2014-07-12
Nyhet

Innan Safari

Att tänka sig att Internet Explorer varit standardwebbläsare i en Mac kan kännas helt galet idag men från och med Mac OS 8.1 var det faktiskt just så. Som en del av den uppgörelse Steve Jobs gjorde med Bill Gates skulle Microsoft i gengäld för att de investerade 150 miljoner dollar i Apple få leverera Internet Explorer som standardwebbläsare i alla Macintosh-datorer i fem år framåt.

Det var 1998 det, och i januari 2003 (drygt fem år senare) ställde sig Steve Jobs på scenen på Macworld i San Francisco och meddelade att Apple nu hade tagit fram en egen webbläsare vid namn Safari.

Varför var då Internet Explorer så viktig för Apple under dessa fem år? Utan avtalet med Microsoft riskerade Apple mer än att inte ha en vettig webbläsare. Netscape Navigator hade under mitten på 90-talet varit webbsurfarnas favoritwebbläsare men Netscape fumlade med bollen mer än en gång och Microsoft kunde som så många gånger förr under den här tidsperioden arbeta stenhårt, komma ikapp och också gå om motståndarna och när Microsoft och Apple skakade hand 1998 var det Internet Explorer som var den snabbaste webbläsaren för Mac OS.

Att ha en snabb och smidig webbläsare blev också ett måste då Apple stod inför att lansera iMac, datorn som skulle göra det enkelt och smidigt för användare att koppla upp sig på Internet. Utan en vettig webbläsare riskerade Apple att iMac skulle bli en flopp och det fick bara inte hända.

macosx101

Internet Explorer för Mac byggdes till en början på kod som kom från Windows-versionen av samma applikation. Under de första åren skedde utvecklingen snabbt – version 2.0 släpptes i början av 1996 som en gratis nedladdning för företag, privatpersoner och akademiska institutioner (till skillnad från den dåvarande marknadsledaren Netscape Navigator som kostade pengar för företagsanvändare).

Internet Explorer 2 för Mac OS stödde Mac-datorer med både Motorolas 680×0-processorer och PowerPC-processor vilket i kombination med dess generösa prislapp gjorde att den snabbt växte i populäritet.

Version 3.0 av Internet Explorer för Mac släpptes drygt elva månader senare, i december 1996. Nu introducerades en rad nyheter som stöd för Java-applets, ActiveX, CSS, HTML version 3.2, SSL och NTLM. Version 3.01 lät vänta på sig ytterligare ett tag till de Mac-användare som satt med 680×0-processorer under skalet då version 3.0 av Internet Explorer inte fungerade bra på den plattformen. 3.01 korrigerade det och passade samtidigt på att inkludera nyheter som stöd för Javascript och hantering av nedladdade filer.

internet-explorer

I januari 1998 släpptes så Internet Explorer 4.0 för Mac, som blev den första version som var en del av avtalet mellan Microsoft och Apple. I och med Mac OS 8.1 blev den standardwebbläsare och inkluderades med operativsystemet oavsett om du uppgraderade Mac OS på din befintliga Mac eller om du köpte en helt ny Mac. Detta innebar också att Netscape Navigator petades som webbläsare. Givetvis kunde användare ladda ned och installera Netscape Navigator på egen hand om de så önskade men med tanke på att applikationen på den tiden var lika smidigt som en berusad ko i en glasaffär var intresset relativt svalt.

Intressant nog var inte version 4.0 av Internet Explorer för Mac riktigt färdig när Mac OS 8.1 släpptes varför föregående version skickades ut på de första CD-ROM-skivor som distribuerades till användarna. Året efter, 1999, släpptes version 4.5 av Microsofts webbläsare till Mac-plattformen och i och nu hade stödet för de äldre 680×0-baserade Mac-datorerna slopats för gott.

