2014-12-16
Test

En månad med Windows Phone 8.1

Efter en månad med Windows Phone 8.1 tänkte jag att det var på sin plats med en liten summering av hur denna första månad på heltid utan iPhone och iOS faktiskt varit. På plussidan finns det nämligen mycket att rapportera – Lumia 930 är en riktigt bra telefon med suveränt ljud, bra skärm och den känns aldrig seg eller lider av ryckig scrollning som vilken modern Android-telefon som helst tenderar att göra även år 2014. Windows Phone 8.1 är i sig ett bra och trevligt operativsystem, och det finns som jag tidigare skrivit om gott om saker att tycka om med den här plattformen.

Det finns också saker som är minst sagt irriterande, och till stora delar kommer irritationen från applikationerna man kör i Windows Phone 8.1. Avsaknaden av en vettig webbläsare gör sig ständigt påmind eftersom Internet Explorer visserligen duger men det är med nöd och näppe. Efter ett antal år med Safari i iOS har jag insett hur bra jag haft det när man får gå över till Internet Explorer på Windows Phone.

Funktioner och gränssnitt som kan förbättras

Microsoft har allt oftare slagit sig för bröstet för molnlagringstjänsten OneDrive, som jag tycker fungerar bra överlag i både Windows 8.1 och Mac OS X. Vissa dagar fungerar synkroniseringen av bilder från Windows Phone 8.1 till OneDrive väldigt bra. Andra dagar fungerar det inte alls – det kan ta timmar innan en bild man precis tagit med telefonen dyker upp på sin dator. Detta är inte ett problem man kan anklaga kombinationen iOS och iCloud för om man nu ska göra en jämförelse.

Problemet med de inbyggda applikationerna för podcasts, musik, fotografering med mera är att de inte bara avslöjar brister i hur gränssnittsmodellen i Windows Phone 8.1 är uppbyggd utan också att saker tar längre tid och är segare. Det är viktigt att här göra skillnad på att telefonen och operativsystemet i sig är segt och att utförandet är segt. Det krävs inte sällan fler menyklick och val för att uppnå ett resultat som går betydligt snabbare i iOS.

Först och främst gränssnittsmodellen. Precis som med Android lider Windows Phone av ett enkelt problem – under det första lagret, det vill säga startskärmen, blir det problematiskt. I fallet Android har Google kämpat i åratal för att få ordning på det. Microsoft hade chansen att börja om från början i ett senare skede och har undvikt många av problemen som Google stött på med röriga undermenyer, men det finns ett antal problem som det tar lite tid att upptäcka. Det första är när man lämnar en läckra startskärmen med sina ikoner hamnar i en lista över applikationer och funktioner som presenteras i en listform. Man kan visserligen söka i den här listan men till sist och syvende slutar det med att man scrollar nedåt, gång efter annan.

På tal om sökning så är sökknappen nere i högra hörnet på telefonen oerhört onödig. Tanken är god – en knapp för att söka på webben efter bilder, länkar, filmklipp och annat och samtidigt söka lokalt i telefonen. När jag söker på mitt namn får jag träffar på allt som finns på webben (förutom filmklipp, mig veterligen) men i telefonen får jag inte en enda träff på mitt eget namn, trots att mitt namn finns ett adresskort i adressboken, e-post, SMS och annat. Sånt gör att man ganska omedelbart inte kan lita på funktionen.

Precis som i iOS 8 kan man genom att hålla nere bakåt-knappen få upp en horisontell lista som visar alla applikationer som är igång samtidigt men det är långt från alla funktioner och applikationer som listas där. Vissa, som exempelvis telefonapplikationen, visas inte utan den får man starta manuellt. Det är en ganska inkonsekvent inställning – telefonapplikationen borde vara som vilken applikation som helst.

