2014-01-03
Guide

Så installerar du Owncloud 6 på din Mac-server

Molnlagring från leverantörer som exempelvis Dropbox blir snabbt dyrt om man vill klämma upp en större mängd filer. Samtidigt är det ett smidigt sätt att hantera sina filer, och vill man fortsätta ha det lite smidigt och samtidigt spara pengar och som bonus lagra sina filer på ett ställe där NSA, RSA eller kalla dem vad du vill inte är inne och gräver så är den egna Mac-servern ett utmärkt alternativ.

Ladda ned Owncloud

Börja med att ladda ned Owncloud 6. Du gör det enklast från Owncloud:s hemsida (klicka på “Tar or zip-file” och ladda sedan ned tar.gz-filen) och ett tips är att göra detta direkt på din server. Packa sedan upp arkivet genom att dubbelklicka på det i Findern.

Var ska du lagra dina filer?

Kanske ska du endast synkronisera ett fåtal filer, kanske ska du synkronisera massor. Oavsett vilket så är det en god idé att välja lagringsplats med omsorg. Jag vill inte lägga Owncloud på den interna disken i min Mac mini-server – istället har jag en disk på 4 terabyte ansluten via Firewire 800 till nyss nämnda server som råkar vara tom. Jag skapade därför katalogen Owncloud där alla filer ska ligga. Som standard skapar Owncloud en katalog den kallar data där alla användares filer hamnar. Om man av någon anledning inte vill att denna katalog ska vara åtkomlig via webbservern kan man skapa en särskild katalog för detta ändamål. Denna katalog måste ges samma rättigheter (se nedan) och ägandeskap som Owncloud-katalogen.

kopiera-owncloud

Därefter är det dags att kopiera in Owncloud-filerna du laddade ned och packade upp alldeles nyss.

När du kopierat in filerna för Owncloud-servern till rätt katalog (det vill säga, den katalog du skapade lite tidigare i denna guide), så är det dags att sätta korrekt rättigheter och ägare på katalogen för att webbservern ska kunna skriva och läsa i filerna som behövs för Owncloud.

I exemplet nedan ligger Owncloud i katalogen /Volumes/4tb/Owncloud. Där ska du istället för vad jag döpt volym och katalog till lägga in rätt volymnamn och katalognamn för din egna installation. Kommandot måste köras som root så ange sudo innan om du inte kör detta som root:

server:~ admin$ sudo chown -R _www:_www /Volumes/4tb/Owncloud.

Om du använder tab-tangenten för att stega dig fram i katalogstrukturen på din disk är det viktigt att du ser till att det inte slinker in ett slash-tecken i slutet på kommandoraden ovan då chown-kommandot endast tar det som ligger under katalogen Owncloud och inte själva katalogen vilket kan leda till problem senare.

Hitta till din Owncloud-server

Om du som jag valt att lägga Owncloud-servern under ett separat hostnamn i webbserverns konfiguration kan det vara en god ide att se till att dina klientenheter hittar till servern. Lägg därför till serverns namn i din DNS om du hanterar den internt.

Screen Shot 2014-01-03 at 14.58.57

Om du har servern ståendes i ett datacenter eller liknande är det DNS-hanteringen för din publika domän du ska ändra i.

Dags att konfigurera

Screen Shot 2014-01-03 at 15.04.27

Om du följt denna guide till punkt och pricka kommer du nu att få upp ovanstående skärm när du surfar till din Owncloud-server. Skapa ditt adminkonto genom att ange ett login och ett önskat lösenord. En god ide är att välja lösenord med omsorg om du ska placera din server så den går att komma åt från Internet.

Notera också att om du vill att dina filer ska vara skyddade från åtkomst via webbservern ska du välja katalogen datastore som vi skapade tidigare.

Om du inte har ett önskemål om att använda MySQL eller PostgreSQL kan du använda SQLite, en “lättare” databas där Owncloud kan lagra information.

Screen Shot 2014-01-03 at 15.08.26

Om allt fungerar kommer du mötas av denna vy och din server är klar att användas. Nästan. Det är en god ide att skapa enskilda användarkonton för varje användare. Detta gör du genom att klicka på menyn uppe i högra hörnet i webbgränssnittet för Owncloud och välja Users:

Screen Shot 2014-01-03 at 15.48.57

Skapa användarkonton är enkelt – ange inloggningsnamn, lösenord och hur mycket lagringsyta varje användare ska få tillgång till.

Uppladdning av större filer

Eftersom Owncloud använder PHP i botten är det de begränsningar som Apple lagt in i PHP som också till viss del begränsar vad du kan göra med Owncloud. Det vanligaste exemplet är att inte kunna ladda upp större filer än 512 megabyte om du kör Owncloud på OS X Server 3.0 och OS X 10.9 “Mavericks”.

