2015-03-24
Nyhet

Minns du Apple Garamond?

Amerikanska Macworld:

Even for those of us who aren’t designers or typographers, a company’s corporate font seems to seep deep into our consciousness. I mean, yeah, that’s what it’s meant to do, so it shouldn’t come as a surprise, but the extent to which we’ve internalized the slight and esoteric differences in the shapes of letters and assigned them to individual companies can sometimes be surprising.

Jag tillhör den skaran av bakåtsträvande retrogubbar som till denna dag saknar Apple Garamond. Den första Mac jag köpte, en PowerBook G3 av modell Lombard, hade just texten “Macintosh Powerbook G3” skrivet under skärmen i typsnittet Apple Garamond och det tillsammans med en intressant design och det faktum att den byggde på en processorarkitektur som i princip ingen annan datortillverkare än IBM ville ta i gav datorn en känsla av att vara annorlunda. Apple var väldigt annorlunda då, vilket var väldigt befriande efter nästan ett decennium av medelmåttighet och en strävan efter att passa in.

När Apple gick över till Intel-plattformen och Myriad Pro i mitten på 2006 kändes det som något gick förlorat. Fortfarande fantastiska produkter, och Myriad Pro är tveklöst ett oerhört snyggt typsnitt, men det har inte samma karaktär som Apple Garamond.© 2019 Omsoc Publishing AB