2014-11-16
Test

Nokia Lumia 930 och Windows Phone 8.1

Att undertecknad vid flera tillfällen uttryckt en viss nyfikenhet för Windows Phone har nog inte gått att snacka bort. Det är därför glädjande att Microsoft här i Sverige har försett mig med en Nokia Lumia 930 för just detta ändamål.

Det är ett ödmjukt Microsoft jag träffar för andra gången i år. De är uppenbarligen glada över att träffa mig och glädjen är ömsesidig. Känslan är inte att jag ska vara tacksam över att vara där vilket ofta var fallet med ett annat företag jag strax återkommer till.

“Microsoft?!” tänker ni säkert. Jag svarar istället: glöm att det är Microsoft för ett ögonblick. Fundera istället över det faktum att det är ett stort företag som insåg att de kört fast, vände skutan och istället vågar satsa friskt på teknik, design och ideér med en blandning av självsäkerhet och ödmjukhet. Lägg till det faktum att de har musklerna att genomföra det som andra (läs: Black Berry) sannolikt önskade att de kunde göra så har du receptet för varför jag är genuint glad och nyfiken över vad Microsoft håller på med nu för tiden.

Att träffa Microsofts personal är nämligen raka motsatsen mot att träffa Apples dito. I fallet Microsoft får jag träffa produktchefen. PR-folket lämnar rummet för att inte störa eller vara i vägen och vi kan ha ett avslappnat samtal. I fallet Apple hade jag inte ens fått skriva vem jag träffat, var jag träffat dem eller att ett möte ens ägt rum.

Från iOS till något annat

Som mångårig förespråkare av iOS och iPhone kan det kanske vara svårt att förstå varför jag ens överväger att titta åt en annan plattform. Men det är också just det – sedan början på 2008 och fram tills nu har jag uteslutande använt iPhoneOS, senare iOS, och iPhone. Varje dag, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Det är i princip sex år med daglig användning av samma plattform. Den enda plattform jag använt längre är Mac OS X, som jag kört sedan version 10.1 som släpptes i september år 2001. De tretton åren med samma plattform är föremål för en annan artikel jag filar på, så låt mig återkomma till det lite senare.

I fallet iOS och iPhone har plattformen gått från sina första stapplande steg utan klipp- och klistra, utan multikörning, utan applikationsbutik, utan svenska tecken och utan 3G-stöd och så vidare till att vara en fullfjädrad liten superdator i din ficka med kraft och kommunikationsmöjligheter man bara kunnat drömma om för fem-sex år sedan.

Men någonstans på vägen gick det också fel. Närmare bestämt var det från iOS 6 till iOS 7 det gick åt helskotta.

Ironiskt nog finns det stora paralleller att dra mellan skiftet från Mac OS X 10.6 till 10.7 och iOS 6 till iOS 7. Båda dessa skiftena var sådana där Apple bestämde sig för att göra om saker. Massor med saker. Operativsystemen skulle skrivas om från grunden, grafiska gränssnitt gjordes om och mycket blev inte ordentligt gjort.

När iOS 7 lanserades var jag, som så många andra, omedelbart skeptiska. Problemen var många men de flesta vande sig och menar idag att det är fullständigt ohållbart att gå tillbaka till det grafiska gränssnitt som iOS 6 innehåller, att iOS 6 är omodernt och jämfört med Windows Phone och Andriod signalerade att Apple hade halkat efter. Övergången till det nya grafiska gränssnittet i iOS 7 föregicks av lite internt tumult på Apple – Scott Forstall, chef för iOS och en av Steve Jobs gunstlingar sedan åren på NeXT, fick sparken under föresvävningen att han var svår att samarbeta med.

Återkommande konflikter mellan honom och Jonathan Ive, Apples designchef, ledde till att Apples VD Tim Cook bestämde sig för att bolaget inte var stort nog för båda och Forstall fick gå. I och med det ögonblicket fick Ive total makt över all design på Apple, från grafiska gränssnitt till hårdvaruprodukter.