512 megabyte är ändå rätt mycket men om du ändå vill ändra det så kan du göra det i filen .htaccess som ligger i Owncloud-katalogen. I den filen finns det tre rader du ska kika närmare på:


php_value upload_max_filesize 512M
php_value post_max_size 512M
php_value memory_limit 512M

upload_max_filesize bestämmer hur stora filer du kan ladda upp via webbgränssnittet till Owncloud.

post_max_size bestämmer hur stora filer som PHP kan skicka till webbservern. Detta värde måste alltid vara lika stort som- eller större än upload_max_filesize.

memory_limit bestämmer hur mycket internminne PHP totalt kan använda. Detta värde ska vara lika stort som- eller större än post_max_size-värdet.

Screen Shot 2014-01-03 at 15.27.06Dessa tre rader kommer att ha högre prioritet än PHP-inställningarna i filen /etc/php.ini varför det är här du ska ändra enkom för Owncloud. En brasklapp är också att du inte ska sätta ett högre värde på någon av de tre raderna ovan än vad din Mac-server har i internminne. Om du exempelvis har en gigabyte internminne i din maskin ska du inte sätta detta värde högre än 1G, alltså 1024 megabyte (= en gigabyte).

I mitt fall har jag 16 gigabyte internminne i min Mac mini-server varför jag börjar med att låta Owncloud och PHP hantera filer upp till maximalt två gigabyte:

php_value upload_max_filesize 2G
php_value post_max_size 2G
php_value memory_limit 2G

När du ändrat i .htaccess-filen behöver du inte starta om webbservern då den läser in .htaccess-filen varje gång Owncloud laddas via en webbläsare eller Owncloud-klient.

Högre säkerhet

Screen Shot 2014-01-03 at 16.13.05
Du har säkert noterat att Owncloud-servern i detta exempel är uppsatt som en vanlig http-server utan någon form av kryptering. Så kan vi givetvis inte ha det. En brasklapp redan innan du börjar detta är att om du sätter upp din Owncloud-server med ett SSL-certifikat så kommer du sannolikt få problem med profilhanteringen i OS X Server som även den använder SSL-kryptering för sin webbtrafik. Därför är det rekommenderat att du kör Owncloud på en dedikerad server om du vill exponera den säkert mot Internet.

Med det ur vägen kan vi börja. Snyggast är att skapa ett eget certifikat för din Owncloud-server om den inte har samma namn som din server i övrigt (då det redan finns ett certifikat skapat för din server som standard) eller om du inte redan har ett signerat certifikat.

Gå in i Server-applikationen, välj Certificates i menyn till vänster och klicka sedan på kugghjulet (se bild till höger). Välj Show all Certificates. Därefter klickar du på plustecknet till vänster om kugghjulet och väljer sedan Create a Certificate Identity.

ssl-1

Därefter är det dags att fylla i lite information (med betoning på lite):

ssl-2

Klicka på Create och ditt certifikat kommer att skapas på några ögonblick. Därefter är det dags att återvända till webbserverns inställningar och välja certifikat för din Owncloud-server:

ssl-3

Genom att välja ett certifikat för din Owncloud-server kommer porten för servern automatiskt att ändras till 443, vilket är standard för SSL-krypterad HTTP-trafik. När detta är konfigurerat måste du i fortsättningen ange https://servernamn (byt ut servernamn mot din servers adress) för att ansluta till din Owncloud-server via webbläsare eller Owncloud-klient.

Serverkapacitet och belastning

Screen Shot 2014-01-03 at 15.46.31

Som jag nämnde ovan är det en god ide att ha gott om interminne om man vill kunna skyffla upp stora filer via Owncloud. En annan sak väl värd att tänka på är Owncloud gärna använder sig av en del processorkraft. Grafen ovan visar min Mac mini-server, en 2,5 gigahertz Core i5-maskin med 16 gigabyte internminne, när jag som ensam användare laddade upp en bunt filer via Owncloud-klienten (läs vidare för mer info) från min Mac i hemmakontoret. Vid större uppladdningar kan webbservern bli helt eller delvis som förlamad och andra operationer som att exempelvis försöka mata en vanlig webbsida via samma server kan bli extremt långsamma. Om du har för avsikt att låta flera personer använda din server för Owncloud kan det vara en bra idé att sätta upp en separat server för ändamålet.

Anslut din Mac och iOS-enhet

Screen Shot 2014-01-03 at 15.29.45

Att hålla på och dutta med filer via en webbläsare är roligt en stund. Ännu roligare är det om filerna synkroniseras från din(a) Mac(ar) automatiskt. Givetvis får både Linux- och Windows-maskiner också vara med och leka då det finns klienter även för dem. Surfa in till Ownclouds installationssida igen och ladda sedan ned klienten för OS X. Notera att endast Mac-datorer med Intels Core 2 Duo-processorer eller senare stöds och att du måste köra Mac OS X version 10.6 eller nyare.

Screen Shot 2014-01-03 at 15.35.01

Installera klienten, ange adressen till din server och mata därefter in användarnamn och lösenord. Svårare än så är det inte.© 2021 Omsoc Publishing AB