2015-06-10
Nyhet

Swift vs. C#

Apple har stora nyheter om Swift 2:

In addition to new features, the big news is that Apple will be making Swift open source later this year. We are all incredibly excited about this, and look forward to giving you a lot more information as the open source release gets nearer. Here is what we can tell you so far:

Swift source code will be released under an OSI-approved permissive license.

Contributions from the community will be accepted — and encouraged.

At launch we intend to contribute ports for OS X, iOS, and Linux.

Source code will include the Swift compiler and standard library.

We think it would be amazing for Swift to be on all your favorite platforms.

Med tanke på att Microsoft så sent som i början av maj lanserade Visual Studio Code, en utvecklingsmiljö för C# för Windows, OS X och Linux, är det minst sagt intressanta nyheter att Apple inom kort släpper Swift 2.0 för OS X, iOS och Linux.

Apple ser sannolikt gärna att det skrivs fler applikationer i Swift och genom en portning till Linux kan Linux-baserade utvecklare sakta men säkert lockas in i Apples ekosystem utan att behöva köpa en Mac först, för syftet kan ju knappast vara att det ska produceras fler och bättre desktop-applikationer för Linux. Däremot finns det säkerligen en och annan utvecklare som funderar på att skriva serverapplikationer för Linux i Swift som dessutom kan porteras enkelt till OS X om man nu råkar vara på det humöret.

Om man inte vill utveckla i C++, Python eller Java, för att ta tre exempel, finns det nu alltså två alternativ för de som vill få upp sin kod i binärform på två minst två plattformar – två alternativ från två av de största IT-leverantörerna som nu åtminstone delvis kommer baseras på öppen källkod. Delvis då åtminstone bibliotek från Apple sannolikt inte kommer att publiceras med sin tillhörande källkod – det är om något sådant som kan få de mest indoktrinerade öppen källkod-fanatiker att vägra arbeta med delar av Swift.

Det finns andra stora fördelar med att basera Swift på öppen källkod. Det ger en transparens till stora delar av språket vilket gör att andra kan skärskåda, komma med förslag och ändringar på (vilka Apple lovar att ta hänsyn till) – en transparens som aldrig funnits med Xcode och som jag hoppas att Apple kan hantera.

Det är ett annorlunda Apple vi ser nu – ett öppnare, gladare och roligare Apple som definitivt visar att de vill förändras för att bolaget på många sätt behöver det. Ett Swift baserat på öppen källkod är ett stort steg framåt i rätt riktning och jag hoppas det följs av fler steg i samma stil i framtiden.© 2019 Omsoc Publishing AB