Jonathan Ive har säkert många goda egenskaper, men en gränssnittsdesigner är han inte.

iOS 7 och senare iOS 8 är vackert. Det är oerhört elegant och fint att titta på, men att använda det är för undertecknad något av en plåga. I och med iOS 8 har Apple också börjat packa in allt fler funktioner i ett gränssnitt som bygger på luftighet och där de olika elementen får glänsa på egen hand.

Många vet att jag har svårt för nymodigheter. Att det tar tid för mig att vänja sig, men den universala sanningen “if it ain’t broken, don’t fix it” är en jag lever efter. Varför byta bil om den du har fungerar bra?

Jag försökte verkligen bli kompis med iOS, men det gick inte hela vägen. Jag skrev detta i ett test av iOS 8:

Jag gillade inte iOS 7 när det släpptes. Med tiden har jag vant mig och jag kan säga att iOS 8 är ett enormt steg framåt i rätt riktning för Apple och för iOS, bestående av många små steg i samma riktning.

Om jag skrivit så snälla saker om iOS 8, hur kan jag nu blott månader senare sitta här och såga operativsystemet i fråga?

Det ovanstående, att jag tvingats vänja mig framför att Apple valt en mindre kontroversiell väg (vilket garanterat orsakat färre problem för Apple själva, tredjepartsutvecklare och slutkunder) kombinerat med Apples allt mer skitnödiga och överdrivet pretentiösa, fluffiga reklamfilmer om hur fantastiska de är fick mig att ledsna och börja se mig om efter alternativ. iOS 8 har gjort mig lite besviken och väldigt uttråkad.

Så jag antar att det verkliga svaret är enkelt: jag har äntligen fått testa och använda Windows Phone 8.1 under en längre period.

Windows Phone 8.1

Den kanske bästa beskrivningen av Windows Phone 8.1 är ett enda ord: enkelt.

Enkelt kan vara ett negativt ord men i detta avseende är det den raka motsatsen. Windows Phone 8.1 är ett enkelt operativsystem. Det är enkelt att komma igång med, enkelt att lära sig, och enkelt att bli bekväm med.

Windows Phone 8.1 är ett trevligt operativsystem. Det är inte pretentiöst som iOS kan vara när det kommunicerar med sina användare utan mycket görs med glimten i ögat vilket jag gillar. Det blir sällan flamsigt, utan trevligt med en touch av självsäkerhet.

De som vant sig vid iOS 8 kommer garanterat känna igen sig i Windows Phone 8.1 med tanke på att Apple uppenbarligen hämtat inspiration från vad Microsoft gjort med Windows Phone sedan version 7 som kom för över fyra år sedan.

Det är fyrkantigt och bygger på boxar med information. Under boxarna döljer sig sedan applikationer där man kan agera, konsumera och hantera vad man nu vill göra (e-post, tweets, musik, etcetera).

Startskärmen i Windows 8.1 kan därför se ganska steril ut men de flesta av dessa boxar är dynamiska och uppdateras i takt med att något händer i den eller de applikationer du har på startskärmen. Detta är något jag finner enormt bra eftersom man i iOS är hänvisad till notifieringar som dessutom tenderar att försvinna så snart man tittat på dem. Med Windows Phone 8.1 finns det mindre dold information och för mig personligen är detta hur jag önskar att Apple hade utvecklat iOS, med en möjlighet att lägga in “Widgets” eller kalla det vad man nu vill på startskärmen utan det tillkortakommande som Android fortfarande lider av där flera widgets kan dränera batteriet på några timmar.

Tycker man att den valfria accentfärgen (i mitt fall grått) är en tråkig dito kan man sätta en bild som bakgrund istället och de rutor som kan visar då bilden transparent. Riktigt snyggt!

