2014-06-26
Guide

Fräscha upp gammal Mac Pro (del 2)

För ett tag sen kikade vi på att uppgradera en gammal Mac Pro med nytt grafikkort och fler anslutningar. Denna gång är det dags att tjuren vid hornen och klämma ut det sista ur din Mac Pro: stoppa i mer minne och snabbare lagring.

När de här datorerna levererades nya satt det exempelvis två, fyra eller sex gigabyte internminne vilket inte var mycket att komma med för ett par år sedan och sannerligen inte är mycket att komma med idag heller.

Hur mycket minne du kan stoppa i din Mac Pro har mycket att göra med hur många fysiska processorer du har i maskinen kombinerat med hur gammal den är.

Mer minne till folket

Orginalmodellen av Mac Pro från 2006 kunde hantera upp till 32 gigabyte internminne och maskinen levererades då med två gigabyte internminne som standard. Modellen från 2009 leverades med tre gigabyte internminne om du köpte enkel-CPU-modellen med fyra processorkärnor eller sex gigabyte internminne om du köpte dubbel-CPU-modellen med åtta processorkärnor. Enkel-CPU-modellen klarade officiellt upp till 16 gigabyte internminne medan dubbel-CPU-modellen officiellt klarar upp till 32 gigabyte.

Värt att notera är också att detta är Apples officiella siffror – inte sällan skiljer sig dessa markant från verkligheten. Exempelvis kan en Mac Pro från 2009 (macpro 4,1) officiellt hantera 16 gigabyte internminne enligt Apples dokumentation, men då dokumentationen inte uppdaterats på många år, och kraftfullare minneskretsar tillkommit sedan dess, så har det visat sig att denna maskin i själva verket kan hantera upp till 48 gigabyte internminne.

Modellen med två processorer och åtta processorkärnor kan i själva verket hantera upp till 128 gigabyte internminne. Det är dock inte givet att 128 gigabyte är en bra investering då Mac OS X just denna modell endast kan addressera 96 gigabyte internminne. Kolla alltid på exempelvis EveryMac innan du öppnar börsen och beställer mer minne till din Mac Pro.

Denna artikel från The Mac Observer är också rekommenderad läsning om man vill lära sig mer.

Det enklaste sättet att kolla upp hur det ligger till med internminnet i din Mac är att klicka på äpplet och välja “About this Mac” eller motsvarande på svenska.

Där finns information om grafikkort och skärm eller skärmar, hårddiskar och givetvis också internminnet i datorn. Som bonus finns också en länk till lämpligt supportdokument hos Apple för mer information om hur du uppgraderar minnet, vilket kan vara värt att läsa innan du sätter igång om du exempelvis är osäker på vilken typ av minne du ska köpa eller om du avser blanda olika storlekar av minneskretsarna. Det kan vara värt att tänka på att en del av dessa manualer är skrivna när datorn släpptes så instruktioner om maximal minnesstorlek kan som sagt tas med en del salt.

Snabbare lagring till folket

En gammal kopparsvarv, som traditionella hårddiskar ibland kallas, är enheter som låter, alstrar värme, drar ström och inte är särskilt snabba. I en dator som Mac Pro finns det heller ingen anledning att dras med dessa då SSD-lagring är så pass billigt idag. En trevlig SSD-disk från exempelvis Samsung vid namn 840 kostar runt tusenlappen för 256 gigabyte lagringsyta. Vill man kan man givetvis spara sin gamla stora hårddisk eller putta i en annan på en terabyte för backup och lagring av exempelvis musik och bilder.

Givetvis finns det andra modeller av SSD-diskar från andra tillverkare. Intel är exempelvis väldigt duktiga på den här typen av produkter, men tag varning: vissa serier, revisioner och liknande kan vara dåliga och bör undvikas. För att vara säker på att du väljer rätt produkt rekommenderas det verkligen att du läser efter före du köper. Kolla in forum, läs tester och låt din favoritsökmotor gå varm tills du har ett resultat du är nöjd med. Sen gör du om hela proceduren igen tills du är redo att köpa.

Enligt Apples dokumentation är samtliga modeller av “gamla” Mac Pro utrustade med 3 Gbit/s SATA-styrkort vilket gör att diskar snabbare än SATA 2-standarden inte kommer till sin rätt. De flesta SSD-hårddiskar som nu säljs på marknaden, inklusive Samsungs 840-modell, stödjer upp till SATA 3-standarden vilket möjliggör hastigheter upp till 6 Gbit/s.

Ytterligare ett alternativ för riktigt snabb lagring är en PCI-Express-ansluten lagring från exempelvis OWC. Deras modell, Mercury Accelsior_E2, finns i en rad olika storekar och för 256 gigabyte får du då betala 380 dollar, i skrivande stund motsvarar det drygt 2500 kronor. Du får därmed en betydligt snabbare lagring än vad du kan ansluta via någon annan port i din Mac Pro men det kostar också där efter.

Har du tips på andra expansioner man kan göra med en gammal hederlig Mac Pro? Hör gärna av dig!

Missa heller inte guiden till hur du uppgraderar firmware i din macpro4,1 så den i praktiken blir en macpro5,1 vilket möjliggör installation av macOS Sierra 10.12. Du hittar den här.© 2021 Omsoc Publishing AB