2014-08-29
Nyhet

Macpro bakom kulisserna


Jag får då och då frågor om vad jag egentligen använder för mjukvaror, hårdvaror och annat när jag sitter och jobbar på sajten du läser just nu.

Så för första gången tänkte jag berätta det. Artikeln blev lite längre än vad jag hade tänkt mig men så kan det bli ibland.

Hårdvara

Jag har alldeles för många datorer för att egentligen våga prata om det. Utöver min Amiga 1200, Commodore 128, Atari 1040STE, PowerBook G4, PowerBook 180, Macintosh SE, ett par PC-baserade notebook-datorer från Dell och HP och min Raspberry Pi finns det datorer jag använder aningen mer ofta.

Den första av dem är en 13-tums Macbook Air från år 2013. Den är utrustad med en 1,3 gigahertz Core i5-processor (eftersom Core i7-modellerna blir så varma vilket för med sig ett oerhört irriterande fläktljud), åtta gigabyte internminne och 256 gigabyte lagring. Utöver det faktum att jag tvingats byta tangentbord på den så är detta den bärbara dator jag är mest nöjd med. Någonsin. Den levererar superbra prestanda, väger otroligt lite och har en riktigt bra batteritid med tanke på sitt kompakta yttre.

När jag inte är ute på fältet sitter jag hemma vid skrivbordet och myser med min Mac Pro av 2009 års modell med Xeon-processor med fyra 2,66 gigahertz kärnor. Den har 16 gigabyte internminne, en 256 gigabyte SSD-disk av modell Samsung 840, ett ATI Radeon HD 5000-grafikkort. Till det har jag det sedvanliga Apple-tangentbordet (har avverkat fem stycken så här långt) och den sedvanliga Magic Mouse (har avverkat två stycken så här långt).

Jag stirrar vanligtvis på en 30-tums Apple Cinema Display (ja, den gamla gamla modellen med matt skärmyta) och det tänker jag fortsätta med tills skärmen går sönder varvid jag sannolikt köper en annan av samma modell. Till höger om denna gigantiska pjäs står en Samsung SyncMaster-skärm av okänd modell men den är på 24 tum och skickar ur sig 1920 x 1200 pixlars upplösning så det duger som sekundärskärm.

Andra tillbehör inkluderar en Epson Stylus Office BX935FWD och en gammal hederlig iSight-kamera ansluten via Firewire till min Apple-skärm.

Allt på och under skrivbordet som hör till min Mac Pro är skyddat av en APC Smart-UPS 1500. Bor man på landet så gör man.

När jag fortfarande gör eller deltar i en podcast färdas min spruckna stämma via en Yeti-mikrofon. Jag använder studiomonitorer från M-Audio som högtalare på skrivbordet och när jag vill lyssna på musik utan att väcka resten av familjen åker det på ett par slitna men fortfarande välfungerande Sennheiser HD 515-hörlurar som jag köpte för tio år sedan.

Utöver allt detta finns det tre Airport Express och en Time Capsule i mitt hus. Till det fem-sex gigabit-switchar placerade på strategiska ställen, inte sällan upphängda i ett 19-tums väggställ och med en patchpanel på 16 uttag. Alla rum måste ju ha gigabit ethernet. Alla.

Servrar

Utöver detta har jag en Mac mini (generöst donerad av Macpatric för att labba med, en äldre Mac mini som mediaserver för husets tre Apple TV och fyra iPad, ett par servrar från HP och Dell som kör VMware ESXi 5.5, Windows Server 2012 R2 med Hyper-V och CentOS 6.5 (det sistnämnda är den server du hämtar denna sida från som hänger på en sponsrad rackplats hos Further AB. Det vore trevligt att byta Dell-servern mot en Xserve av senare modell, framtiden får utvisa vad som händer där.

Utöver det har jag VPS:er hos FS Data och GleSYS där jag kör diverse saker.

Jag använder Bind för att hantera DNS-tjänster för mina domäner, Scrollout F1 för att filtrera min e-post och diverse andra virtualiserade servrar kör utöver det OpenBSD, CentOS, Windows Server 2008 R2 och OS X 10.9.5 “Mavericks”.

Min brandvägg hemma är en Halon VSR som körs under VMware. Det hela är anslutet via en fiber-baserad Internetlina på 1Gbit/s från Teknikbyrån.

Backup och synkronisering

Jag använder ownCloud för att synkronisera saker mellan datorer och utöver det också Time Machine till en OS X Server och Arq för att skicka backuper ut ur huset. För att komplettera allt detta kör jag också med Backblaze för att skicka mina backuper om möjligt ännu längre bort. Man vet ju aldrig.

Mjukvara

I skrivande stund kör båda mina Mac-datorer OS X 10.10 “Yosemite” – närmare bestämt den sjätte utvecklarbetan.

Utöver det använder jag Byword för i princip allt jag skriver på mina Mac-datorer. Apples iWork (Pages, Numbers, Keynote) är mitt “office-paket” och jag använder också Apple Mail (på gott och ont) för att hantera e-post hos min Microsoft Exchange-server, mitt jobbkonto i Office 365 och ett par andra konton i exempelvis iCloud och Gmail.

Övriga programvaror som inte behöver någon större förklaring till varför jag använder dem är Tweetbot, Pixelmator, VMware Fusion, Alfred, Transmit, Logic Express, MacTracker, Microsoft Remote Desktop, Lync, HipChat, OmniPlan, OmniGraffle Professional, pwSafe, Reeder, Transmission, iFlicks, The Unarchiver samt spelar SimCity, Sid Meier’s Railroads och Sid Meier’s Pirates alldeles för mycket. Vill du veta mer om respektive applikation finns de sannolikt i Mac App Store eller i en sökning via Google.

Frågor på det? 🙂© 2019 Omsoc Publishing AB