Många funktioner känns igen från både iOS och Android. Till vänster ovan ser du en funktionsskärm som visas genom att dra nedåt från toppen på skärmen på telefonen. Ingen ficklampa eller kameraknapp dock, men ändå fullt tillräckligt.

Till höger ser ni också möjligheten att lägga in favoriter från telefonboken i en meny i telefonapplikationen som gör det enklare att ringa deras nummer när man exempelvis sitter i bilen.

Röststyrningen är som standard ungefär som den samma i iOS innan Siri – man kan ge enkla kommandon och jag upplever det som att funktionen i Windows Phone förstår mig bättre jämfört med motsvarande funktion i iOS. Microsofts motsvarighet till Siri, Cortana, stöds ännu inte om man bor utanför USA eller Kanada (som jag förstått det) så där är i vi samma sits som de som använder iOS och bor utanför de länder där Siri stöds. Värt att notera är också att den enklare röststyrningen i Windows Phone inte stödjer svenska till skillnad från dess motsvarighet i iOS.

Att ansluta Windows Phone 8.1 till olika konton och tjänster är inget större problem. Utbudet är faktiskt större än det i iOS.

Den inbyggda applikationen för podcasts är sannerligen inte i klass med min favorit på iOS, Overcast, men den duger för ändamålet. Albumet du ser ovan är faktiskt överfört från min samling i iTunes Match. Jodå, det fungerar faktiskt och är mindre pilligt att åstadkomma än man tror.

Musiköverföringar och annat från Mac OS X är enklare ordnat än man kan tro – öppna Windows Mobile-applikationen för Mac (gratis i Mac App Store) och via den kan du sedan hantera din telefon.

Här kan man synkronisera bilder, musik och allt annat som finns i din Mac (förutsatt att det inte är DRM-skyddat av iTunes-butiken) och i mitt fall laddade jag ned Pulse med Pink Floyd från iTunes Match och in i iTunes och valde därefter att synkronisera musiken från min Mac till min Lumia 930 via Windows Phone-applikationen.

Applikationer

En av de saker som Apple slår sig för bröstet över är att App Store har över 1,2 miljoner applikationer för iPhone. Som alla personer med något mellan öronen vet är kvantitet och kvalitet sällan samma sak och den som vågar ge sig in i App Store nu för tiden bör göra det med vadarstövlarna på då det finns så otroligt mycket i App Store som man kan leva utan. Kvaliteten på apparna och olika fula tricks som exempelvis halvt om halvt påtvingade köp inuti själva applikationerna gör att Apples App Store känner mer som Google Play nu för tiden.

Microsofts butik har av naturliga skäl inte nått dit Apple och Google är med sitt applikationsutbud. Många applikationer finns i en Windows Phone-version som exempelvis Instagram, Facebook och Twitter medan andra som exempelvis Dropbox inte är släppt för Windows Phone ännu (däremot finns en Dropbox-applikation för Windows 8.1) men en ska tydligen vara på gång. Någon applikation för YouTube låter vänta på sig även om andra med misstänkt förfalskade namn på upphovspersonen går att ladda ned.

Annars finns det mesta redan, gratis eller till en låg kostnad. En intressant överraskning var att man kan betala med sitt mobiltelefonabonnemang när man handlar i Windows Store – kostnaden för en applikation, exempelvis tio kronor, läggs helt enkelt på kommande mobilräkning. Jag vet inte om det fungerar med alla operatörer men det fungerade åtminstone med Telenor här i Sverige.

Microsofts applikationsbutik har som sagt inte nödvändigtvis det största utbudet, och det är smärtsamt uppenbart att det är “iOS first” som gäller för applikationsutvecklarna även år 2014.

