2013-12-22
Nyhet

Kinesisk piratbutik i iOS 7-jailbreak

Senast uppdaterad 23/12 2013 12:04.

Många har sannolikt noterat att det plötsligt släppts en jailbreak-metod från Evad3rs där iOS-enheter som kör iOS version 7 till version 7.0.4 nu kan jailbreakas med minimal ansträngning från användaren. En del svenska bloggar har också uppmärksammat detta och har publicerat entusiastiska inlägg som visar hur man jailbreakar sin iOS 7-enhet.

Tyvärr saknas en del information som kan vara värd att känna till innan man väljer att installera evasi0n7.

Det har nämligen visat sig att evasi0n7 installerar en kinesisk applikationsbutik för piratkopierade iOS-applikationer för de användare som har kinesiska inställt som språk på sin Mac eller PC.

Vissa menar att Cydia, den mer traditionella applikationsbutiken för jailbreakade iOS-enheter, inte ens fungerar i de enheter som får den kinesiska motsvarigheten, TaiG, installerad via evasi0n7. Utvecklaren bakom Cydia fick heller inte chansen att förbereda Cydia för evasi0n7, och han hade enligt uppgift ingen aning om att evasi0n7 skulle släppas.

En intressant parantes – klicka på länken till TaiG:s hemsida och klicka sedan på den engelska flaggan uppe i högra hörnet och se var den länken för dig.

Kinesiska pengar och stulen kod

Det florerar som det sig bör ett och annat rykte i den här soppan. TaiG ska ha betalt hela en miljon dollar för att få sin butik installerad. En butik som alltså åtminstone delvis består av piratkopierade iOS-applikationer från Apples App Store. Evad3rs själva menar att de är helt emot piratkopiering och att de har uppmärksammat TaiG på flera exempel på piratkopierade programvaror.

Å andra sidan har en utvecklare larmat om att den kinesiska versionen av evasi0n7 innehåller piratkopior av hans arbete.

Skärmdumpen ovan visar att TaiG:s certifikat från Apples utvecklarsajt signerades så sent som igår. Kanske är det en tillfällighet att operatören China Mobile nu säljer iPhone i Kina.

En utvecklare som kallar sig geohot försökte sälja motsvarande plats till en annan icke-namngiven intressaent i ett eget jailbreak-paket för iOS 7 till ett lägre pris än vad Evad3rs krävde, vilket tvingade de senare att få ut sitt jailbreak så snabbt som möjligt för att på så sätt få ut sina pengar. Geohot hävdar å sin sida att han aldrig tänkt släppa sitt jailbreak-paket som sägs bestå av stulen kod från Evad3rs. Det har läckt ut inspelningar på samtal där Geohot försöker genomföra försäljningen.

Kinesiska intressen har också enligt uppgift erbjudit pengar till flera andra jailbreak-utvecklare, men syftet där är fortfarande oklart.

En utvecklare som kallar sig Dirk Gently (huvudpersonen i två utmärkta böcker av Douglas Adams, för övrigt) arbetar med att ta bort eventuella bakdörrar, malware och annat som kan tänkas ingå i evasi0n7.

Förtroende för Evad3rs skadat

Evad3rs har kommenterat situationen i ett öppet brev som i mitt tycke känns en aning desperat.

En del av skandalen runt Evad3rs handlar också om att de erkänt att de tar betalt från tredjepartsbutiker som Cydia för att de ska inkluderas när en användare jailbreakar sin enhet.

Motiveringen är häpnadsväckande:

Yes, we have benefitted financially from our work, just as many others in the jailbreak community have, including tweak developers, repo owners, etc. Any jailbreak from us will always be free to the users but we believe we have a right to be compensated in an ethical way, just as any other developer.

Det finns en intressant sida på Reddit som försöker summera läget.

Om du vill jailbreaka din iOS 7-enhet, vad ska du göra nu?

Om du installerar evasi0n7 och inte får TaiG installerad så är det omöjligt att svara på vad för andra bakdörrar, malware och annat som kan installeras.

En skärmdump visar exempelvis hur data skickas från en iPhone där TaiG installerats. Med tanke på att TaiG körs med root-användaren i iOS kan det innebära att TaiG kommer åt data som annars skulle skyddas medelst sandboxing.

TaiG kan mycket väl installeras i din iOS 7-enhet även om det inte syns. Tidigare erfarenheter av bolaget bakom applikationen talar knappast till deras fördel. TaiG själva har nu publicerat ett “försvarsbrev” som är en aning svårt att förstå även med hjälp av Google Translate. Dock går det att utläsa att implementationen av TaiG i Evasi0n7 var drabbad av “buggar” och att TaiG arbetar på att få bort buggarna.

Det bästa är, som vanligt, att undvika jailbreak helt och hållet. Det är en smutsig branch som nu också visat sig innehålla ordentliga summor pengar för något som ingen seriös användare av iOS bör befatta sig med.© 2020 Omsoc Publishing AB