2015-04-05
Nyhet

Den verkliga historien bakom Max Headroom

Jag har tidigare skrivit om Max Headroom, detta fenomen som för 30 år sedan lyckades med att inte bara bli en succé utan också försvinna nästan över en natt.

Jag var 13-14 år gammal när jag lyckades få tag i pilotavsnittet på en extremt dålig bootleg-kopia på VHS. Mycket av handlingen kändes som resultat av en blandning av rollspelet Mutant och David Cronenbergs film Videodrome, och både regi och manus lämnade en hel del att önska. Men om det var något som gjorde att Max Headroom fungerade så var det Max Headroom själv, spelad av Matt Frewer.

Under åren gick det rykten om att Max Headroom i själva verket var en renderad 3D-modell, gjord i en eller flera Amiga-datorer men i själva verket var Max Headroom resulatet av smink och en kostym gjord i latex vilket blev en väl bevarad hemlighet då en del av mystiken runt programmet var just att huvudrollsinnehavaren skulle varit en produkt av ett datorprogram. I själva verket fanns det inga datorer som var kraftfulla nog för att klara av det i början och mitten på 80-talet, även om det senare ryktades om att Kraftwerk-videon Music Non-Stop skulle ha gjorts med Amiga-datorer.© 2021 Omsoc Publishing AB