2014-09-10
Nyhet

Framtiden för Apple är nu

Efter en timmes prat om iPhone 6 och iPhone 6 Plus var det dags för Apple att äntligen presentera nästa steg för Apple i allmänhet och Tim Cook i synnerhet. Herr Cook själv var så upphetsad så han nästan stod och studsade på scenen innan reklamfilmen för Apple Watch visades. Hade Cook fått se hur uselt videosändningen fungerade från eventet hade han sannolikt varit aningen mindre fnittrig, men det är en annan historia.

Modeaccessoar eller teknikpryl

Blev det succé, eller var det ett antiklimax?

Jag står med ett ben i varje läger om ärligheten ska fram. Det ser ut att vara en oerhört vackert designad och välproducerad produkt som sannerligen inte saknar användningsområden, men ska man vara krass är det en klocka, en fjärrkontroll och ett mätinstrument för valda delar av din kropp, allt förpackat i ett fodral av utsökt design som börjar på drygt 3500 kronor stycket och uppåt. Den senare priskategorin lär Apple Watch Edition landa i med ett hölje av 18 karats guld.

Jag började fundera över vad jag skulle med en Apple Watch till personligen. Inte är det för att titta på bilder eller för att använda den som en navigator, det är ett som är säkert. Däremot kan den säkerligen fylla en funktion för att mäta hur man rör sig varje dag, eller för att visa väl utvalda notifieringar, för att ta några exempel.

Tittar man på tekniken i Apple Watch är den oerhört läcker, men det finns fortfarande frågetecken. Batteritid, hur klockan kommunicerar med din iPhone och hur klockan vet att den inte ska ta emot beröring på skärmen förrän du faktiskt vill det är saker jag funderar över. Användbarheten för oss svenskar som ännu inte har Siri på vårt egna språk kan också diskuteras, men kanske detta är något som kommer att ordna sig till början på 2015 då Apple Watch slutligen ska släppas.

Det kan vara värt att fundera över när Apple kommer lansera Apple Watch. “Tidigt 2015” är allt vi vet, och vi vet ett startpris för grundmodellen. iPhone 6 och iPhone 6 plus kommer sannolikt se till att Apple har en vansinnigt bra avslutning på året, men det första kvartalet på året är också det kvartal då många företag som tillverkar och säljer konsumentprodukter upplever ett “tapp” i försäljning av naturliga skäl – julhandeln tog en stor del av försäljningskakan. Nu sprider Apple ut köpfesten till att täcka innan, under och efter julperioden och det är oerhört smart.

Apple Watch är lika mycket en modeaccessoar som en teknikpryl. För tekniknördarna riskerar Apple Watch att bli något av en besvikelse, men Apple Watch kommer sannolikt att sälja som glass i Sahara ändå. Den tycks vara ljusår före konkurrenter som LG, Samsung och Pebble och med möjlighet att installera egna applikationer på handleden har användaren av Apple Watch möjlighet att se till att det hyperavancerade armbandsuret har en längre livslängd. Frågan är bara hur Apple ska kunna följa upp denna modell om ett år eller så – kanske blir det i samma spår som iPod och iPhone – större, mindre, tunnare, snabbare, bättre skärm, och så vidare.

Stor och större

Apples nya telefoner är stora. De är större än iPhone 5s, vars föregångare kändes betydligt större än iPhone 4s. Jag är osäker på om jag är så förtjust i detta, men ser fram emot att testa båda modellerna när Apple skickar över dem. Om det är någon modell jag i sådana fall kommer att falla för så är det iPhone 6 men det kan lika gärna bli så att jag behåller min iPhone 5s, som fortsätter säljas på marknaden tillsammans med iPhone 5c till vad som närmast kan anses vara reapris.

Ska jag kika på en större telefon kan det lika gärna bli att jag tar steget över till Windows Phone och HTC One (M8), men där är vi inte riktigt ännu.

Det nya Apple

Det var mycket vi inte fick reda på igår, men det var heller inte syftet med Apples presentation. Hela evenemanget var kliniskt befriat från tekniska detaljer och osexiga saker som operativsystem och annat. Istället var det design, design och mer design som stod på agendan. Man kan dra en liten parallell till hur Apple tillverkar datorer numera – allt är inbyggt och vi som användare ska helst inte oroa oss för vad som sitter på insidan, det har Apple redan hanterat.

iOS 8 kommer att släppas den 17 september. Inte ett ord om när OS X 10.10 “Yosemite” släpps men med tanke på i vilket skick den senaste utvecklarbetan är i lär det dröja, det är åtminstone min gissning. Tyvärr innebär det att en del sexiga funktioner i iOS 8 inte kommer att fungera när operativsystemet släpps, som för övrigt kommer att stödja iPhone 4S eller iPad 2, första generationens iPad mini eller senare modeller i respektive familj.

En kul detalj: I pressreleasen för iOS 8 kallas det vi normalt sett kallar iPad 3 (som Apple envisades med att kalla “The New iPad”) för “iPad with Retina display”.

Det var med undantag för lanseringen av nya Mac Pro några år sedan en Apple-presentation gjorde mig riktigt glad eller intresserad av vad Apple visar upp. Kanske säger det mer om mig än om Apple, att jag står kvar på samma plats medan Apple gått vidare.

Det känns lite som när ens favoritband efter att ha släppt 2-3 plattor på raken som varit så oerhört bra och sen bestämmer sig bandet för att “ta nästa steg” och utveckla sig i en annan riktning. Man är förestående och respekterar att ett band består av kreativa människor som vill göra nya saker.

Tittar man på Apple för säg fem år sedan var det mer prat om prestanda, hästkrafter och teknik. Det förekommer givetvis fortfarande men min känsla är att Apple i framtiden kommer att röra sig mer mot det område som Apple Watch representerar med mode och accessoarer, gärna med en hög prislapp. För det är pengarna som styr vart Apple riktar näsan, inte “korsningen mellan teknik och liberal konst” som Steve Jobs ibland refererade till.© 2021 Omsoc Publishing AB