2014-04-28
Krönika

Vad iPad behöver för att överleva

De som roade sig med att läsa Apples senaste kvartalsrapport noterade säkert ett par saker angående försäljningen av iPad. Det ena är att försäljningen i det senaste kvartalet var lägre jämfört med den samma i kvartalet innan. Det är inte på något sätt underligt eftersom det tidigare kvartalet innefattade julhandeln 2013, ett kvartal där de flesta elektronikföretag maxar sin försäljning. En dipp under första kvartalet efterföljande år är därför inte underligt på något sätt.

Det andra man kanske noterade var att försäljningen för det första kvartalet var lägre jämfört med samma kvartal 2013. Försäljningen i antalet enheter räknat var 37 procent lägre än samma kvartal förra året, och i intäkt räknat var resultatet 34 procent lägre.

Det är ganska stora siffror. En differens på 5-10 procent hade inte varit mycket att bråka om, men en siffra som närmar sig 40 procent lägre försäljning i antalet enheter räknat ger en fingervisning om att marknaden kan tyckas vara mättad för närvarande. Efter över 210 miljoner sålda exemplar kanske förklaringen är att iPad inte bara skapade sin egna marknad utan också växte alldeles för snabbt.

Det finns flera saker som talar emot iPad just nu. Med tiden kommer detta sannolikt förändras till det bättre men som jag ser det är det följande saker som gör att iPad just nu har det lite tufft på marknaden:

1. Det har lanserats åtskilliga tablets, surfplattor eller vad man nu vill kalla det från flera konkurrenter. De har i många fall sålts till lägre priser än iPad, varit utrustade med någon gammal version av Android och överlag varit ganska usla produkter. Den som först testat en sådan surfplatta kan ha blivit avskräckt, eller så är det helt enkelt så att har man väl köpt en surfplatta så vill man inte köpa en till.

2. iPad räcker länge. Den enda iPad som inte aktivt stöds av iOS 7 är den första generationens dito. Till skillnad från en mobiltelefon, där man kanske drivs mer åt att skaffa den senaste modellen oftare så är en iPad 2 fortfarande i allra högsta grad användbar till mer än man kan tro.

3. En stor del av målgruppen, från 30 år och uppåt, är vana vid att arbeta på ett visst sätt med sin dator. En iPad skiljer sig radikalt från hur man arbetar med filer, ett gränssnitt, en muspekare, enklare flerprogramskörning, och så vidare.

Det leder till att den målgruppen använder sin iPad för att konsumera media och annat snarare än att skapa något på den. Man läser böcker och magazin, surfar på nätet, ser på film eller TV-program, kollar Facebook och Twitter, och så vidare. Problemet är att mycket av detta gör man i sin smarta telefon under dagen och när kvällen kommer finns risken att man inte använder sin iPad till så värst mycket alls.

Den generation ungdomar som växer upp nu har inga som helst problem att sitta och göra sina läxor, skicka mail och skriva uppsatser på en iPad. Men den generationen har inte pengar att köpa en ny iPad så värst ofta utan får överta en äldre modell från föräldrarna eller den modell som skolan delat ut. I det senare fallet är det sällan den senaste, och dyraste, modellen.

Personligen skapar jag i princip ingenting på min iPad. Jag kollar saker, kanske skriver nåt på Twitter eller på Facebook. Läser en bok, laddar ner senaste numret av Klassiker eller kollar hur nästa nummer av Macpro (magazine) kommer se ut innan jag skickar ut den till prenumeranterna. Man kan säga att iPad för mig är en blandning mellan ett väldigt dyrt anteckningsblock och en e-läsare. Problemet är bara att den kan så mycket mer men det är något Apple inte tillåter den att göra i dagsläget.

Vad iPad behöver för att utvecklas och överleva

815-4428aec8_680_400

Microsoft, Dell och andra som tillverkar surfplattor som kan köra Windows 8 har inte sparat på krutet. En Core i5-processor, gott om minne, snabb lagring och ordentligt med tillbehör som dockningsstationer, tangentbord och annat som gör att en surfplatta går till att vara en arbetsstation inom loppet av ett par sekunder. Man kan, om man vill måla hin håle på väggen, säga att Microsoft blev omkörda av Apple när det gällde tablets men att de nu har åtminstone kommit ikapp.

Det kanske är smärtsamt att medge att Steve Ballmer hade rätt, men jag lutar allt mer åt att så är fallet. En iPad är begränsad för att den är designad att vara det och det går ganska snabbt att “slå i väggen” när det gäller vad man faktiskt kan göra med en iPad.

Med ett par till synes ganska enkla förändringar skulle en iPad kunna bli så mycket mer:

1. En större modell som går att docka med ett tangentbord med en touchpad och/eller som går att använda med en trådlös mus. Microsoft har lyckats enormt bra med sin Surface Pro och på mitt arbete har flera redan börjat använda sina Windows-plattor som skrivbordsdatorer. Det är helt otänkbart med en iPad men det skulle göra att iPad betydligt mer attraktiv för både hem-användare och företagsanvändare.

2. Ett operativsystem som gör det enklare att arbeta med flera applikationer samtidigt.

3. Ett smidigare sätt att arbeta med filer och integration med andra synkroniseringstjänster än iCloud.

4. En möjlighet att koppla in samma tillbehör som till en Mac, exempelvis en ethernet-adapter via USB. Det kan verka löjligt men om man ska kunna använda en iPad till mer än vad den är kapabel till idag så är det en stor fördel att kunna ansluta den till ett nätverk på fler sätt än via det trådlösa sättet.

5. Bättre möjligheter för applikationer att kunna kommunicera sinsemellan.

Förändringar av det här slaget skulle onekligen föra iPad in på Macbook Air och Mac OS X-territorium. Men det finns ingenting som säger att en iPad Pro inte skulle kunna vara en Macbook Air med en löstagbar pekskärm som i sin tur innehåller all elektronik som krävs för att driva plattan.

Det skulle förvåna mig om Apple valde att släppa Mac OS X för ARM-arkitekturen, men det finns ingenting som säger att man inte skulle kunna köra mjukvaror kompilerade för ARM under x86-arkitekturen genom emulering, eller helt enkelt genom att låta applikationsutvecklarna kryssa i en checkbox till i Xcode när de ska kompilera sin kod för att ta fram en specialversion av applikationen för en “iPad Pro”.

iPad gör mig frustrerad. Den är kraftfull, smart och rolig att använda. Men den är på gott och på ont det tydligaste resultatet av Apples vilja att låsa in och kontrollera användarna. En annan målgrupp, exempelvis äldre personer, trivs kanske bra med detta men de är troligen inte målgruppen som köper en ny iPad vartannat år. För oss som gör det och som vill använda en surfplatta som ett äkta arbetsredskap är iPad anno 2014 än så länge inte ett alternativ.© 2021 Omsoc Publishing AB