2013-12-28
Årskrönika

Årskrönika 2013

Snart är ännu ett år till ända och den sjätte januari 2014 är det tio år sedan domänen macpro.se registrerades. Tiden går, som det brukar heta.

Men först ska 2013 avhandlas och vi gör det i sedvanlig ordning med en sorts årskrönika.

Januari

Apple-128GB-iPad

Någon på Apple kanske satt och tjuvfestade i Jonathan Ive:s labb, eller så var det på fullt allvar någon som tyckte det var en bra ide att ta fram en iPad med 128 gigabyte lagring. Hur som helst så begick den premiär då och med en prislapp som matchade den hysteriskt stora lagringsmängden blev det kanske ingen storsäljare. Apple uppdaterade också iOS till version 6.1 och rapporterade att de under 2012 kommit upp i 40 miljarder nedladdningar från App Store, varav närmare hälften var under år 2012.

Februari

Några av Apples aktieägare tyckte att det var lite onödigt att Apple hade en så stadig kassa och föreslog att Apple kanske kunde dela ut pengarna till dem istället. Detta har Apple å ena sidan gjort ett tag nu med återköp av aktier men å andra sidan tyckte aktieägarna att det inte var tillräckligt mycket pengar som flödade ut från Apples konto. Apple skickade ut ett pressmeddelande där de i fina ordalag drämde näven i bordet.

Februari var också månaden då Macbook Pro med Retina-skärmen fick lite bättre processorer och ett lite lägre pris.

iTunes U nådde upp till en miljard nedladdningar totalt, och iTunes nådde upp till totalt 25 miljarder sålda låtar.

Mars

Inte mycket hände under mars. Apple släppte sin bokbutik iBookstore i Japan. Det snöade ute.

April

Apple dubblar återköpen av aktier, meddelar att WWDC går av stapeln den 10 juni i San Francisco och passade också på att meddela att bolaget i sin rapport för andra kvartalet ökat vinsten ordentligt i sedvanlig ordning. Det enda orostecknet i rapporten var att försäljningen av Mac-datorer i princip stått still jämfört med samma kvartal året innan.

Jag slutade på 99mac efter ett intressant och intensivt (drygt) år och startade upp Macpro igen. Tydligen hade många saknat sajten eftersom besökssiffrorna snabbt blev högre än på flera år.

Maj

Flera toppchefer från Apple tvingas vittna i rättegången mot den amerikanska staten i målet där Apple misstänktes för kartellbildning runt priser på e-böcker. Apple förlorade senare rättegången och överklagade tämligen omedelbart.

App Store nådde 50 miljarder nedladdningar.

Jag ville vara hjälpsam och gav alla ryktessajter några praktexemplar att publicera i nödfall.

Jag funderade lite om framtiden för Mac Pro.

Jag testade Magic Mouse och den har fortfarande sin givna plats på skrivbordet.

Apple Store i Täby Centrum fick lite kärlek när jag gick dit med en iPhone 5 som sett bättre dagar.

Juni

Den som trodde juni skulle bli en lugn månad fick ta sig en funderare på den saken för Apple trampade gasen i botten och avslöjade iOS 7 med en helt ny design. Jag körde iOS 7 till och från under betaperioden och även om det blev betydligt stabilare när det var dags för att släppa operativsystemet till allmänheten kändes det aldrig, och känns fortfarande inte, lika stabilt som iOS 6 och var en minst sagt omtumlande upplevelse i början.

Apple passade också på att lansera iTunes Radio, en sorts konkurrent till Spotify som vi här i Sverige lär få vänta på till år 2016 eller något sådant. Apple släppte också en utvecklarbeta av OS X Mavericks, en ny modell av Macbook Air med Haswell-arkitekturen och en liten tjuvtitt på nya Mac Pro. Den nya modellen av Macbook Air hade dessutom stöd för den trådlösa nätverksstandarden 802.11ac, men det visade sig att Mac OS X 10.8 inte hade det. Åtgärdades så småningom.

