2014-04-14
Guide

OS X 10.9 och nätverksdiskar

Funderat på alla de sätt man kan ansluta en Mac-klient till en nätverksserver? Jag också. Så en liten snabbguide i ämnet kan väl vara på sin plats tänkte jag.

SMB och SMB2

Om du sitter och arbetar med Mac OS X 10.9 “Mavericks” och vill ansluta dig mot en server via SMB-protokollet så kanske det inte alltid fungerar. Detta beror på att Apple i Mac OS X 10.9 “Mavericks” bestämde sig för att uppgradera SMB-stödet till SMB version 2 och därmed bygga in kompatibilitet med Windows Server 2008 och Windows Vista eller senare. Problemet är bara att Apple inte gjort färdigt jobbet.

SMB2-stödet är överlag betydligt snabbare än gamla SMB, men det innebär också att din klient-Mac helt plötsligt kan koppla bort anslutningen till den utdelade SMB2-enheten (i synnerhet om den huserar i en Windows Server 2008 eller senare).

Vad göra då? Använd SMB version 1 istället. Tryck CMD-K och ange följande:

SMB2: smb://servernamn.tld
SMB1: cifs://servernamn.tld

AFP

Om du har en NAS hemma, eller har byggt dig en filserver medelst Linux eller annat och SMB2 inte fungerar är det gamla SMB som gäller om du inte använder dig av gamla Apple Filing Protocol, AFP. För att ansluta med AFP förutsätter vi att den NAS eller filserver du ansluter till stödjer AFP:

AFP: afp://servernamn.tld

NFSv3 och NFSv4

Om du vill leka med NFS så finns det bra och mindre bra nyheter även här. Som standard kommer Mac OS X 10.9 “Mavericks” att använda sig av NFSv4 som standard. Detta är bra eftersom det möjliggör bättre prestanda och utökade säkerhetsfunktioner jämfört med NFSv3. Det finns dock åtskilliga problem med NFS under Mac OS X 10.9 “Mavericks” – Svenska tecken kan strula och om du ansluter till en NFS-server som använder sig av NFSv4 så kommer Mac OS X 10.9 “Mavericks” att försöka logga in med samma kontouppgifter som du har loggat in med lokalt i din Mac. Detta i sin tur innebär att du mycket väl kan ansluta dig men att du istället kommer att se en tom folder där det annars borde finnas filer.

Om din NAS eller NFS-server använder sig av NFSv3 så kommer anslutningen att fungera smärtfritt. Du kan också styra hur din Mac ansluter sig via NFS genom automount och några parametrar.

WebDAV

Gamla hederliga WebDAV används fortfarande av en hel del funktioner i OS X Server 3.0. Om du vill ansluta dig via Webdav anger du följande kommando i Connect to Server (CMD-K)-fönstret:

WebDAV: http://servernamn.tld eller https://servernamn.tld beroende på om WebDAV körs i klartext eller över en SSL-krypterad anslutning.

FTP

Till sist då: gamla hederliga FTP. Här är det enkelt: logga in via FTP och den server du ansluter till dyker upp som en volym på skrivbordet precis som om det vore en “vanlig” filserver.

FTP: ftp://servernamn.tld

Enkelt och bra. Dock kan det vara på sin plats med en liten varning: Finder brukar inte alltid reagera så snällt på större FTP-överföringar och därför rekommenderas en vettig FTP-klient, typ Transmit, om man ska använda sig av FTP ofta. FTP i Findern stödjer dessutom endast nedladdning av filer, inte uppladdning.© 2021 Omsoc Publishing AB