2014-01-15
Nyhet

Recension – Dogfight

Lanseringen av Fred Vogelsteins bok Dogfight – How Apple and Google went to war and started a revolution kunde inte varit smartare genomförd. Smaskiga utdrag ur bokens tidigare del, som avhandlar lanseringen av iPhone och hur teknikerna drack sig berusade medan Steve Jobs stod på scenen, är givetvis intressant, underhållande och en aning skakande läsning med tanke på hur självsäker Steve Jobs var på scen. I handen höll Jobs en prototypenhet som om han råkade klicka på fel ställe kunde krascha omedelbart och ingen, inte ens Jobs själv, visste om enheten skulle fungera under hela presentationen.

Under de första cirka 100 sidorna är den här boken riktigt, riktigt bra. Vi får lära oss mer om hur Android hamnade hos Google och hur gänget som arbetade med Android i princip låg i fejd med resten av medarbetarna hos sin nye ägare, och i synnerhet utvecklingsteamet hos Google som Apple arbetade nära inför lanseringen av iPhone.

Men sen verkar Vogelstein ha fått slut på bra material. Han börjar tycka istället, drar in lite smått löjliga teorier, anekdoter och annat som inte passar in i boken. Materialet tappar fart, blir tråkigt och jag måste erkänna att efter drygt 150 sidor stängde jag boken i iBooks i min iPad Air och har inte öppnat den sedan dess.

Boken liksom startade med en sådan raketfart och antingen hade Fred Vogelstein inte material för nog för att fylla ut en hel bok eller så var hans uppfattning om hur en bok av det här slaget skulle utformas en aning skev.

Ändock är den läsvärd för sin första halva – det är där allt godis finns.© 2021 Omsoc Publishing AB