2014-08-26
Nyhet

Vad ska det bli av iTunes?

I senaste avsnittet av alltid intressanta Accidental Podcast diskuterar herrar Liss, Siracusa och Arment vad som ska bli av iTunes, denna oljetanker till applikation som numera är allt från en musikspelare till en butik för filmer. iTunes var den första stora “nya” applikationen efter att Steve Jobs återkom till Apple.

iTunes baserades på SoundJam MP, en applikation Apple köpte år 2000, och var en av hörnstenarna i kampanjer som Rip, Mix, Burn och senare blev iTunes givetvis också framsidan för iTunes Store, butiken som få i musikindustrin trodde på men som lika få vågade stå utanför när det var dags för lansering.

Spola fram bandet några år så har iTunes vuxit, och vuxit, och vuxit. Du synkroniserar musik, driver en mediaserver, rippar musik, spelar upp film, laddar ned podcasts, köper applikationer och böcker, och så vidare. Huruvida iTunes fortfarande delvis bygger på gammal cocoa-kod låter jag vara osagt men om det är något iTunes inte blivit bättre på under åren är prestanda. Numera är det knappast ovanligt med bibliotek på 10-15000 låtar, ett antal filmer, TV-serier och så vidare, i ett och samma bibliotek men förutom att se till att iTunes kan hantera betydligt mer innehåll än vad någon dödlig lär lyckas samla på sig under en livstid så kvarstår arkitektoriska problem med iTunes som att den exempelvis laddar in hela bibliotekinformationen i minnet på din Mac eller Windows-dator när programmet startar (om du undrar varför din dator känns seg när du startat iTunes kan detta mycket väl vara svaret…).

Vad ska då bli av iTunes? Varför inte dela upp det på ett antal mindre applikationer – säg en för att spela och köpa musik, en för att spela och köpa film, en för att hantera backuper och synkronisera data från och till din iPhone, iPad och iPod (iSync – kom tillbaka! Allt är förlåtet!) till att låta iTunes finnas kvar för de som önskar det. Alla ideér är möjliga.

Det finns en sorts otakt i Apples applikationer som hanterar deras hela digitala butiksutbud. På din Mac har du iBooks där du kan läsa och köpa böcker och Mac App Store för att köpa applikationer till din Mac. Köpa en applikation till din iOS-enhet? iTunes. Mac App Store kunde definitivt hantera både Mac- och iOS-applikationer, men där du köper iOS-applikationer skulle den istället automatiskt pusha ut den köpa applikationen till den eller de iOS-enheter du själv väljer.

Köpa film? Varför inte en ny applikation (iMovie kanske inte är det bästa namnet för ändamålet men ni förstår vad jag menar) där man kan köpa, hyra och dela ut film och TV-serier till det lokala nätverket hemma.

iMusic – för din musiksamling och dina podcasts. Låt också denna applikation hantera synkronisering av spellistor till din iPod om du råkar ha en kvar.

Bränna musik från din musiksamling till en CD? Gör det möjligt att titta i ditt musikbibliotek rakt i Findern och genom att markera den eller de låtar du vill bränna ut och sedan välja en knapp i Finder vid namn “Burn Music CD” eller något sådant så har du löst det problemet. Om det nu är särskilt många Mac-användare som fortfarande använder en CD- eller DVD-läsare/brännare.

Jag gör det i princip aldrig, och då är det definitivt inte för att bränna musikskivor.

Det enda problemet är, som de också påpekar i Accidental Podcast, vad man ska göra med Windows-användarna som kör iTunes. Kanske är Windows-användarna inte särskilt prioriterade av Apple med tanke på att den version av iTunes för Windows som är senast släppt av Apple visserligen stödjer 64-bitars Windows 7 och Windows 8 men inte det nya gränssnittet i den senare versionen.

Man kan givetvis låta iTunes leva vidare på den plattformen. Ett annat alternativ är att låta Microsoft göra det möjligt att spela upp DRM-kodad musik från iTunes i Windows Media Player (huruvida det fortfarande säljs DRM-kodad musik via iTunes tycks vara föremål för diskussion) eller åtminstone låta Microsoft implementera AAC-formatet i Windows Media Player. Att köpa musik och ladda ned till en Windows-PC kan Apple garanterat snickra ihop en bra applikation för på nolltid.

I och med att iOS klarar av att hantera mycket av det som tidigare krävde iTunes i din dator har behovet av att ha ett så otroligt fläskigt utbud av funktioner i applikationen minskat drastiskt. Det kanske är dags för Apple att göra som de gjorde med Pages, Word, Numbers, Final Cut Pro med flera – gör om och (så småningom) gör rätt.© 2019 Omsoc Publishing AB