2015-03-29
Nyhet

Becoming Steve Jobs

Alla som läste Walter Isaacsons biografi över Steve Jobs var sannolikt lika häpna som jag var – en författare som i slutet på en modern legends liv fick i princip obegränsad tillgång till gamla bilder, gott om tid för intervjuer och reflektion lyckades helt enkelt slarva bort möjligheten att skriva en bok som berättade vem Steve Jobs var. Istället lyckades Isaacson berätta vad Steve Jobs var – i hans egna ögon, i hans familjs ögon, i hans kollegors ögon och i allmänhetens ögon.

Boken spretade åt alla håll och kanter och blandat med ett antal rena faktafel och det faktum att Walter Isaacson inte förstod sig på vad Steve Jobs dedikerade sitt liv till gjorde att boken kändes krystad och trist.

Mitt hopp, och många med mig, stod till den nya boken Becoming Steve Jobs, skriven av Brent Schlender och Rick Tetzeli. Det är främst Schlenders nära relation med Jobs under i princip hela den senares karriär, kombinerat med att han fått prata med allt från Steve Jobs änka Laurene Powell Jobs till Apple-kändisar som Tim Cook, Jonathan Ive, Eddy Cue, Pixars Ed Catmull och John Lasseter samt Disneys Robert Iger.

Ska man vara krass är ungefär 75 procent av bokens innehåll känt sedan tidigare. Mycket fakta är kryddat med små anekdoter från Brent Schlender för att sätta saker och ting i ett annat perspektiv, men för egen del är det först den sista tredjedelen av boken där Jobs sista 7-8 år avhandlas då Becoming Steve Jobs blir riktigt läsvärd. Visst, boken har en hel del intressanta bilder från Steve Jobs liv och bokens slut är gripande på ett sätt som man inte riktigt trodde trots att man ju faktiskt sedan tidigare visste hur han dog. Dock kändes det precis som med Walter Isaacsons bok att slutet kom plötsligt. Mängden detaljer blir väldigt få från det sista året av Jobs liv och kanske är det precis så hans familj vill ha det, och det måste man i så fall respektera.

Detta till trots: Becoming Steve Jobs är boken Walter Isaacson skulle ha skrivit. Boken är varm och personlig och det känns som den är skriven av en person som är genuint intresserad av ämnet, och till skillnad från Isaacson har Brent Schlender och Rick Tetzeli en viss djävla förståelse för ämnet.© 2019 Omsoc Publishing AB