2015-05-24
Nyhet

Det behövs inte lika många journalister

Det sparkas journalister åt höger och vänster nu för tiden. Det en gång så stolta datatidningsförlaget IDG låter knivarna gå ordentligt och de är knappast ensamma om att göra det. Den “digital omställningen” skördar sina offer överallt.

Kanske man kan bli frilans då, tänker du? Glöm det – åtminstone om du vill överleva.

Jan Gradvall:

Långt efter att jag fick journalistpriser var mina föräldrar oroliga för att jag inte hade fast jobb. När jag nyligen tittade igenom gamla redovisningspärmar såg jag att de frilansarvoden som betalades ut när jag började skriva på 1980-talet är desamma som frilansare erbjuds i dag. Ingen höjning på 30 år.

På den tiden gick det att köpa en etta i Stockholms innerstad för 350 000 kronor.

Jag saknar att arbeta som skribent, men jag saknar inte att arbeta som frilansskribent. Ersättningen är överlag så usel så de fåtal uppdrag jag fortfarande tar betalar fortfarande riktigt bra men de växer sannerligen inte på träd.© 2021 Omsoc Publishing AB