2015-03-10
Nyhet

Nya Macbook är tunnare, inte långsammare

Precis som många med mig förutspådde blev det en ny Macbook. Där åtminstone min fundering om prestanda och prisnivå föll till föga blev det en maskin som inte bara är i prisklass med en jämförbar Macbook Air utan också en maskin som faktiskt ligger i samma klass prestandamässigt som 2014 års modell av 13-tums Macbook Air.

Enligt en av de jämförbara tester jag hittat av processorn i grundmodellen av nya Macbook, en Intel Core M-5Y70, är den i vissa fall inte långt från prestandan hos en Intel Core i5-4260U-processor som sitter i grundmodellen av den (numera) förra generationens 13-tums Macbook Air.

Tittar man på grundmodellen av Macbook och sedan tar “motsvarande” modell av (nuvarande) Macbook Air och petar i åtta gigabyte internminne hamnar man inte långt från Macbook i pris där Macbook med 256 gigabyte flashlagring och åtta gigabyte internminne i respektive modell ligger på 14495 kronor. Macbook Air kostar en hundralapp mindre.

Intressant nog stödjer Intel Core M-5Y70-processorn i Macbook upp till 16 gigabyte internminne men det är inget Apple pratar om på sin webbsajt – kanske kommer det när datorn släpps i april, eller så kommer det i senare version.

Tar man sedan med i beräkningen att Macbook har en retina-skärm, är tunnare och lättare men å andra sidan endast har en anslutningsport vilket kräver att man köper sig en adapter för 849 kronor (denna för HDMI, USB 3-1 och USB-C och denna för VGA, USB 3.1, USB-C och VGA) så blir nya Macbook genast lite dyrare. Till det ska också läggas det faktum att det inte finns en enda adapter i dagsläget som stödjer Thunderbolt vilket säger mig två saker:

  1. Apple kommer släppa en ethernetadapter för gigabit ethernet som stödjer USB-C, alternativt USB 3.1. Det senare finns redan från tredjepartsleverantörer.

  2. Apple kommer börja avveckla stödet för Thunderbolt (sannolikt på grund av de dyra licensavgifterna till Intel) och därmed kommer också tillbehör som Apples Thunderbolt-skärm att försvinna.

Om det väger upp det faktum att maskinen har en bättre skärm låter jag vara osagt men för egen del har jag ledsnat oerhört på alla adapters jag burit med mig under de år jag haft en Macbook Air som arbetsdator. Min nya arbetsdator kommer därför bli en 15 tums Macbook Pro – tyngre men kraftfullare och framförallt minskar behovet av en bunt adaptrar enormt till en enda: gigabit ethernet.

Screen Shot 2015-03-10 at 09.17.33

Alla som pressat en Macbook Air till brisningsgränsen vet att fläkten i maskinen kommer hoppa igång förr eller senare. Apple har i nya Macbook valt att inte bygga in en fläkt och huruvida det kommer att bita dem i ändalykten senare låter jag vara osagt men som alla med lite erfarenhet vet är det inte alltid fördelaktigt att köpa en första generationens Mac-produkt. Jag gissar att Macbook kommer bli varm när man pressar datorn hårt – processorn kan klockas upp till 2,4 gigahertz (200 megahertz lägre än Intels specifikation) och tanken med den funktionen, Turbo Boost, är att du kan låta datorn tugga igenom vad som ska tuggas igenom och sedan klocka ned sig till 1,1 gigahertz igen.

Om man har för avsikt att spela tunga spel i timmar, komprimera video eller ljud eller ägna sig åt andra saker som kräver mer karate i processorn kanske det är bättre att titta på en mer kraftfull maskin. Man ska givetvis inte stirra sig blind på hur många gigahertz processorn kan köras i men det faktum att Broadwell, som är kodnamnet för Intel Core M-5Y70-processorn, är en krympt variant av Haswell som är kodnamnet på processorerna i Macbook Air tror jag inte man ska förvänta sig underverk. Istället gissar jag att man ska se detta som att Apple har tillverkat Macbook med en viss typ av användning och publik i åtanke – de som skriver, läser, lyssnar lite musik eller på annat sätt gör saker som inte är oerhört prestandakrävande. Macbook är, i brist på bättre jämförande uttryck, ingen arbetshäst för de som rider långt och drar tunga lass utan snarare en häst man rider ut på lugna trevliga ridturer där man emellanåt bestämmer sig för att dra iväg i galopp över ett fält.

Macbook är ingen dator för mig, som gärna ägnar mig åt galna projekt i flera virtuella maskiner eller på annat sätt låter min Mac jobba häcken av sig i tid och otid. Macbook är troligen ingen dator för min äldsta dotter som gärna sitter i timmar med Aperture och finredigerar bilder. Men min fru hade säkerligen gillat nya Macbook – hon läser, skriver och använder sin dator som “folk gör mest”, och med det perspektivet är Macbook en dator som kommer sälja enormt bra.

Vad som händer med Macbook Air är skrivet i stjärnorna – jag gissar att 13-tumsmodellen, som visserligen tillsammans med 11-tumsmodellen, blev igår uppdaterad till samma generation processorer som Macbook (Broadwell) och också fick snabbare flashlagring och Thunderbolt 2-anslutning, kommer försvinna på sikt.

Är gårdagens uppdateringar en form av underhållsuppdatering Apple ägnar sig åt för att hålla sina modeller vid liv ett par år till (iPod är ett bra exempel på det) låter jag vara osagt men jag tror inte att Apple kommer uppdatera 11- och 13-tumsmodellen av Macbook Air till retina-skärmar och USB-C-anslutning för att matcha Macbook. Istället tror jag Apple låter de tre maskinerna existera sida vid sida för att se vartåt försäljningen tar vägen. När de ser siffrorna om 6-12 månader kan de fatta ett beslut. Personligen tror jag detta kan vara en av de sista uppgraderingar vi ser av Macbook Air, men framtiden får utvisa vad som händer där.© 2019 Omsoc Publishing AB