2014-01-13
Krönika

Apples 2014

Vill man summera förra året för Apple utöver min årskrönika så kan man summera det hela med en mening: ett par försiktiga steg framåt. Hårdvarumässigt kan det förra årets små framsteg summeras med iPhone 5s och iPad Air om man ska se till något som helst yttre nytänkande.

macpro_3

iOS 7 och Mac OS X 10.9 “Mavericks” fick bli de lite större framstegen inom mjukvara. Även om Apple presenterade och lanserade nya Mac Pro under året får den anses tillhöra 2014 mer än föregående år, och med det i åtanke är det svårt att känna att 2013 är ett förlorat år för Apple. iOS 7 tillhör inte den mest stabila produkt Apple lanserat och Mac OS X 10.9 “Mavericks” är visserligen bättre än sin föregångare men det finns fortfarande buggar av varierande storlek även här.

Exempelvis undrar jag fortfarande vad Apple vill göra med iWork och iLife. Mjukvarupaketen säljs inte längre under dessa namn men ni förstår vad jag menar.

iLife har fortsatt krympa i storlek under de senaste åren. Sedan lanseringen 2009 har vi “förlorat” både iWeb och iDVD – det ena för att MobileMe begravdes och därmed en av de viktigare funktionerna i iWeb, att ett enkelt publicera webbar. Att iDVD försvunnit är också högst symptomatiskt då Apple numera endast erbjuder en enda Mac-modell med optisk enhet: 13-tums Macbook Pro utan retina-skärm.

Screen Shot 2013-10-31 at 11.18.48

iWork har som jag konstaterat tidigare inte utökats nämnvärt – istället har Apple re-lanserat Pages, Numbers och Keynote re-lanserats med nya gränssnitt och nedbantad funktionsflora, helt i linje med vad Apple gjorde när Final Cut Pro blev Final Cut Pro X.

Vad jag försöker ge uttryck för är att 2013 varit ett mellanår för Apple. De har med lanseringar som iPhone 5s, iPad Air, iOS 7 och iWork genomfört nystarter, små steg framåt, som jag misstänker kommer bära frukt i år.

Vad jag saknar från 2013 är den där riktigt stora lanseringen – något helt nytt. Mac Pro var både väntad och oväntad, en ersättare till den gamla tower-modellen var väntad med tanke på att den försvann under våren. De första leveranserna här i Sverige tycks för övrigt ske i februari, inte allt för långt från att vi “firat” ett år efter att den gamla modellen försvann från Apples produktsortiment i Europa.

Tim Cook har flera gånger pratat om hur det är en helt ny produktkategori på gång från labben i Cupertino. Spekulationerna har inte låtit vänta på sig – ett armbandsur och en TV har funnits på menyn från de som trott sig veta. Inget har än så länge presenterats och min gissning är att om något kommer så lär det ske under våren.

Önskelista för 2014

Inför 2014 är det fem saker jag skulle vilja se från Apple. Här är de:

Ryck upp Apple TV

Apple skulle relativt enkelt kunna förvandla Apple TV till den naturliga go-to-enheten i vardagsrummet. Genom att öppna upp för applikationsutveckling, biffa upp hårdvaran en aning och lansera spelkontroller skulle Apple TV kunna ersätta en rad andra boxar – från din parabolmottagare till din spelkonsol. Stöd för Viaplay, SVT Play och en rad andra liknande tjänster skulle göra Apple TV betydligt mer värdefull för många. Baksidan av detta är sannolikt att Apple skulle göra sig ovän med de fortsatt mäktiga kabel-tv-bolagen i USA, även om deras kundunderlag minskar, och därmed också deras inflytande.

Ryck upp Mac mini

Mac mini har som vanligt hamnat på efterkälken. Inget stöd för Thunderbolt 2, endast 16 gigabye internminne och förhållandevis klena processorer gör att maskinen fortsatt spelar på andrafiolen. Mac mini Server är fortfarande ingen server, men om Apple skulle integrera ett raidkort som åtminstone tillåter hårdvarustöd för raid nivå noll och ett skulle göra att såna som jag sov lite bättre om natten.

Ryck upp iOS

Ska man vara ärlig så är iOS 7 en mellanrelease i ordets rätta bemärkelse. En version som körs av hundratals miljoner användare och som Apple inte borde ha släppt förrän nu. I mina ögon är iOS 7 en brygga till iOS 8 då vi förhoppningsvis får se en rejäl uppryckning i kvalitet, stabilitet och ett grafiskt gränssnitt som är konsekvent.

