2013-11-16
Nyhet

jOBS – slumpmässiga nedslag i ett liv

De senaste tio åren har jag läst om inte allt så det mesta som skrivits i bokform om Apple i allmänhet och Steve Jobs i synnerhet. Att se Apples och Steve Jobs historia berättas i filmform är därför något jag inte tar helt lätt på. Steve Jobs uppgång, fall, revansch och död är en historia som är som hämtad ur just en film. Miljonär innan han var 30 år gammal, utsparkad från företaget som han skapade och slutligen att få återvända som en sorts frälsare är på många sätt det öde som Steve Jobs faktiskt förtjänade. Han var inte nödvändigtvis det geni som han fick fick vara i den tredje akten av sin karriär – satsningen på Lisa och senare Macintosh höll på att driva Apple ned i backen, hans satsning på Pixar höll på att gå helt åt skogen då han kort innan succén med Toy Story försökte sälja hela bolaget, och NeXT, bolaget Jobs startade efter sin första vända på Apple, brände hundratals miljoner dollar innan det kort innan Apples uppköp faktiskt började visa vinst. Det Lisa, Pixar och NeXT hade gemensamt var Jobs envisa satsning på dyra datorer som kostade mer än de smakade.

Inledningen på filmen är magisk och skapar en stämning som jag önskar skulle hålla i sig. Men det gör den inte. Något som slår mig under och efter tittningen är att om man inte kan hela historien, alltså det som inte visas på filmen, så måste den framstå som väldigt förvirrande. Apples juridiska fajt med Microsoft, reklamfilmen 1984 som Apples styrelse ville stoppa, Jobs övertagande av Macintosh-projektet som inte var gjort i en handvändning som det framställs i filmen är exempel på ämnen som rivs av på någon minut eller två per händelse. Många detaljer och hela händelser har helt utelämnats – hur Jobs återförenades med sin dotter Lisa, hur han träffade Laurene Powell som sedemera blev hans hustru, hela historien runt NeXT och tonvis med annat saknas helt.

Det är ingen överdrift att de framgångsrikaste affärsmännen också har haft gott om tur. Och om det är något Steve Jobs hade så var det tur. Genom att känna rätt folk, lära känna andra och kombinera det med en sällsynt känsla för vad som är rätt lyckades Steve Jobs bygga ett imperium. Ironiskt nog var han som mest framgångsrik när han slutade bry sig om sin egna rikedom.

Detta är bara några av de saker som filmen Jobs helt eller delvis missar. Handlingen går i ett rasande tempo, ungefär som att man har en tusen sidor lång bok om Steve Jobs och endast läser ett stycke här och där. Det är synd, för Ashton Kutcher är strålande i rollen som Steve Jobs. Dermot Mulroney och Matthew Modine i rollerna som Mike Markkula respektive John Sculley gör vad de kan av sina roller och med det som utgångspunkt gör de gott från sig, proffs som de är. De är, på sätt och vis som sig bör, biroller i en film som handlar om en person som man i samma film aldrig riktigt får chansen att lära känna.© 2021 Omsoc Publishing AB