Detta kan dock komma att förändras i takt med att Microsoft närmar sig lanseringen av Windows 10. Precis som Apple sedan WWDC i somras har pratat om upplösningsoberoende applikationer, i praktiken applikationer som kan köras på en iPhone 5S eller en iPad Air 2 och därmed i praktiken eliminerar behovet av särskilda versioner för iPad eller iPhone har Microsoft en liknande ide på gång. Tanken är att jag ska kunna köpa en applikation i Windows Store och sedan kunna installera den på min Windows Phone-enhet och exempelvis en Surface 3 Pro-enhet och en vanlig notebook eller desktop-PC som också den kör Windows 10.

Jo, du läst helt rätt och nej, jag är inte berusad. Med Windows 10 kommer Microsoft erbjuda utvecklare möjligheten att utveckla en applikation och oberoende av arkitektur eller skärmstorlek tar sedan Windows 10 sedan hand om hur applikationens information presenteras för användaren. Mig veterligen har ingen annan leverantör ens pratat om att göra något liknande och även om jag har fötterna stadigt i Mac OS X-världen fortfarande (mer om det i en senare artikel) är detta oerhört intressant och spännande.

Kamera knappast i världsklass

Kanske är det så att man måste vara seriöst intresserad av tekniken bakom att ta en bra bild. Kanske är det då kameran i Lumia 930 kommer till sin fulla rätt, men för oss lata dödliga som bara vill kunna ta en bild med god kvalitet utan att behöva tänka närmare på slutartider och annat är kameran i Lumia 930 något av en besvikelse.

Jag har testat ett antal bilder med alla inställningar satta som de är när Windows Phone 8.1 installerades. Jag råkar ofta ut för att färger i bilderna “blöder”, att bilderna är suddiga och att det är svårt att ta bra bilder utan att aktivera blixten vilket är något ingen fotograf vill ta till ens i de sämsta omständigheter.

Här en testbild där jag jämför en bild tagen med en iPhone 6 Plus med samma motiv taget med Lumia 930. I båda fallen har jag bett kamerorna att sätta exponeringstid och ljusmätning mot det stora trädet nere vid vägen, mitt i bilden. HDR-funktionen i iPhone 6 Plus var inte aktiv när bilden togs.

De verkliga ljusförhållandena är precis som iPhone 6 Plus visar dem – en grå dag utan något särskilt att skratta åt men Lumia 930 har uppenbara problem att hantera det lilla dagsljus som ändå finns.

Lumia 930 var vid detta tillfälle inställd på att ta bilder i 16:9-format.

Överlag gillar kameran i Lumia 930 gott om ljus och att ta bilder av saker på nära håll som inte rör sig över huvudtaget:

Större motiv situationer där kameran får problem och det är ju ett problem om man vill fotografera på skolavslutningen, fotbollsmatchen eller ute i naturen.

Det är synd att mjukvaran inte riktigt motsvarar den hårdvara som vad jag förstår ska vara riktigt bra med 20 megapixlars upplösning, möjlighet att filma i 1080p med bildstabilisering kombinerat med en framåtpekande kamera som klarar kvalitet i upp till 720p för exempelvis videosamtal via Skype (som även de ägs av Microsoft). Att ta bilder känns också långsamt, och detta ska bero på att kameran tar två bilder, en fem megapixel-bild (1632 x 918 pixlar) och en 16-megapixel-bild där den mindre bilden är till för att delas på sociala medier och den större bilden för utskrift eller samlande.

Lumia 930 levereras med två kameraapplikationer – dels den inbyggda från Microsoft och sedan den kallad Nokia Camera, levererad av Nokia (som numera ägs av Microsoft). Här en jämförelse av två bilder tagna med Nokias kameraapplikation (vänster) och Microsofts (höger) på två objekt på mitt skrivbord på 50 centimeters avstånd:

Färgerna blir aningen djupare med Nokias kameraapplikation, men i övrigt är det svårt att se någon egentlig skillnad utöver det faktum att Nokias kameraapplikation är lite bättre på att hantera skärpa över hela bilden (se knapparna på telefonen som exempel).