Ryck upp iTunes

iTunes är programvaran som får ta emot allt som Apple inte vet vad de ska göra av. Applikationer för iOS (men inte Mac OS X), filmer och tv-program (vilket också finns i Apple TV), musik, böcker (vilket också finns i iBooks), podcasts (vilket också finns i Podcasts-applikationen för iOS).

Screen Shot 2014-01-13 at 10.03.39

Jag hade hellre sett att detta var separata applikationer som gjorde sin uppgift bättre, och kanske är det också tanken med alla de olika vägar som finns in i

Konsolidera App Store i Mac OS X så det även går att köpa iOS-applikationer – en tanke jag haft ett tag är att om du köpte en iOS-applikation via App Store i Mac OS X ska du kunna välja att pusha ut den till den eller de iOS-enheter som är reggade på ditt App Store-konto (kanske en popup-ruta där du får välja vilken/vilka enheter som du vill skicka ut app:en till).

Låt mig köpa böcker via iBooks i min Mac eller i min iOS-enhet. Låt mig köpa eller hyra film och TV via Apple TV eller varför inte via en ny applikation för ändamålet?

Ryck upp applikationer och funktioner i Mac OS X

Har du försökt köra Mail, Kalender eller Adressboken i Mac OS X 10.9 “Mavericks” mot en Exchange Server? Det fungerar “sådär”, och det har alltid fungerat “sådär”, men Apple har i åratal pratat om hur det fungerar utmärkt. Det gör det inte, och alla som försökt vet att de blir sittande med Outlook 2011 till slut för att kunna jobba. Detta är tre exempel på saker i Mac OS X 10.9 “Mavericks” som inte fungerar, men det finns gott om små och lite större buggar som vi borde ha sluppit år 2014.

Varför måste jag ibland starta om min dator för att kunna tömma papperskorgen, som glatt visar att den är tom men i själva verket kan innehålla 10-15 gigabyte filer som jag gärna vill få bort?

Varför är skärmdelningsfunktionen seg som sirap, oavsett om jag sitter via ett VPN 50 mil från servern eller om jag sitter på samma lokala nätverk, ansluten via gigabit ethernet i båda maskinerna?

Screen Shot 2014-01-13 at 10.24.33Varför fungerar fortfarande inte visningen av filstorlekar på skrivbordet? Det fungerar ibland, ibland inte. Detta är något som i vissa äldre versioner av Mac OS X varit hopplöst medan det i andra varit klockrent fungerande dito.

Varför är en så grundläggande funktion som SMB-servern i OS X Server 3.0 fortfarande buggig? Från en Mac OS X 10.9 “Mavericks”-maskin kan det fungera utmärkt att ansluta, men från en Windows 8-maskin på samma nätverk fungerar det inte alls förrän jag startat om fildelningsfunktionen på servern.

För stor kostym

Apple har alltid skyfflat runt delar av sina interna resurser dit de behövs som mest. Utvecklingen av Mac OS X 10.5 Leopard försenades på grund av att utvecklarna blev satta på att arbeta med iPhoneOS (senare iOS), men så här sju år senare kunde man tycka att Apple skulle vuxit till sig ytterligare. Mognat lite mer, planerat lite bättre. Istället drivs stället fortfarande som att Jobs satt kvar i sitt kontor och nedprioriterade iWork två år eftersom han personligen inte behövde någon ny funktion i Keynote just då, vilket i praktiken innebar att iWork inte existerade i hans värld under den tiden. Apples kostym i form av den mängd tjänster, produkter och applikationer de erbjuder är för stor för att Apple som företag ska kunna fylla upp den.

Att ta en applikation som Pages eller Final Cut Pro X och lansera en ny version där man tagit bort åtskilliga funktioner framför att vidareutveckla applikationen vidare och lyssna på sina kunder (vilket Apple aldrig tycks göra) är närmast en förolämpning mot de som arbetar i applikationerna dagligen. För egen del ledde det till att jag gick över till att arbeta mer i Microsoft Office för Mac, en samling applikationer jag formligen avskyr, men som åtminstone känns bekant nog för att få jobbet gjort. Visst, jag kan använda gamla Pages och Numbers men vetskapen om att de snart kommer fasas ut för gott gör att jag inte orkar sitta kvar i dessa applikationer.

Kanske kommer jag gå tillbaka om ett halvår eller så när Apple slutat ha lekstuga men tills dess har de tappat mig som användare, och detta efter att jag använt applikationerna sedan de lanserades.© 2021 Omsoc Publishing AB