2015-05-10
Krönika

Bloggreklamens smutsiga baksida

De flesta som driver en blogg med någon form av stadig trafikmängd har sannolikt redan fått, eller kommer att få, ett mail från en “mediabyrå”, oftast baserad i London, med en fråga om annonsering, Mailet är oftast på svenska men det ska snart visa sig att den person du mailar med, sällan känd med både för- och efternamn, i själva verket inte kan ett ord svenska. Ett undantag är detta där min motpart visade sig vara svensk. I övrigt brukar mailen se ut så här:

Hi,

thanks for answer me.

I’m mainly interested into:

– Sponsored post on web site macpro.se

– Without sponsored mark, looks like a standard post

– Incl. photo from our archive

– Link Follow

– Stays online forever (no yearly fee)

– Single payment: 90,- € per single post

– Via PayPal

The quality of the articles will be very good and will put a link (of casino online or sports betting or online poker or lottery) within the text. Plus 2-4 various secondary links. The article we provide will be fit with your site.

if you are interested I start to show your web site to my customers.

Is for you ok?

Det visar sig snart att det handlar om annonsering för spelbolag baserade utomlands. I samtliga fall där jag fått en förfrågan om annonsering på Macpro och sedan börjat luska i vad det egentligen handlar om så visar det sig att det rör sig om att “mediabolaget” inte vill köpa en normal annonsplats eller att en reklamtext postas som en artikel men är noga utmärkt som just annons utan istället ska det döljas:

Jag vill inte att det ska stå sponsrad annons, går det att fixa?

Jag svarade nej på den frågan och fick därefter inga ytterligare svar från Samuel på “Max Exposure”.

Eftersom jag är nyfiken av naturen brukar jag ta diskussionen till den punkt där de antingen vill att jag ska publicera texten eller att diskussionen som i exemplet ovan avslutas när jag vägrar publicera den utan en reklammärkning.

I princip alla artiklar som skickas över skrivs av anonyma skribenter som ur språksynpunkt är okej och de är ganska klurigt skrivna med små fina länkar till olika spelbolag invävda i en text som i övrigt är helt meningslös.

Syftet är, givetvis, att ni läsare ska luras till att läsa texten och klicka på länkarna och skickas till en pokersajt eller till ett spelföretags iOS-applikation i App Store.

Fult? Ja, kanske – men det finns fler saker som är oroväckande med allt detta – i samtliga fall där jag luskat vidare utgår betalningen via Paypal. Inga kvitton, ingen moms utan bara pengar in på kontot från en anonym betalare. Att publicera annonser förtäckta som reklam utan att märka upp dem som just reklam är dessutom olagligt (kolla in exempelvis Aftonbladets hemsida nästa gång hur de för allt för att dölja att de publicerar en reklamtext) men det är betydligt bättre pengar för en publicist än vanliga bannerannonser.

Låt mig vara tydlig med att jag aldrig publicerat en artikel av det här slaget på Macpro, och jag kommer aldrig göra det heller, i synnerhet inte nu när jag tagit bort annonseringen från hemsidan. Om andra bloggar och liknande ägnar sig åt detta vet jag inte men om man gör det så har man visserligen tjänat €90 men samtidigt förlorat så betydligt mer i form av läsarnas förtroende.© 2021 Omsoc Publishing AB