Vi firade tio år sedan Power Mac G5 lanserades. Hurra!

WyWallet drev alla till vansinne.

Google meddelade att Google Reader skulle döden dö.

Skämt blandades med seriösa frågetecken om hur Apple egentligen tänkte när det gällde designen av nya Mac Pro. Frågetecken som främst rör lagring och som tydligen ska rätas ut med extern lagring via Thunderbolt 2. De som funderar på att göra ett kap på en begagnad Mac Pro har aldrig haft ett bättre läge än nu så jag skrev en guide om det.

Yahoo sparkade 1000 personer och allt fler frågetecken uppstod när det gäller hur privata dina diskussioner via iMessage egentligen är. Apple lät oss registrerade utvecklare betatesta iWork i “molnet”, det vill säga via iCloud. Ser fint ut men jag har till denna dag inte använt det.

Något jag däremot använt är denna skärm från Philips som jag gillade så mycket så jag lät min arbetsgivare köpa en åt mig.

Juli

Apple gick och fick sin utvecklarsajt, Apple Developer Connection, hackad. Sajten var nere helt eller delvis i tre veckor medan Apple i princip byggde upp hela sajtens funktioner från grunden.

På tal om säkerheten i iMessage så startades projektet Heml.is som ville erbjuda en ultrasäker meddelandeklient. Projektet drog in tillräckligt med pengar, 100 000 dollar, på drygt ett dygn men än så länge har inget släppts i skarp version. Förhoppningsvis blir det ändring på det under 2014.

Den åttonde juli stängdes Altavista ned. Denna forna sökmotorgigant som från början utvecklades av Digital Equipment (senare uppköpta av Compaq som senare blev uppköpta av HP som visat sig ha en del hyss för sig på senare tid) hade de senaste åren tappat mark gentemot Google, Bing och andra konkurrenter.

På tal om ingenting släppte Microsoft riktigt trevliga iOS-klienter för både iPhone och iPad till de som arbetar mot Office 365, Exchange Online eller egen Exchange-server.

Samsung avslöjades med att ha byggt in metoder för att få sina telefoner att se bättre ut i prestandatester. Ingen var särskilt förvånad.

Filemaker dumpade Bento. Trevlig produkt som ändå aldrig hittade sin plats på marknaden.

Använde du andra Instagram-klienter än den officiella ledde det till att Instagram raderade dina uppladdade bilder. Osnyggt. Mobiltelefontillverkaren HTC, som sannolikt är den enda tillverkare av Android-telefoner värd att respektera, hade ännu ett tufft kvartal.

En mobiltelefontillverkare som inte förtjänar särskilt mycket respekt är Blackberry (tidigare RIM) som fortsatte “ta in vatten”. Sedan dess har hela ledningen sparkats och företaget försöker fortfarande få upp skutan på fast mark.

Min sex månader långa kärleksaffär (åtminstone i artikelform) med iSCSI påbörjades med en så fungerar det-artikel.

På tal om artiklar – jag hittade min Amiga 1200 i förrådet och var tvungen att skriva en artikel om världens mest misshandlade varumärke.

Tumblr gillar inte vissa sökord så de blockerade dem. Herr Putin lär ha applåderat av förtjusning. Det senare lär Microsofts vd Steve Ballmer inte gjort när hans älskade företag tvingades tvingades dumpa priserna på Surface RT. Uppföljare lanserades senare under hösten och sägs vara riktigt bra. Tro’t den som vill.

Apple registrerade varumärket iWatch och gav Mac-bloggare runt hela världen ammunition för ett par miljoner texter, minst.

Augusti

Användare av Android version 2.whatever kunde inte logga in i Googles tjänster. Kommentarer överflödiga. Som tröst kanske de stackarna ägnade sig åt lite piratkopiering, tydligen inte helt ovanligt, men något de kanske ska ta det lite lugnt med.

App.net fyllde ett år och lever och har hälsan. Fortfarande betydligt trevligare än Twitter.

