2014-02-17
Guide

Installera OS X under VMware ESXi

Trött på att köpa flera Mac mini när du vill dela upp olika uppgifter mellan flera maskiner? Då är det dags att du allvarligt börjar överväga virtualisering. Och då menar jag inte att du ska installera en bunt Mac OS X-maskiner i VMware Fusion, utan att du först följer min guide och installerar VMware ESXi på allvar.

När du gjort det är det dags att läsa vidare i denna guide, för det är nu det roliga börjar på allvar. Vi ska installera Mac OS X under VMware ESXi på en Mac mini. Varför då, kanske du undrar? Behöver inte Mac OS X en egen maskin för att fungera väl? Svaret på den frågan är nja. Om du sitter och arbetar med Mac OS X hela dagarna så är svaret absolut ja – för att driva ett grafiskt gränssnitt, applikationer och andra tjänster i förgrunden och bakgrunden behöver du definitivt en dedikerad Mac för ändamålet.

Om du kör en OS X Server så är det förvånansvärt lite kraft som faktiskt går åt till att driva den eller de tjänster du vill använda. Ta en tjänst som Caching som buffrar nedladdningar från App Store, Mac App Store och andra tjänster som Apple driver – det är en tjänst som sällan har väldigt mycket att göra. Samma sak med DNS, Contacts, Calendar, Open Directory, DHCP-servern och så vidare.

Att köpa in flera servrar för detta är inte sällan totalt slöseri med pengar. Men samtidigt är det inte helt underligt om man vill sprida riskerna – Mac OS X och OS X Server är inte helt okomplicerade plattformar och om man tror att man ska kunna förlita sig på dem dygnet runt, året om, så blir man nästan garanterat besviken då Apple inte alltid prioriterar OS X Server och stabiliteten i de tjänster som plattformen erbjuder.

Visst, om man kör en större installation med många e-postkonton, hundratals enheter som hanteras via Profile Manager, tusentals meddelanden som hanteras via Messages dagligen så kan en dedikerad maskin vara en bra ide, men det kan ändå vara värt att testa att köra en virtualiserad OS X Server först innan man springer ut och köper en Mac till för att lösa problemet. Du kan sannolikt hantera ett hundratal e-postkonton med e-postservern i en virtualiserad OS X Server med två gigabyte minne under VMware ESXi.

Du kanske tänker att det snabbt blir trångt i en VMware ESXi-maskin om man puttar in en rad virtuella maskiner som alla ska ha sin beskärda del internminne, men faktum är att det fungerar förvånansvärt bra då VMware ESXi är väldigt bra på att inte ge varje virtuell maskin mer minne än den faktiskt behöver. Om maskinen dessutom behöver mer än det minne du tilldelat den så får den ytterligare minne av VMware ESXi men aldrig på bekostnad av andra virtuella maskiner som också körs.

Skulle den totala mängden fysiskt minne i en Vmware ESXi-server ta slut börjar den arbeta med virtuellt minne istället. Givetvis finns det en övre gräns för när man inte kan pressa VMware ESXi-plattformen längre, både när det handlar om minneskapacitet och processorkraft, men min erfarenhet säger att det sällan är det senare som blir ett problem.

Skapa en installationsdisk

Det roliga börjar egentligen med att du laddar ned den version av OS X du vill installera från App Store. Du får installationsfilen i form av ett installationsprogram som hamnar i din Applikationsmapp och ur detta plockar du ut installationsfilen i DMG-format.

Därefter är det dags att konvertera filen till ISO-format. Öppna terminalen och ställ dig där DMG-filen ligger. Ge följande kommando, där du byter ut osx.dmg och osx.iso mot de filnamn du arbetar med:

hdiutil convert "osx.dmg" -format UDTO -o "osx.iso"

När processen är klar kommer du presenteras med följande meddelande:

created: /Users/admin/Desktop/osx.iso.cdr

Döp om filen:

mv /Users/admin/Desktop/osx.iso.cdr osx.iso där du åter igen ska använda de filnamn du arbetar med.

