2013-10-24
Test

Leitz complete – multiladdare

Less på att ha drösar av laddare till dina iPad, iPhone och iPod? Då kanske en multiladdare av det här slaget skulle smaka? Denna produkt går under namnet Leitz Complete och är kort och gott en multiladdare. Slutet gott, allting gott tänker ni kanske? Det är inte riktigt så enkelt.

Konceptet med en multiladdare av det här slaget är ganska smart. En laddare, som sedan kopplas till flera enheter samtidigt. Enkelt – men sen har vi ju problemet med exempelvis iPad som vill ha över två ampere för att låta sig laddas över huvudtaget. Vill man kunna ladda flera enheter samtidigt så kräver det således en ganska fet laddare i bakgrunden.

Leitz har löst det på ett intressant sätt. De utgår från att du har en surfplatta, exempelvis en iPad, och att du sedan har tre mindre enheter a’la iPhone eller iPod. Bilden ovan är inte tagen av mig för övrigt så oroa er inte – inte en Android-telefon i det här huset.

 

foto3

Leitz har inkluderat en rad olika kablar man kan använda sig av om man vill. Mikro-USB och Apples gamla 40-pinnarskontakt ingår i det inkluderade utbudet. Kablarna är givetvis svarta eftersom det gör att de smälter in ganska bra i den annars min sagt mörka designen av denna multiladdare, och äger du en iPhone eller iPad med lightning-kontakten så är sladdarna vita och vips ser det inte fullt lika enhetligt ut längre. Inte Leitz fel, bör väl tilläggas.

Kablarna ansluts via vanliga USB-kontakter under “locket”, och är kablarna för långa kan man linda upp dem på små klumpar som placerats under nyss nämnda lock för just det ändamålet. Det är inte särskilt elegant men det fungerar, även om det kräver att man testar sig fram en aning för att få kabellängden som ska sticka fram på lockets ovansida precis rätt.

Reklambilden högst upp visar hur det ser ut under lite mer optimala förhållanden. Bilden nedan visar hur det kan se ut i verkligheten ute hos verklighetens folk:

leitz_1 - www.macpro.se

De gröna strecken är för övrigt små ränder av gummi som gör att enheterna du placerar där inte ska glida iväg eller vibrera onödigt högt om de är inställda på att göra just det istället för att pipa, plinga och tjoa. Men den gröna färgen gör inte en redan ganska problematisk design några större tjänster. För att citera undertecknads bättre hälft:

Snygg är den inte… alls.

För vår del var det slut på Leitz Completes närvaro i vårt kök. Nu huserar den i undertecknads hemmakontor istället där den förtjänstfullt laddar allt som placeras hos den.

Summering

Prislappen ligger på cirka 750 kronor – den kunde varit aningen lägre i mitt tycke.

Det är i sig inget fel på tanken bakom denna produkt, men den kunde varit snyggare, en gnutta smartare prissatt och framförallt anpassad för en verklighet där man kanske har flera iPad:s som man vill ladda samtidigt.

En iPad mini får utan problem plats med de andra mindre enheterna. Sådant borde tillverkaren ha tänkt lite mer på.

Överlag är detta en produkt som jag trots allt mycket väl kan tänka mig att köpa, men inte förrän jag spanat in vilka alternativ som finns.© 2021 Omsoc Publishing AB