2014-02-02
Guide Nyhet

Installera Mailpile i OS X 10.9.1 “Mavericks”

De-fakto-lösningen för webbaserad e-post i Mac OS X Server, numera OS X Server, har i många år varit Roundcube om man haft något mellan öronen. Men en uppstickare har dykt upp, och den ser bra ut, utlovar riktigt vass säkerhet och kostar gratis.

Kort sagt – det är givet att jag måste testa att installera den på OS X Server 3.0 och OS X 10.9.1 “Mavericks”, även om OS X Server inte är ett krav i sammanhanget.

Mailpile heter underverket och vill man få en uppfattning om hur betydelsefullt detta är räcker det med att titta på listan över de företag och privatpersoner som sponsrat projektet. Till och med svenska webbhotellet FS Data är med och backar projektet, sannolikt för att de dels tycker detta är en bra grej och kanske också för att de ser en användning för Mailpile i sin egna verksamhet vad tiden lider.

mailpile-logo

Mailpile är fortfarande i en alphaversion. Det innebär på ren svenska att detta inte är något man ska eller bör köra i en produktionsmiljö. Exempelvis finns det ingen inloggningsfunktion utan om du är inloggad på din Mac (eller annan maskin som kan köra Mailpile) så kan du starta Mailpile och använda mailklienten precis som du vill. Inte något som går hand i hand med det faktum att Mailpile ska vara en säker e-postklient men vi är som sagt väldigt tidigt ute på den här resan.

Mailpile kan i dagsläget inte ladda ned din befintliga e-post från exempelvis ett IMAP-konto (läs vidare i denna guide för mer information).

Saker kan och kommer troligen att gå sönder under resans gång och kanske kommer du att tappa information om du har otur så se denna guide som en introduktion till hur man kommer igång med Mailpile och gör dig sedan en stor tjänst och håll ett öga på projektet inför framtiden. Funktioner som OpenPGP-signerad e-post, krypterat sökindex, hög hastighet och låga systemkrav gör att man realistiskt sett kan köra Mailpile på en Raspberry Pi, och givetvis också en OS X Server.

Installera Xcode

Det första som krävs är att du kör Xcode på din OS X Server. Denna guide utgår från att du kör OS X Server 3.0 under Mac OS X 10.9.1 “Mavericks” men detta borde även fungera i OS X Server 1.0 och OS X 10.7 “Lion” och OS X Server 2.0 och OS X 10.8 “Mountain Lion”.

Om du inte har Xcode installerat redan kan du antingen ladda ned det via App Store-applikationen i din server, eller så öppnar du terminalen och skriver följande:

xcode-select ---install

Om du inte har Xcode installerat redan kommer du få installera det nu. Om Xcode är installerat men kommandoradsverktygen saknas kommer de installeras då kompileringsverktyget GCC krävs för att bygga Mailpile.

Installera Mailpile, steg 1

Nästa steg är att ladda ner och installera PIP för Python. Du kan antingen göra detta som root eller så gör du det som en lokal administratör men medelst sudo varvid du får ange administratörslösenordet en gång till.

Gå till tmp-katalogen:

cd /tmp

skriv sedan följande:

curl -o get-pip.py https://raw.github.com/pypa/pip/master/contrib/get-pip.py

Därefter skriver du följande:

sudo python get-pip.py

Därefter är det dags att installera lxml:

sudo STATIC_DEPS=true pip install lxml

Därefter är det dags att gå till huvudkatalogen där installationen för Mailpile faktiskt ska placeras. I mitt fall är det /Users/admin/Sites:

cd /Users/admin/Sites

Skriv sedan följande:

git clone -b release/alpha https://github.com/pagekite/Mailpile.git

Därefter är det dags att gå in i katalogen för Mailpile:

cd Mailpile

Skriv sedan följande för att slutföra installationen:

sudo pip install -r requirements.txt

När detta är klart är det dags att göra ett litet fulhack för att komma runt ett problem med Python i OS X 10.9:

sudo ln -s /usr/bin/python2.7 /usr/bin/python2

Inga konstigheter om man ser till att man får göra en liknande manöver för att få MySQL att fungera under OS X 10.8 eller senare.

Till slut är det dags att starta Mailpile:

./mp

Trodde du att du är klar nu? Icke. Häng med!

Installera Mailpile, steg 2

I steg två ska Mailpile konfigureras. Efter att du startat Mailpile i slutet på steg ett möttes du av följande:

Creating: /Users/admin/.mailpile
Metadata index not found: /Users/admin/.mailpile/mailpile.idx
Mailpile.py a tool Copyright 2013-2014, Mailpile ehf
for searching and <https://www.mailpile.is/>
organizing piles of e-mail

This program is free software: you can redistribute it and/or modify it under the terms of either the GNU Affero General Public License as published by the Free Software Foundation or the Apache License 2.0 as published by the Apache Software Foundation. See the file COPYING.md for details.

The Web interface address is: http://localhost:33411/

Type `help` for instructions or press to quit.

mailpile>

Ser det läskigt ut? Det är det faktiskt inte.

Du kan redan här se vilka kommandon som finns tillgängliga:

mailpile> help

Som du ser så är detta i princip en mailklient i textläge som av en ren händelse också har ett riktigt trevligt grafiskt gränssnitt:

http://localhost:33411/

Du möts då av följande gränssnitt där du först bör skapa en profil genom att klicka på kugghjulet längst till höger i menyn. Notera att du måste mata in rätt inställningar från början då det inte finns något enkelt sätt att korrigera profilinställningar eller radera dem. Här skriver jag ett nytt mail:

Screen Shot 2014-02-02 at 14.57.47

Var är min e-post?

Mailpile är som jag nämnde tidigare i Alpha-version och en av de saker som inte är implementerade ännu är att synka din inbox med din mailserver. Det innebär på ren svenska att du inte kommer att se alla mail som ligger i din maillåda om du använder en normal mailserver (vilket de flesta gör). Om du kör ett operativsystem eller en mailklient som sparar din e-post lokalt på din mailserver (som exempelvis en cache) så kommer Mailpile kunna hitta och använda sig av den cache-filen (exempelvis /var/mail/användarnamn eller /home/användarnamn/MailDir). Om du kör e-postklienten Thunderbird kan Mailpile även läsa in din e-post från Thunderbirds egna mapp för din e-post.

Detta gör givetvis att Mailpile än så länge är mindre användbart, men som utvecklarna själva skriver: Mailpile är snart klart och då kommer detta fungera.

Jag ser fram emot det, för Mailpile är en grymt trevlig webbaserad e-postklient. För att vara en alphaversion är den enormt snabb och rapp i vändningarna.

Det krävs ingen e-postserver på din maskin för att köra Mailpile, utan en vanlig Mac med Xcode installerat räcker bra vilket gör att Mailpile på sikt mycket väl kan bli en ersättare till Apples e-postklient. Även det något att se fram emot.© 2021 Omsoc Publishing AB