omsoc Publishing AB