Som jämförelse kan vi sedan ta samma motiv fotograferat med kameran i iPhone 6 Plus på samma avstånd utan HDR-funktionen aktiverad:

Ljuset är varmare och mer verklighetstroget och skärpan är överlag bättre i hela bilden.

Av detta kan vi dra en enda slutsats: Lumia 930 är inte ett superbra val för den som fotograferar mycket. Här har Apple lyckats betydligt bättre helt enkelt och Lumia 930 hade sannerligen inte mått dåligt av ett HDR-läge eller liknande.

Summering

Jag har inte gått närmare in på övrig hårdvara i Lumia 930, för jag vet inte hur intressant det faktiskt är. Skärmen på fem tum är inte i klass med en iPhone 5S men heller inte långt därifrån i mina ögon sett. Format och vikt (167 gram) på telefonen är riktigt, riktigt bra och jag trivs omedelbart med att använda den. Lagringsytan är endast på 32 gigabyte och går inte att expandera med ett SD-kort eller liknande vilket är en stor nackdel.

Batteritiden i standby-läge är enligt Nokia hela 16 dagar och en taltid på strax under 18 timmar. Jag har inte lyckats tömma batteriet på en dag trots intensivt surfande, synkroniserade av information och pratande i telefon så där har Lumia 930 lyckats med något som Apple inte klarat av ens med iPhone 6 Plus och det betydligt större batteriet.

En annan sak som Nokia (numera Microsoft) lyckats med där Apple år efter år misslyckats är ljudkvaliteten i telefonsamtalen. När jag fick min första iPhone i början på 2008, alltså den första generationens iPhone, så noterade jag direkt att ljudkvaliteten var sämre än den tidigare telefon jag hade, vilket händelsevis var en Nokia. Och även om Apple försökt förbättra detta under åren så är det klart för mig nu att Nokia / Microsoft verkligen kan konsten att bygga mobiltelefoner där samtalskvaliteten är i fokus. Apple ligger väldigt långt efter inom detta område.

Lumia 930 känns rapp. Där min iPhone 6 Plus fortfarande rycker till ibland och till och med fryser till emellanåt tuffar Lumia 930 bara på som ingenting har hänt. Kanske beror det på att Lumia 930 har 2 gigabyte internminne jämfört med iPhone 6 Plus som har hälften av det eller så är iOS 8.1 fortfarande så fullt med buggar som det pratas om.

Det finns mer saker jag verkligen gillar med Lumia 930 – vibrationsfunktionen i telefonen är lagom – diskret men inte för klen, telefonen har inbyggt stöd för NFC som kanske fungerar i Sverige redan nu jämfört med Apple Pay och ska man liksom peta Apple ytterligare i sidan så måste jag också nämna de fantastiska kartorna som kan laddas ned gratis till telefonen för navigation både till fots och i bilen. De är helt enkelt överlägsna något som Apple lyckats få ur sig på egen hand och faktiskt också bättre än de som TomTom kunnat erbjuda genom sin iOS-applikation som jag använt sedan den släpptes för flera år sedan.

Ska man summera Lumia 930 så är det en bra telefon med otroligt bra batteritid, bra ljud, bra format, bra vikt, bra skärm, mindre bra kamera och en otroligt irriterande anslutning för laddning och synkronisering i form av en Micro-USB-anslutning. Apples lösning på problemet, Lightning. är en av de största innovationer företaget gjort under många år och jag saknar den varje gång jag pluggar in min Lumia 930 för att ladda den, vilket å andra sidan inte är lika ofta som en iPhone.

Är jag redo att byta till Windows Phone 8.1? Nästan. Jag har avregistrerat mitt mobilnummer från iMessage och jag är fortfarande i den fas där jag känner mig för men än så länge finns det ingenting som gör att jag kommer stanna kvar i Apples värld längre än nödvändigt.© 2021 Omsoc Publishing AB