Början till slutet: Internet Explorer 5

Version 5 av Internet Explorer för Mac släpptes i slutet på mars år 2000. Mac-versionen av webbläsaren introducerade en helt ny renderingsmotor, Tasman, som gav Internet Explorer 5 för Mac bättre stöd för gällande webbstandarder, bättre prestanda, stöd för bildformat som PNG och en rad andra nyheter. Några månader senare fick besökare på WWDC år 2000 en tidig utvecklarbeta av Mac OS X och på den fanns den första Mac OS X-versionen av Internet Explorer för Mac. I själva verket nyttjades Carbon-funktionen för att kunna köra Mac OS 9-applikationer i Mac OS X utan att behöva skriva om hela applikationen vilket gjorde att Internet Explorer för Mac OS X aldrig kunde dra nytta av det nya operativsystemet och de snabbare Mac-datorer som senare släpptes.

mac_ie5

I slutet på september år 2001 släpptes Internet Explorer 5.1 för Mac OS X och i december samma år släpptes motsvarande version för Mac OS 8 och Mac OS 9. I juni året efter släpps Internet Explorer 5.2 för Mac OS med stöd för Quartz-funktionen för textrendering i Mac OS X.

Utvecklarna som arbetat på Internet Explorer 5.0 för Mac sattes snart på att arbeta på ett nytt projekt, en hårddiskinspelningsbox för anslutning till kabel-tv-nätet. Utvecklarna förväntades istället arbeta på Internet Explorers vidareutveckling på sin fritid då beslutsfattarna på Microsoft var av åsikten att version 5.0 av Internet Explorer var den ledande webbläsaren för Mac-plattformen och att den inte behövde utvecklare som arbetade på produkten på heltid. Utvecklarna av Internet Explorer för Mac flyttades sedan vidare till andra webb-tv-relaterade projekt och då Internet Explorer inte längre tillhörde Macintosh Business Unit, avdelningen inom Microsoft som arbetar med alla Mac-produkter, kunde inget göras åt en vidareutveckling av Internet Explorer för Mac.

Tre år hann passera innan Microsofts Mac-division ville återuppta utvecklingen av Internet Explorer för Mac och ta fram en ny version, 6.0, skriven i Cocoa och inte i Carbon.

ieosx5

Men så blev det inte. Internet Explorer 6 för Mac OS X existerade visserligen i en tidig betaversion (se bild ovan) men den släpptes aldrig till allmänheten. Arbetet med Internet Explorer 6.0 för Mac OS X kom dock en bit på vägen – en ny grund byggd med Apples utvecklingsverktyg hann läggas och en hel del arbete lades ned på att göra Internet Explorer 6.0 för Mac mer kompatibel med gällande standarder, något Microsoft inte alltid varit på bra på när det gäller deras webbläsare.

Anledningen till att Internet Explorer 6.0 aldrig släpptes var helt enkelt att Microsoft nåddes av ryktet att Apple arbetade på en egen webbläsare som senare skulle bli Safari. Det var åtminstone den officiella anledningen till varför webbläsaren lades ned. Internt på Microsoft hade det däremot hänt saker som allmänheten inte kände till, bland annat att Apple hade börjat kontakta flera personer som tidigare arbetat med utvecklingen av Internet Explorer för Mac och erbjudit dem jobb hos Apple. Microsoft fokuserade istället på att bygga en MSN-klient för Mac OS X och efter ett möte mellan Microsoft och Apple fick Microsoft det bekräftat att Apple arbetade på en egen webbläsare. En vecka senare bestämde Bill Gates personligen att utvecklingen av Internet Explorer för Mac skulle avslutas för gott, ett beslut han enligt uppgifter inte var glad över att fatta.

Screen shot 2012-08-08 at 7.17.59 PM

De sista två versionerna av Internet Explorer för Mac blev version 5.1.7 för PowerPC-baserade Mac-datorer med Mac OS 8 eller Mac OS 9, som släpptes i juli 2003, och version 5.2.3 för Mac OS X på PowerPC-plattformen som släpptes i mitten på juni samma år.© 2019 Omsoc Publishing AB