Jag levererade en bredsida mot journalister och andra som tycker att obekräftade rykten är samma sak som sanning.

Arbetsförmedlingens generaldirektör fick lära sig lite mer om hur iOS fungerar.

Intresset för en mobiltelefon från gänget bakom Ubuntu var inte direkt på topp.

Jag lyckades klämma ur mig ännu en podcast men sedan dess har det legat på is. Igen. Detta ser ut att förändras under januari 2014. Tills dess bör alla de 10-15 personerna som väntar testa detta spel istället.

Jag menade att Microsofts största mardröm inte var iPad utan Chromebook. Så jag skaffade mig en Chromebook och det intrycket har inte förändrats nämnvärt. Att Chromebook numera står för 20 procent av alla sålda bärbara datorer i USA under detta år torde inte heller minska Microsofts oro för framtiden.

Jag ville att folk skulle vara försiktiga.

September

Jag testade nya iMac. Den var grym.

Jordan Hubbard lämnade Apple.

Jag uppvisade återkommande tecken på att närma mig medelåldern med stormsteg.

Greenpeace tyckte Apple gjorde något bra. Hör inte till vanligheterna.

Samsung gjorde det Samsung gör bäst: kopierar Apple.

Apple släppte iPhone 5s och iPhone 5c och de sålde som isglass i Sahara. Samsung filmade de kunder som köade för en ny telefon från Apple i förhoppning att förstå varför folk köade så. Gissningsvis har de inte nämnvärt närmare att förstå något.

Johan Brook drack en hel del Earl Grey. Vad annars.

Blackberry hade äntligen skaffat eldrivna länspumpar och sparkade 4500 anställda som inte behövdes för att stå vid länspumparna på det sjunkande skeppet.

OpenZFS lanserades och på menyn stod stöd för OS X. Finemang.

Apple släppte Xcode version 5 för att matcha iOS 7.

TV4 slog på stora trumman och meddelade att de skulle sända live från Apples presskonferens där iPhone 5s och iPhone 5c lanserades. Det gick så där, även om de till slut fick igång en eftersändning, sisådär 45 minuter försenade.

Jag testade välljudande högtalare som lät så bra så de står här fortfarande.

Oktober

Jag funderade på var iWork var på väg, och sen slutade jag med det och testade iPhone 5s.

Dell köpte ut sig från börsen, sannolikt för att slippa förklara de usla resultaten för de jobbiga aktieägarna. Apples aktieägare var troligen desto gladare.

Efter lanseringen av iPad mini med Retinaskärm och nya iPad Air visade det sig att iPad 2 fortfarande kvar kvar i Apples sortiment. Jag funderade lite runt det. När jag ändå satt och var nostalgisk tyckte jag det var dags att visa dagens ungdom hur vi synkade våra digitala saker förr i tiden.

Apple gav bort OS X Server till registrerade utvecklare, sannolikt för att ge den nya Xcode Server-funktionen lite extra draghjälp.

Jag hade några riktiga “scoop” under året. Åtminstone tyckte jag det. Ett av dessa var att svenska Apple-återförsäljare nu fick sälja olåsta iPhone-telefoner i sina butiker, något som tidigare endast Apple själva samt mobiloperatörerna fått göra.

Blackberry skrev ett brev till sina kunder. Oklart om någon av dem faktiskt läste det.

Det var tio år sedan iTunes för Windows lanserades:

Fuck you guys, do whatever you want. You’re responsible.

– Steve Jobs, troligen mindre nöjd

Jobs fick anledning att äta upp de där orden då iTunes för Windows ledde till att iPod och iTunes Store blev formidabla succéer.

Steve Ballmer meddelade att Microsoft Office för iOS snart var här.

Jag testade Mac OS X 10.9 “Mavericks”. Sen förklarade jag varför AirDrop inte fungerar mellan OS X 10.9 Mavericks och iOS 7.

Jag slog ett slag för Haiku, den öppna versionen av BeOS som har så enormt mycket att erbjuda.

