2014-07-31
Test

Grymt ljud med snårig wifi-anslutning

Trådlösa högtalare för hemmet finns det gott om på marknaden. I alla prisklasser och med en stor variation när det gäller funktioner och ljudkvalitet finns det kort sagt något för alla.

Det danska företaget Libratone öser på ordentligt med produkter och under sommaren har bland annat en modell kallad Loop lanserats. Det är en cirkelformad högtalare som är betydligt större än man först kan tro när man kikar på bilder och liknande. Libratone beskriver sin syn på hur ljud ska låta med uttrycket “360 Scandinavian”, ett uttryck de även varumärkesskyddat så det är uppenbarligen viktigt nog för företaget. Faktum är att uttrycket som sådant inte är helt missvisande om man ska försöka beskriva hur ljudbilden är i Loop. Mer om det senare.

Att packa upp Loop är en trevlig upplevelse. Dokumentationen är kanske inte så tydlig som den skulle vara men den är lätt att komma in och det känns trevligt att packa upp en Loop. Det knepiga ligger i hur wifi-anslutningen fungerar. Man ska först koppla in en vanlig USB-kabel mellan sin iPhone och Loop (det finns ett USB-uttag på baksidan tillsammans med en vanlig analog ljudingång). Detta gör att man dels kan spela musik via kabeln och också ansluta Loop till wifi-nätverket. För detta krävs också att man laddar ner en applikation (gratis) från App Store från Libratone.

Detta är dock inte Libratone så bra på att förklara i kom-igång-guiden (som beskriver processen som att det hela är klart när kabeln sitter mellan Loop och din iPhone) varför man tills man läser igenom resten av handboken inte förstår hur man ska göra för att det ska fungera.

Det kunde givetvis varit bättre förklarat i kom-igång-guiden men när man väl passerat detta hinder ska det fungera bättre. Libratone har gjort en instruktionsfilm för hur man gör, som kan vara värd att se om du är nyfiken.

Jag kan tycka att det hade räckt med att låta applikationen från Libratone och kabelanslutningen mellan telefon och högtalare ta hand om hela processen direkt istället för att man måste ansluta telefonen till det wifi-nätverk som Loop skapar under installationsprocessen och sedan ansluta tillbaka till sitt egna wifi-nätverk när installationen är klar.

Ett annat problem är att Loop inte är överdrivet bra på att ansluta sig till wifi-nätverket. Troligen är antennen i Loop inte överdrivet väl tilltagen för där jag får bra täckning med min iPhone eller Macbook Air tycker Loop att signalen inte är tillräckligt stark.

Utöver Airplay-protokollet stöds även DLNA om man sitter med en Android-telefon eller en Windows-telefon med en musikspelare som stödjer detta protokoll (Nokias telefoner sägs göra det).

Hur låter det hela när man väl kommit igång då? Det låter… fett.

Libratones beskrivning av att ljudet ska fylla hela rummet är jag beredd att skriva under på och även om min 14-åriga dotter inte direkt uppskattar designen av Loop tycker jag den är riktigt snygg. Fronten på högtalaren är täckt av tyg (utbytbar i en rad olika färger) och Loop är sannerligen ingen liten pjäs utan en högtalare som kräver sin plats. Intressant nog har Libratone faktiskt ännu större högtalarmodeller om Loop skulle kännas för liten.

Jag har provlyssnat allt mellan Coldplay och Kraftwerk till Lloyd Cole och De La Soul och inget låter dött och trist utan oavsett om man vill ha lite tyst musik a’la Air eller Zero 7 i när man sitter och läser eller tänker ösa på med vad det nu är ungdomar lyssnar på nu för tiden på festen så upplever jag att Loop levererar utan några större problem.


Musik som är “tyngre”, alltså med mycket bas och tunga trummor, kommer sannolikt mer till sin rätt i Loop men de ljudkontroller som finns via Libratones applikation gör att man via förutbestämda ljudprofiler kan hitta rätt mer ofta än inte. De som använder Spotify i sin Iphone blir säkerligen glada att höra att Spotifys Airplay-stöd fungerar med Loop.

Finns det några nackdelar? Prislappen på drygt 4500 kronor svider, det ska sägas. Designen kräver sin plats och är en aning okonventionell men jag gillar den skarpt men smaken är ju som bekant som baken. En annan sak som vissa kanske finner är en nackdel är att den inte kan drivas på batterier utan endast via anslutning till elnätet. För min del köper jag hellre en högtalare särskilt för detta syfte framför att släpa med mig en Loop till stranden eller pooldäcket.

Jag gillar Loop skarpt och hade jag haft budget för det hade jag köpt en direkt. Airplay-stödet är stabilt och det låter bra och trots de mindre tillkortakommanden som finns i Loop är detta en produkt jag kan rekommendera.

Fakta
Pris Cirka 4500 kronor inklusive moms
Tillverkare Libratone
Systemkrav iPhone, iPad, Mac OS X, befintligt wifi-nätverk
Mer information Libratone© 2021 Omsoc Publishing AB