Windows Phone 8.1 har också lyckade lösningar i gränssnittet. Notifieringar i iOS 8 är något man återkommande kan fundera på varför Apple ens lagt in när de försvinner så snart man tittat på dem. I Windows Phone 8.1 ligger notifieringarna kvar tills du själv valt att ta bort dem. På många sätt erbjuder de också det snabbaste och bästa sättet att hålla koll på vad som händer under din dag. Apple har mycket att lära av hur Microsoft löst detta.

Microsoft å sin sida har mycket att lära av Apple när det gäller CarPlay för Windows Phone 8.1 är sannerligen inte särskilt bilvänligt även om navigeringen genom Nokias kartor och applikationen Here Drive+ håller absolut världsklass.

Det stora problemet är applikationerna

Jag har ägnat mycket tid åt att beskriva saker i Windows Phone 8.1 som kan förbättras men faktum är att det inte är Windows Phone 8.1 som är Microsofts stora utmaning utan tredjepartsapplikationerna.

Det finns många applikationer för plattformen, och de är givetvis inte usla hela bunten, men det det som är återkommande upplevelsemässigt är att applikationerna för exempelvis Facebook, Twitter (i mitt fall Tweetium), med flera, är så dåliga så man som användare snarare söker upp en annan plattform än att använda en viss applikation i Windows Phone.

En enkel sak jag irriterar mig oerhört på är telefonapplikationen. Om man ringer upp någon och sedan ska avsluta samtalet finns telefon applikationen kvar på skärmen. Om du däremot tar emot ett samtal får du svepa upp skärmen och sedan svepa åt höger för att svara på en “knapp” för ändamålet på skärmen. Så långt inga konstigheter. Efter ditt samtal kanske du vill lägga och förväntar dig att knapparna för telefonen ska finnas där, men det gör de inte. Istället finns en notifiering högst upp på skärmen om att ett samtal pågår. Man kan tycka att det duger, men jag tycker inte det. Här fanns det en applikation med knappar på skärmen när jag tog emot samtalet, men om jag under samtalets gång vill växla över till en högtalartelefon eller något liknande får jag en liten notifiering om ett pågående samtal i skärmens överkant.

Facebook-applikationen är oerhört seg när det gäller att hämta data och det saknas också funktioner som finns i motsvarande applikation på iOS. Twitterapplikationen Tweetium är också den oerhört seg på att hämta information och också omständig om man vill göra något så enkelt som att följa eller avfölja en person. Överlag är det en ganska seg upplevelse att använda saker och ting som har med Internet att göra och ibland känner man sig mer bortkopplad än uppkopplad.

Microsofts egna applikation för kommunikation inom företag, Lync, är ironiskt nog sämre på Windows Phone 8.1 jämfört med versionen för iOS. Musikspelaren i Windows Phone 8.1 är snygg men inte vansinnigt användbar i långa loppet.

Ska man summera min månad med Windows Phone 8.1 så gillar jag överlag operativsystemet och telefonen det körs i (förutom ett par underliga omstarter där Windows Phone helt sonika tycks ha kraschat). Jag saknar lightning-kontakten för laddning, jag saknar iCloud och fotoströmmarna och några applikationer som enbart finns på iOS (iOS inbyggda e-postapplikation, Tweetbot och Overcast är tre av dem) men jag gillar verkligen den superba ljudkvaliteten i Lumia 930 och den riktigt fina batteritiden som utan problem håller en hel dag med 25 procent batteri.

Jag är i valet och kvalet att fortsätta använda Lumia 930 med Windows Phone 8.1 eller att gå tillbaka till iOS och en iPhone 6. Den begränsade lagringsytan i Lumia 930 (32 gigabyte) är knappast till telefonens fördel gentemot en 64 gigabyte stor iPhone 6, men det finns som jag nämnt tidigare också mycket med iOS och iPhone som jag har ledsnat på. Valet mellan de två är inte självklart och tiden fram till nyår får ägnas åt att fundera ut vad jag ringer med under 2015.© 2021 Omsoc Publishing AB