November

Mike Elgan på Cult of Mac gnällde på att Apple inte gillade honom. Skyll dig själv, sa jag.

Apple hade den stora vänligheten att skicka över en iPad mini med Retina-skärm till mig som jag testade. Jag gillade dock iPad Air bättre och se – ingen på Apple svartlistade mig för det. Kanske för att jag höll mig till ämnet och inte skrev skvaller om Applechefernas privatliv.

När jag ändå höll på och testade saker rev jag av ett test av något så tråkigt som ett spamfilter. Men det visade sig att spamfiltret var så bra så det var riktigt roligt att testa det.

Jag åkte på ett raserat Open Directory och skrev om hur man åtgärdade problemet.

Lagring är också nåt tråkigt som är riktig roligt så jag testade kombinationen Thunderbolt och eSATA.

Den första spelfilmen om Steve Jobs liv gjorde ingen glad, och inte mig heller. På tal om att inte göra någon glad så faller DN:s iPad-applikation i samma kategori.

Samsung gjorde något så ovanligt som att erkänna att är skyldiga till att ha kopierat Apple. Detta ögonblick av självinsikt kanske kom efter att företagets hyperhajpade armbandsklocka/dator/etcetera tokfloppat trots att Samsung först skickat ut skrytsiffror som givetvis visade sig vara antalet distribuerade exemplar till återförsäljare och inte det faktiskt sålda antalet enheter.

Jag mindes PowerBook G3 och vi var nog några som fick en tår i ögat över denna klassiker. En annan klassiker var Railroad Tycoon som har hittat till OS X-plattformen i en ganska trist konvertering.

Vacker är inte denna, men den ger en Mac mini muskler som den garanterat inte hade räknat med. Jag hade tyvärr inte den bjässen hemma för test så jag tröstade mig med att testa OS X Server 3.0 istället.

Jag ledsnade på ljudsladden mellan iPhone och AUX-uttaget i bilen och gjorde något åt det.

Ingen ville köpa Blackberry. Underligt.

Tim Cook drämde näven i bordet angående lika rättigheter på amerikanska arbetsplatser.

Jag testade nya Macbook Pro med Retina-skärmen och vill fortfarande inte ha en, trots att den är riktigt bra.

Årets snyggaste t-shirt släpptes till försäljning.

December

En praktskandal av episka mått blev det när jailbreakningsfolket gjorde gemensam sak med kinesiska piratkopierare. Evad3rs gjorde senare avbön och bröt alla band med företaget bakom piratbutiken TaiG.

Ännu ett “scoop” från undertecknad var att Apple nu börjat byta ut defekta iPhone 5s. Om din telefon uppför sig underligt och verkar starta om lite då och då är det sannolikt ett hårdvarufel och inte ett fel i iOS, enligt mina tipsare.

Nya Mac Pro blev som väntat svindyr.

Årets julreklam från Apple blev en riktig snyftare och ansågs av de allra flesta vara riktigt bra.

Antalet phisingmail som försöker lura av dig dina kontouppgifter hos Apple och ditt kreditkortsnummer ökade i antal.

Doom fyllde 20 år och jag mindes min ungdom. Eller åtminstone delar av den. Aningen senare utspelade sig något av det mest bisarra i Apples historia – datorer med MacOS från andra tillverkare än Apple själva.

Samsung hatar sina kunder lite.

Apple med flera röt till mot NSA. Bra där.

Äntligen börjar kabel-tv-branschen på allvar få se att kalaset med galet höga priser och oskäliga avgifter är över.

Till sist

Jag hoppas alla ni som läser Macpro haft en god jul och får ett gott nytt år! I januari nästa år kommer jag bland annat testa nya Mac Pro, presentera lite nya grejer på podcastfronten och förhoppningsvis få ur mig ännu fler artiklar som ni finner intressanta.

Stort tack också till de företag som stöttat Macpro med annonser, hårdvara och testexemplar under året.

Tack för att du läser Macpro!© 2021 Omsoc Publishing AB