2015-03-03
Nyhet

Ny Macbook Air nästa vecka

15607733414_28a841f39b_b

Nästa veckas Apple-event innebär inte bara att företaget ska visa upp Apple Watch lite närmare, utan också en ny Macbook Air. Huruvida den ser ut som de bilder (exempelvis bilden ovan) som olika medier tagit fram låter jag vara osagt men vad jag hört är att det är en modell som landar mellan 11-tumsmodellen och 13-tumsmodellen med en skärmstorlek på tolv tum.

Screen Shot 2015-03-03 at 22.03.24

Den nya Macbook Air-modellen ska också vara tunnare och inte fullt lika kraftfull som de nuvarande Macbook Air-modellerna. Om det innebär att modellen landar lägre i pris än de nuvarande modellerna, eller om någon av de nuvarande modellerna får stryka på foten, återstår att se.

I mina ögon kan Apple gå två vägar med detta. Den ena vägen är att 11-tums-modellen går ner i pris och blir en dator där Apple kan sälja mer till skolor och hemmen och 12-tumsmodellen blir en ny premiummodell, men det förutsätter också att den 12-tumsmodell är minst lika kraftfull, eller ännu hellre, kraftfullare än den nuvarande 11-tums-modellen.

Den andra vägen är att denna 12-tumsmodell blir en modell särskilt utformad för exempelvis skolorna och som i princip tänkt att möta Chromebook på marknaden, för om det är något som växer i framförallt amerikanska skolor så är det Chromebook.

81H-DO3qX0L._SL1500_

Är då inte iPad en konkurrent till Chromebook? Både ja och nej. Fördelarna med iPad är givetvis ett smidigt format, låg vikt och därmed hög portabilitet, men ser man till hur många skolor inte bara i USA utan också här i Sverige arbetar så är det via Google Apps, vilket innebär att eleverna sitter och knappar på sina iPad:s och ändå använder Googles ekosystem. Mina äldsta barn arbetar båda exakt på detta sätt men kunde de hade de hellre haft en bärbar dator på grund av möjligheten att använda ett tangentbord och en mus. “Tangentbord finns ju till iPad!” säger du givetvis, och det stämmer så klart men under de tre år mina äldsta barn haft iPad i skolan har de avverkat fler tangentbord till sina iPads än jag orkat hålla ordning på – grejerna är inte byggda för att användas så intensivt, så många timmar om dagen.

En sista sak med Chromebook kontra iPad är prislappen – den billigaste iPad Air du kan köpa kostar drygt 3800 kronor hos Apple Store. Skolorna köper givetvis inte en iPad utan hundratals så de har ett antal procents rabatt, men även om de kunde få en iPad Air för säg 3500 kronor styck så är det ändå dyrare än många av de Chromebooks som finns på marknaden idag. En bonus för skolorna torde också vara det faktum att en Chromebook inte har en glasskärm som krossas för att eleverna råkat tappa väskan på skolgården, men det är en annan historia.

Apple skulle självklart kunna släppa en rak konkurrent till Chromebook men Apples problem är att de inte har den infrastruktur som krävs i form av onlinetjänster. Google har allt detta i form av Google Apps. Därför krävs det att Apple, om det är denna väg går, bygger en dator som faktiskt kan köra applikationer som Pages, Numbers och Keynote och på så sätt vänja användarna vid dessa applikationer och samtidigt få in dem i iCloud. Apple kan också argumentera att det är bättre att ha sin data lagrad på sin dator så den alltid är tillgänglig oavsett var du befinner dig, vilket är ett bra argument mot en Chromebook. Om Apple väljer att rikta in denna nya Macbook Air mot just skolorna är en enklare maskin med lägre prestanda och bättre batteritid helt logisk eftersom det kan hålla prisnivåerna nere.

Vad Apple faktiskt lanserar nästa vecka återstår som sagt att se men stalltipset är en ny Macbook Air, och den har en 12-tumsskärm.© 2019 Omsoc Publishing AB