2013-11-15
Krönika

Hur kan ni misslyckas, DN?

Jag är en morgontidningsmänniska. Ända sedan jag var åtta år har jag haft DN på morgonen, först genom föräldrarnas försorg och sedan tack vare egen plånbok.

Jag gillar tanken på att vakna upp på morgonen, greppa min iPad och släpa mig ut till frukostbordet. När jag “väcker” min iPad ska min morgontidning finnas där, nedladdad och klar.

Så var det för oss som prenumererar på DN:s digitala upplaga, DN+, fram tills att DN uppdaterade sin programvara tidigare i år. Den gamla programvaran var inte så värst vacker, men den gjorde jobbet och framför allt kraschade den sällan.

Med den nuvarande programvaran har DN+ bara blivit sämre och sämre. Vissa morgnar går det inte att ladda ned tidningen över huvudtaget då min iPad enligt DN+-applikationen saknar Internet-anslutning. Att få dagens tidning automatiskt nedladdad till min “padda” tycks vara stört omöjligt. I samma ögonblick man klickar någonstans i applikationen meddelar den att dagens tidning finns tillgänglig för nedladdning.

En annan irritation är att man då och då blir utloggad, helt utan anledning. Det innebär att man måste logga in igen, och eftersom det inte är ens Apple-ID man använder för inloggningen måste man först väcka de små grå cellerna som än så länge tror att de befinner sig i en varm säng. Försök komma på ett login och ett lösenord vid sex-tiden på morgonen när det är kolsvart ute – inte så lätt alla gånger.

Det finns animationer och andra former av små saker som ska vara snygga i applikationen, men inte ens på en iPad Air, i sanning den snabbaste iPad som någonsin gjorts, flyter innehållet på som rinnande vatten. Det rycker, hoppar och ibland får man vänta 4-5 sekunder på att applikationen ska bli klar med vad den nu ägnar sig åt. Klickar jag på kugghjulet för att ändra inställningar vill DN+ först “uppdatera biblioteket” innan jag får se inställningsmenyn. Varför?

DN+ går inte att läsa med iPad i liggande läge. Det går inte att klicka på länkar inne i tidningen. Det går inte att zooma in på bilder, och vill man markera text kan man glömma det.

Jag vet inte vad det är som gör det så svårt för DN att ta fram en teknisk plattform som fungerar, som har tillräckligt med bandbredd och serverkarate för att orka med när tusentals prenumeranter laddar ned tidningen varje morgon. Jag körde min gamla PDF-baserade tidning Macpro Magazine på en virtuell Linux-server med 2 gigabyte internminne och den hade aldrig det minsta problem med att mata PDF:er till läsarna. Visst, det var bara strax över 4000 nedladdningar av varje nummer men ändå, DN får man ju anta har större resuser än undertecknad.

Sen var det korrekturen…

Den tekniska plattformen suger alltså bäver, för att låna ett uttryck från tonåringen här i huset. Det gör tyvärr också kvaliteten på det redaktionella materialet. Det är korrfel varje dag, och det är rör sig om allt från rubriker som är felstavade eller har det berömda “XXXXXXXXXXXXXX” eller en instruktion i stil med “SKRIBENTNAMN HÄR”, och så vidare.

Sällan har jag upplevt att DN-applikationen i min iPad uppdaterat en redan nedladddad tidning, men det har hänt vid enstaka tillfällen. Varför uppdateringen skickats ut får man inte veta så mycket om, men det vore trevligt om DN kunde sluta använda sin förstaupplaga för sin digitala upplaga och istället använda den version som någon eller några faktiskt korrat.

Gör om, gör rätt

Att DN dels har mage att ta betalt för detta, och dessutom ta duktigt betalt för det (och ändå visa annonser i DN+-applikationen) är för mig obegripligt. Priset för DN+ är 199 kronor per månad, men om du tar hem DN på papper i brevlådan är prislappen en hundring mer.

Som en av de få morgontidningar som fortfarande har ett innehåll värt namnet är det underligt att DN inte lägger ner det lilla extra på att göra DN+ bra. Om allt går som domedagsprofeterna säger så är det ju plattformar som denna som är framtiden för morgontidningar som DN.

Nu känns det mer som att de som inte tar hem tidningen på papper ska straffas med korrfel, tabeller som inte går att scrolla uppåt, nedåt eller sidleds i, serier på seriesidan som inte skalats om för att rymmas inom angiven spaltbredd, bilder som inte går att klicka på så man kan få se dem i ett större format, med mera.

Gör om, gör rätt – och visa hur det ska gå till, DN.



© 2021 Omsoc Publishing AB