2014-07-09
Nyhet

Ett smartare sätt att jobba

Vill du se något riktigt löjligt? Titta på din datormus. Det är en uppfinning som har anor till 1960-talet och som visserligen blivit både smartare och klyftigare på många sätt men i mångt och mycket är det källan till samma problem som för tio år sedan. Problemet stavas ergonomi. Man sträcker sig från tangentbordet till musen, vispar runt lite med den och sen flyttar man armen till tangentbordet igen, och så vidare. Arbetar man mycket med musen finns det risk att man får ont i armen, eller axeln, eller handleden, och så vidare.

Eftersom datormusen och dess ergonomiska tillkortakommanden inte är någon större nyhet finns det givetvis alternativ. Det finns trackballs (eller styrkulor som de brukar kallas på svenska), en vettig uppfinning som tyvärr inte syns allt för mycket på marknaden längre. Jag har bland annat testat Logitech:s Trackman på Macpro och gillar den skarpt men den lider på sätt och vis av samma problem som datormusen gör i det att man flyttar sin arm i sidled för att använda den. Även om belastningen på axel, arm och handled blir mindre med en trackball så är det inte helt optimalt.

Sen finns det en typ av produkt som man inte ofta ser i hemmen eller ute på de hippa IT-företagen. Däremot ser man dem destå oftare ute i miljöer där det arbetar folk i kundtjänst eller andra former av callcenters där man sitter och arbetar många och långa timmar framför datorn. Och det finns en anledning till att de använder produkter som RollerMouse Red som jag testat här.

RollerMouse är en produkt från ett företag som heter Contour. De är inte särskilt välkända här i Sverige förutom inom områden där folk har ett intresse för den här typen av produkter och fördelen med en RollerMouse överväger ganska snart nackdelarna.

För nackdelar finns det. Åtminstone tycker man det de första dagarna man använder produkten. Allt känns som det tar längre tid och är mer omständigt, vilket inte är helt underligt med tanke på att man ganska radikalt tvingas ändra hur man arbetar. Rörelsemönster är en sak som är svår att vänja sig av med, och den naturliga rörelsen är att flytta armen till vänster eller höger (beroende på var man har datormusen på bordet). Nu ska man istället börja fingra på ett smalt och brett hjul nedanför tangentbordet vilket på sätt och vis för tankarna till hur man arbetar med exempelvis en Macbook Air.

Contour_RollerMouse_Red_perspective_w_wrist_rest_hands_keyboard_black_keys_props_300dpi

Vad är då fördelarna med en RollerMouse? Du utför färre rörelser med armarna vilket skonar just armar, axlar och handleder. Du greppar ingenting, till skillnad från en datormus, utan lägger endast fingrarna på styrdonen vilket även det minskar belastningen på kroppen. Och efter några dagar så har man faktiskt vant sig. Visst, man sitter sannolikt inte och spelar Quake III eller något annat datorspel som i princip kräver en mus för att låta sig spelas, och kanske är det svårt att utföra precisionsarbete i Photoshop eller Indesign men det är kanske något du inte primärt använder en datormus för ändå om du arbetar professionellt inom detta område.

Bilderna ni ser på RollerMouse visar ett PC-tangentbord men jag kan meddela att Apples tangentbord fungerar utmärkt och precis som vilken mus som helst så får man en höger och vänsterknapp och så vidare. Inga särskilda drivrutiner krävs för att RollerMouse ska fungera med Mac OS X 10.9 “Mavericks”, och jag har även testat produkten med utvecklarbetaversionen av Mac OS X 10.10 “Yosemite” och även där fungerar RollerMouse utmärkt.

Så långt allt väl. Vad kostar kalaset då? En RollerMouse Red med USB-anslutning som jag testat här kostar från cirka 2500 kronor och uppåt beroende på var du handlar. Det är onekligen mycket pengar men funderar man på vad ett ordentligt ritbord från Wacom kostar och vilka fördelar det innebär för de som sitter och arbetar med design och liknande framför datorn hela dagarna och sedan hur detta skulle kunna göra livet lättare för dig som skriver, kodar eller på annat sätt arbetar framför datorn hela dagarna så är 2500 kronor inte svårt att räkna hem.

Jag kommer ha svårt att lämna tillbaka RollerMouse. Jag har vant mig vid att arbeta med den och när jag kommer till jobbet där jag har en vanlig Magic Mouse så känner jag ganska snart skillnad i valda delar av kroppen, och den skillnaden är inte på något sätt positiv utan snarare negativ.

Har du problem med ryggen och sitter flera timmar framför datorn dagligen rekommenderar jag varmt att du tittar närmare på en RollerMouse Red. Dyr? Ja, men precis som med en bra skärm så är det värt det.© 2021 Omsoc Publishing AB