2014-07-08
Test

Svensk box för Internet-TV

Det här med små smarta mediespelare är lite kul tycker jag. Det är dock inte sällan tekniken de brukar falla på utan hur pass integrerade de är med olika Internet-baserade tjänster som finns på marknaden. En svensk uppstickare vid namn TV Sverige ser på pappret riktigt vass ut. För 695 kronor får man en box som till utseendet påminner en del om Apple TV i sin senaste inkarnation.

Den ska enligt specifikationerna klara “full HD” vilket innebär 1080p. Anslutningarna i aktern består av strömmatningen från en extern strömadapter, en HDMI-port, en USB-port och en ethernet-port med en maximal hastighet på 100 mbit.

I fronten finns en genomskinlig liten plastpanel som inte tycks fylla något syfte. Man skulle kunna gissa att syftet är för att kunna hantera en fjärrkontroll men här kommer det lite intressanta med TV Sverige-boxen: den har ingen fjärrkontroll. Istället använder man sin iPhone, iPad eller motsvarande produkt från Android-världen plus en gratis applikation som laddas ned från App Store eller Google Play. En underlig egenskap med TV Sverige-boxen är att även om man ansluter den via trådbundet nätverk så är installationsfasen beroende av att man har ett wifi-nätverk hemma. Det kan låta underligt, så låt mig förklara. När man installerar TV Sverige-boxen så får man från sin iPhone ansluta till det trådlösa nätverk som boxen skapar själv. Därefter påbörjar man installationsprocessen och kan när boxen sedan anslutit till ditt trådlösa nätverk hemma slutföra installationsprocessen. Jag hade dock kopplat in en ethernet-kabel i boxen och borde ju rimligtvis inte behöva mata in lösenordet för mitt trådlösa nätverk i TV Sverige-boxens applikation så boxen självt kan ansluta till det eftersom den redan hade en aktiv trådbunden nätverksanslutning.

Givetvis behöver man ett wifi-nätverk för att kunna styra boxen från sin iPhone men jag föredrar att strömma video, oavsett kvalitet, över mitt trådbundna gigabit-nätverk som är draget i huset. En sak som är värd att notera är att TV Sverige-boxen inte klarar av wifi-nätverk som opererar på 5GHz-bandet och om man är så pass tappad bakom en vagn så man fortfarande använder WEP-baserad säkerhet i sitt wifi-nätverk så går det inte att ansluta till det på grund av just den anledningen.

Det är lite frustrerande att inte kunna se grundläggande information om TV Sverige-boxen. Vilken nätverksanslutning använder den egentligen, vilken IP-adress har den, och så vidare. En sak som är lite störande är att TV Sverige-boxen några dagar efter att jag konfigurerat och använt den tycks ha nollställt alla inställningar eftersom den åter igen har skapat ett öppet trådlöst nätverk som man ska ansluta till för att genomföra grundkonfigurationen. Irritationen runt detta i familjen var inte liten då en bunt av våra telefoner och surfplattor glatt anslöt sig till TV Sverige-boxens öppna WIFI istället för till det nätverk vi annars använder.

Formatstöd och tjänster

TV Sverige-boxen är uppenbarligen en liten box som bär på många hemligheter som förhoppningsvis kommer att avslöjas senare. Den klarar nämligen av att hantera MPEG 1/2/4, H.264, MKV, AVI och en bunt andra format. Men i dagsläget är man begränsad till de tjänster som erbjuds via applikationen i din iPhone, vilket gör att man måste fråga sig vad som komma skall – kanske stöd för boxen i XBMC, eller en utökad applikationsflora med stöd för Windows, Mac OS X eller andra plattformar? Framtiden lär avslöja vad vi egentligen kan göra med en TV Sverige-box men att kunna spela hemlagrad media känns så grundläggande så det känns lite konstigt att denna box inte stödjer det. Ännu.

Jag kollar in direktsändningen från Allsång på Skansen och det fungerar klockrent. Både ljud och bild är helt okej att lyssna och kolla på. Jag kollar in några klipp på Youtube och märker att vid ett par tillfällen om jag låser skärmen på min iPhone så stoppas videouppspelningen. Med skärmen tänd så flyter allt på utan problem.

Tjänsteutbudet är inte imponerande. Headweb, SVT Play, SVT:s öppna arkiv, Youtube och internetbaserade radiostationer är vad som finns. Man hade kunnat förvänta sig att Netflix hade funnits bland tjänsterna eftersom den tjänsten finns i varenda lösning i vårt kända universum, eller varför inte HBO Nordic eller Viasat Play? Jag gissar helt klart att detta är grejer som är på gång, åtminstone någon eller några av tjänsterna. 695 kronors prislapp är inte mycket att orda om, men det är ett par hundralappar billigare än den nuvarande generationen Apple TV och i trakterna för vad man får betala för en ChromeCast. Tv Sveriges användbarhet tar lite stryk på grund av dess begränsningar. Bara en sån sak att kunna spela de videofiler som jag har lagrade i min iPhone eller iPad hade gjort den enormt mycket mer intressant.

Med några små lyft på mjukvarusidan tror jag detta kommer bli en intressant produkt. Att köpa en TV Sverige-box är på många sätt som att köpa en abonnemangslös digital-tv-box med endast SVT:s alla kanaler och inget mer. Skillnaden är att den här boxen kopplar du till ditt bredband, inte till din TV-antenn.© 2021 Omsoc Publishing AB