2014-01-06
Nyhet

Chromecast begränsad men intressant

Många, men långt ifrån alla Apple-kunder använder en Apple TV hemma när de vill strömma musik, film och TV från iOS, iTunes eller över Internet. Det finns alternativ givetvis – mediacenter-applikationer som Plex och XBMC har varit väldigt populära i åratal, men de kräver inte sällan en lite större investering i form av hårdvara om man inte vill ägna sig åt olika former av hack för att få in exempelvis Plex i en Apple TV. Alternativ finns givetvis numera också från Google. Två till och med. Vi ska titta på den mer intressanta av de två strax, men först dags att en gång för alla spika igen kistan för det första av de två alternativen: Google TV.

Google TV: den jättefula ankungen

Detta är inte Googles första försök att komma in i TV:n. När Google lanserade Google TV möttes den med en stor, illa dold, gäspning från omvärlden. Kunderna ignorerade den, och de TV-bolag som Google först irriterade och sen ville bli vänner med vägrade släppa in Googles TV-box i värmen.

Kort sagt – Google gjorde bort sig. De partners som hade tänkt skulle tillverka Google TV och sälja den under eget namn började snart dra öronen åt sig. Logitech lanserade en box vid namn Revue men drog tillbaka den kort efter lansering. Bolaget erkände öppet att de bränt 100 miljoner dollar på projektet och att Google TV då inte var redo för lansering.

NSZ-GS7

I dagsläget lever Google TV, typ, och den enda box som säljs på marknaden med programvaran är en enhet kallad NSZ-GS7 från Sony. Hade den sålt ordentligt hade vi sannolikt sett mer av den, men gissningsvis är detta en produkt som kommer leva så länge kontraktet mellan Sony och Google tillåter.

Försök två: Chromecast

När Chromecast lanserades var det uppenbart att Google hade tänkt till. Ordentligt. Borta var den enormt fläskiga fjärrkontrollen för Google TV, borta var försöken att pumpa in reklam i användarnas TV-apparater. Istället förlitar sig Chromecast helt på applikationer i enheter som kör Android, iOS, Windows med flera där det i fallet Windows och Mac OS X handlar om streaming via webbläsaren Chrome.

Vad är då Chromecast? I grund och botten en sorts Apple TV, men med väldigt få inbyggda funktioner. Den kan hämta ström från HDMI-porten i TV:n där den ansluts men det är ofta en god ide att också ansluta den medföljande USB-kabeln från Chromecast till TV:ns USB-port för att säkerställa att strömmen räcker. Chromecast innehåller också en wifi-enhet för att prata med ditt lokala wifi-nätverk och i förlängningen också dina enheter och Internet.

Det första man möts av när man kopplar in Chromecast är en vänlig bild som förklarar att man måste ha en applikation för att komma igång med Chromecast. Ett snabbt besök till App Store senare så har jag Chromecast-applikationen i min iPhone 5s (se bild nedan). Eftersom Chromecast ännu inte kan kommunicera med ditt egna interna wifi-nätverk skapar den ett tillfälligt eget dito dit man ansluter sin telefon eller dator och därefter kan konfigurationen av Chromecast sätta igång på allvar.

chromecast_setup - www.macpro.se

Det tar några minuter att konfigurera Chromecast så den har tillgång till ditt wifi. Enheten ska också döpas och när detta är klart är det dags att låta Chromecast uppdatera sig. Sitter man på en långsam uppkoppling kan detta ta enormt med tid. I mitt fall satt jag och testade detta under julhelgen hos svärföräldrarna som på grund av full telestation endast har 3G-anslutning via Tre till sitt hus. Uppgraderingen av Chromecast tog strax över en timme på den anslutningen.

IMG_1627 - www.macpro.se

När detta är klart är det dags att börja testa Chromecast lite mer noggrant. Om man endast använder iOS-enheter för att strömma material till Chromecast har man två alternativ: Netflix eller Youtube. Båda är enskilda applikationer som finns på App Store, givetvis. Har man en Android-enhet eller sitter med en dator och webbläsaren Chrome är alternativen sannolikt betydligt fler men det var inget jag testade vid detta tillfälle. För att få upp Netflix-filmer på den stora TV:n från den lilla iPhone 5s var det bara att logga in, starta en film och välja Chromecast-enheten som visningsenhet.

Därefter kan man inte bara låsa sin telefon utan faktiskt också gå ur Netflix-applikationen helt – Chromecast sköter resten. Hur detta fungerar i praktiken med lösenordshantering och sådant vågar jag ärligt talat varken spekulera om eller fundera på närmare – troligen har Google ett avtal med Netflix där en Chromecast-enhet på egen hand kan fortsätta strömma en redan startad film så länge filmen inte stoppas mitt i eller på annat sätt avbryts.

Det är mycket med Google jag inte gillar. Chromecast däremot gillar jag faktiskt. Den är enkel, begränsad och i det finns en charm som är svår att motstå. Prislappen ligger på drygt hälften jämfört med en Apple TV, och i det läget kan man givetvis fråga sig vad man ska välja . Jag hade valt Apple TV alla dagar, men för de som vill ha större flexibilitet med exempelvis visning av video från webbläsaren Chrome är detta inte alls ett ointressant alternativ.© 2021 Omsoc Publishing AB