2014-03-28
Krönika

Inget fel med en server hemma

Marco Arment publicerade en artikel häromdagen där han argumenterar för att använda molnbaserade tjänster framför egen hosting i hemmet eller i eget serverrum:

…to be perfectly clear to everyone else: if you’re running a public-facing server in your house, office, or anywhere except a datacenter, you’re doing it wrong. Start over.

Macpro kommer inom kort att flytta “hem” igen. Hem till mitt lilla serverrum. Min lilla egna serverpark består numera av två servrar baserade på VMware 5.5, en Mac mini (donerad av Macpatric), en rejäl UPS, en Xserve raid, en fibre channel-switch och en fiberanslutning på 1Gbit/s med fasta IP-adresser och en ordentlig brandvägg. Kort sagt – varför ska jag inte köra min webbsajt hemma?

Frågan är bara – ska sajten köras på en virtuell Linux-maskin under VMware, eller ska den köras på en Mac mini?

Den frågan ska jag suga på under helgen, och tills dess ska jag berätta varför jag tänker köra min sajt hemma:

Det handlar om kontroll, ansvar och kunskap. Låt mig dela upp det i tre delar:

1. Kontroll. Ingen kan köra mina tjänster (e-post, webb, dns, osv) som jag gör själv. PÅ gott och på ont – det kräver att jag har koll och ser till att saker är uppdaterade och underhållna. Jag har kört min egen mailserver och webbserver sedan Macpro startade 2004, för tio år sedan, och även ett par år innan Macpro då jag drev en liten sajt om NeXT som råkade bli länkad till från Slashdot.

Den sajten kördes på en Pentium II-maskin med 32 megabyte internminne över en 2MBit/s internetlina från Utfors (en internetleverantör som då var unika då de erbjöd alla kunder fasta IP-adresser. De köptes senare av Telenor och de fasta IP-adresserna avvecklades rätt snart.). Sajten hade rätt svårt att hålla sig på benen, och efter att ha blivit slashdottad dog en av hårddiskarna i maskinen av all belastning.

2. Ansvar. Att servern inte överlevde anstormningen från Slashdot var ett nederlag, visst, men man lär sig av sådana saker. Man lär sig när ens mailserver blir hackad eller när din DNS blir utsatt för en DDOS-attack. Man lär sig att hålla koll, uppdatera sina programvaror och hålla sin hårdvara fräsch och pigg.

3. Kunskap. Jobbar man med IT-drift i någon form finns det inget bättre sätt att lära sig än att skita ner sig, om uttrycket tillåts. Snacka inte om att drifta en server på OS X Server – gör det själv istället. Du lär dig ingenting på att inte göra något, men du lär dig massor på att göra något. Sannolikt lär du dig inte allt som en certifieringskurs från Apple skulle lära dig, men du kommer garanterat lära dig mer om en hel del av kursens innehåll än vad Apples kurslitteratur kan erbjuda.

Kanske viktigast av allt: det är förbaskat roligt. Går något sönder på grund av att du inte skött om din egna servermiljö har du ingen annan att skylla på än dig själv.

Det finns ingen supportpersonal på ett webbhotell eller hostingföretag att ringa och gapa på – du har endast dig själv att skylla och underligt nog är det också det bästa med utmaningen att köra dina server grejer själv, oavsett om du skaffar dig galet avancerade lagringslösningar eller ställer upp en Mac mini i en garderob hemma.© 2021 Omsoc Publishing AB