2015-06-13
Nyhet

OS X Yosemite på gammal Xserve

Min kärlek för gammal Apple-hårdvara är närmast osund. Varför skulle jag annars köra sammanlagt 120 mil för att åka till södra Skåne och hämta två Xserve-maskiner? Inget att diskutera om du frågar mig, men andra har säkerligen ifrågasatt det rimliga i den resan mer än en gång.

Hur som haver, efter ett besök hos den gode Patrik Fältström anlände jag hem till spenaten norr om huvudstaden och började titta på vad jag kunde göra med maskinerna. En Xserve G5 av senare modell och en Intel Xeon-baserad Xserve av modell xserve2,1 var bytets innehåll och Xserve G5-maskinen kan antingen köra Mac OS X 10.5 Server (Leopard) eller OpenBSD. Jag återkommer till den maskinens öden och äventyr i en senare artikel.

Min Intel-baserade Xserve är däremot en modell som har allt man kan tycka att en version av OS X efter OS X 10.7 “Lion” borde stödja, men icke. Servern stödjer 64-bitars EFI vilket gör att den ska kunna arbeta med OS X 10.8 “Mountain Lion” eller senare men Apple har ändå bestämt att den inte stöds av något senare än OS X Lion. Anledningen är nämligen ett inbyggt grafikkort kallat X1300 tillverkat av ATI som sitter i en särskild kortplats på moderkortet längst bak i servern under den ena kortplatsen.

Intressant nog går det grafikkortet att montera loss, och ett annat grafikkort som stöds av OS X 10.10 går att montera i via en av kortplatserna. Inte ett vansinnigt svårt hack, helt enkelt, och här är hur jag gjorde det.

Det ska innan även du börjar gräva i din Xserve av modell xserve2,1 noteras att det jag tipsar om här sker på egen risk och att detta inte är något jag rekommenderar att du gör i en produktionsserver eller server som du på annat sätt är beroende av. Du är härmed varnad.

Installera och mecka

Det första du ska göra är att installera OS X 10.10 “Yosemite” på en hårddisk. Detta görs enklast genom att du tar ut en av hårddiskarna ur din XServe, skruvar loss den ur diskhållaren och ansluter den via exempelvis en hårddiskbrygga som du kan köra ner hårddisken i och sedan ansluta medelst USB, Firewire eller Thunderbolt till din Mac. Skapa därefter en USB-sticka som du kan installera OS X 10.10 “Yosemite”.

Anslut Xserverns hårddisk till din vanliga Mac och plugga därefter in USB-minnet. Starta om Mac:en med ALT-tangenten nedtryckt och välj att starta från USB-stickan. När installationsprogrammet startat väljer du att installera OS X 10.10 “Yosemite” på hårddisken som ska sitta i din Xserve. Slutför installationen och starta om din Mac så du startar upp den från din vanliga hårddisk.

När du startat upp din Mac navigerar du till katalogen /System/Library/CoreServices/ på hårddisken från din Xserve och öppna där filen PlatformSupport.plist med lämplig texteditor, exempelvis vi eller nano.

Lägg till följande sträng i första delen av filen:

Mac-F42289C8

I andra delen av filen lägger du till följande sträng:

Xserve2,1

Kolla runt i filen innan du lägger in saker i den – du ser var respektive sträng ska se ut och var den ska ligga.

Nästa steg är att utföra lite kirurgi på din Xserve. Skruva loss de två bakre skruvarna som håller fast kortplatsen till vänster. Lyft sedan ut hela kortplatsen och skruva därefter loss X1300-grafikkortet (som inte har något stöd efter OS X 10.7 “Lion”) som sitter monterat på moderkortet. Enkelt och bra.

Frågan är nu vilket grafikkort du ska stoppa in istället? Ironiskt nog är det ett ganska klent kort som kan användas, nämligen Nvidias gamla GT120-kort som exempelvis satt monterat som standard i en Mac Pro från 2009.

Det gäller att vara lite noggrann när du väljer grafikkort – en del äldre grafikkort från äldre Mac Pro-modeller må passa i själva kortplatsen men de stödjer inte 64-bitarsläget som OS X 10.10 “Yosemite” opererar i varför din Xserve aldrig kommer boota upp ordentligt om grafikkortet inte stöds.

Jag fick tag i ett Nvidia GT120-grafikkort på eBay för en hundralapp och monterade raskt in det i min Xserve.

Resultatet då? OS X 10.10 “Yosemite” startar upp utan att bråka. Notera dock att PlatformSupport.plist-filen skrivs över med varje större uppgradering av OS X (exempelvis OS X 10.10.1 till OS X 10.10.2). I de lägena får man starta upp OS X i återställningsläget och därefter antingen ändra PlatformSupport.plist igen, alternativt spara en kopia av filen på en annan plats på hårddisken och kopiera den på plats i nyss nämnda återställningsläge.

Summering

Jag kan förstå att Apple valde att inte stödja exempelvis den första generationens Mac Pro eller Intel-baserad Xserve då de endast stödjer 32-bitars EFI, men en Xserve av denna modell (xserve2,1) stödjer 64-bitars EFI och stöds inte av en enda anledning: att det inbyggda grafikkortet är för klent för Apples krav. Samtidigt är detta en server – en maskin där det inte nödvändigtvis är så viktigt med ett riktigt kraftfullt grafikkort. Det ovanstående “hacket” är egentligen inget direkt storhack men det fungerar och med lite pill kan man förlänga livet på en fin server ett år till eller två.© 2019 Omsoc Publishing AB