2015-01-14
Nyhet

Förbjudna filnamn i Windows Server 2012 R2

Screen Shot 2015-01-13 at 22.09.35

Vad det gäller underliga buggar i OS X 10.10 Yosemite har jag kanske hittat den galnaste hittills.

På min Windows-baserade filserver skapade jag en mapp kallad AUX genom Finder i OS X 10.10. Omedelbart togs rättigheterna bort från katalogen för min användare, trots att jag enligt Finder har både skriv- och läsrättigheter till samma mapp.

Lite felsökning då:

Skapar jag en mapp med samma namn på min lokala disk fungerar det utmärkt.

Skapar jag en ny mapp med ett annat namn på samma filserver, samma utdelade enhet och/eller samma katalog fungerar det utmärkt.

Om jag skapar en ny mapp med namnet AUX på min lokala hårddisk och sedan försöker kopiera den till min filserver möts jag en lösenordsprompt och oavsett vilket konto jag anger där så nekas jag till att kopiera filen.

Screen Shot 2015-01-13 at 22.13.36

Vad värre är så kan jag inte ens komma åt AUX-mappen jag just skapade med mitt administratörskonto i Windows Server. Det går heller inte att nollställa eller på annat sätt sätta nya rättigheter på katalogen i fråga.

Bugg i OS X eller Windows Server?

Det senare visade det sig faktiskt, åtminstone merparten av problemet. Microsoft har nämligen ett intressant dokument som ger svaret på frågan:

Do not use the following reserved names for the name of a file:
CON, PRN, AUX, NUL, COM1, COM2, COM3, COM4, COM5, COM6, COM7, COM8, COM9, LPT1, LPT2, LPT3, LPT4, LPT5, LPT6, LPT7, LPT8, and LPT9. Also avoid these names followed immediately by an extension; for example, NUL.txt is not recommended. For more information, see Namespaces.

Hade OS X varit en väldresserad Windows-klient hade mappen aldrig kunnat skapas i första hand. Nu återstår det att se vad som händer med denna disk och dess filsystem som tack och lov körs i en virtuell Windows Server varför det är lätt att skapa om den om det skulle behövas.© 2021 Omsoc Publishing AB