När detta är klart använder du vSphere Client för att ladda upp ISO-filen till lagringen din VMware ESXi-server arbetar med. Jag brukar skapa en katalog vid namn iso där jag placerar iso-filer för de operativsystem jag installerar oftast.

Innan du kan ladda upp filen måste du hitta lagringen i vSphere Client. Att hitta lagringen i vSphere Client kan vara lite knepigt. Börja med att markera den server du arbetar med i vSphere Client. Därefter markerar du fliken Configuration och sedan Storage i den vänstra kolumnen under rubriken Hardware:

Högerklicka på din lagring och välj Browse Datastore. Nu presenteras du med en enkel filhanterare med vilken du kan ladda upp, ladda ned och hantera filer och kataloger i lagringen på din VMware ESXi-server. Ladda upp ISO-filen du skapade för en stund sedan.

Därefter är det dags att skapa din virtuella maskin. Välj File i menyn i vSphere Client och välj därefter New och slutligen Virtual Machine. Klicka Next och döp din nya virtuella maskin till något fiffigt, exempelvis e-postserver om din virtuella Mac ska hantera e-post. Markera därefter vilken datastore din Mac ska lagras på – har du endast en är det bara att klicka Next.

Därefter är det dags att välja operativsystem som den virtuella maskinen ska köra. Klicka på Other och välj därefter Mac OS X i den senaste versionen du kan välja. Om du kör ESXi 5.1 så är det 64-bitarsversionen av Mac OS X 10.7 du ska välja. Och ja, det fungerar med Mac OS X 10.8 “Mountain Lion” och Mac OS X 10.9 “Mavericks” också.

Om du av någon anledning skapat fler virtuella nätverk i din VMware ESXi-server än det som är standard, VM Network så är det dags att välja vilket nätverk din virtuella Mac ska ha som primärt nätverk för det första nätverkskortet. Om du inte förstår något av detta är det bara att klicka på Next.

Välj därefter storlek på disken för din Mac. Standard är 40 gigabyte och det räcker längre än man tror, i synnerhet om den virtuella Mac:en inte ska ägna sig åt särskilt avancerade saker. Du kan senare skapa fler diskar och koppla dem till din virtuella Mac om du så önskar. Klicka på Next när du valt storlek.

Du presenteras nu med en summeringsskärm. Under fönstret med information om din virtuella Mac kan du klicka i Edit the virtual machine settings before completion. Klicka därefter Finish.

Du presenteras nu med alla enheter som din virtuella Mac arbetar med. Markera CD/DVD och klicka sedan i Connect at power on. Därefter klickar du i Datastore ISO File och sedan på Browse för att navigera dig till den ISO-fil du laddade upp för en stund sedan.

Screen Shot 2014-02-16 at 19.39.55

När detta är klart klickar du på Finish.

Din virtuella Mac är nu skapad och syns i tabellen över virtuella maskiner i vSphere Clients huvudfönster. Högerklicka på maskinen och välj Open Console. Därefter klickar du på den gröna pilen i fönstrets meny och din virtuella Mac startar nu upp.

Därefter installerar du Mac OS X som vanligt, med det lilla undantaget att du måste starta Disk Utility först och skapa installationspartitionen på din virtuella Mac. När du gjort det kan du fortsätta installationen.

När installationen är klar och din virtualiserade Mac startat upp kan du installera VMware Tools. Detta gör du genom att högerklicka på din virtuella maskin i vSphere Client, välja Guest i menyn och seden välja Install VMware Tools. Växla därefter över till din virtualiserade Mac och installera VMware Tools, vilket är något som gör maskinen betydligt enklare att arbeta med.

Slutligen: glöm inte att sätta en fast IP-adress på din virtuella Mac-server. Notera också nedladdning av applikationer från App Store fungerar precis lika bra som på en vanlig Mac, till skillnad från en Hackintosh där just detta kan strula ganska ordentligt.

Lycka till!© 2021 Omsoc Publishing AB