2015-03-01
Nyhet

“\”Därför dumpar jag Apple, Google och Microsoft\””

Dan Gillmor:

Yet now when I attend tech events, I’m one of the few people not using a Mac or an iPad. What happened?

Three things: the expanding power of Apple and a new generation of tech giants; a reassertion of my own social-justice geekery; and solid alternatives.

In Steve Jobs’s eras as CEO, Apple reflected his character and qualities. That was thrilling in most ways, because he demanded something close to perfection. But then the underdog revolutionized mobile computing and became the winner—one day we all realized it was one of the planet’s most powerful, profitable and valuable companies. Apple became the kind of company I prefer not to support: control-freakish to a fault with customers, software developers and the press; and, I came to believe, even dangerous to the future of open networks and user-controlled technology.

En lång och läsvärd text. Jag håller inte med honom fullt ut i alla avseenden men ibland undrar jag om Apple inte är på väg att gå i samma fälla som Microsoft gjorde för 10-15 år sedan: de tog sina kunder för givet och de slutade anstränga sig.

De som då körde Mac gjorde det för att de ville köra något annorlunda men de ville också ge sina pengar till ett företag som de kände uppskattade dem. När Jobs återvände till företaget fick de just det – ett Apple som arbetade stenhårt med att behålla sina befintliga kunder och samtidigt värva nya.

Kanske har redan Apple gått i den fällan om man ser till hur vissa funktioner i både iOS och OS X fortfarande inte fungerar ordentligt…© 2019 Omsoc Publishing AB