2015-09-15
Nyhet

Det är dags för Apple att öppna upp iMessage

Om det är en funktion som visat sig låsa fast iOS-användarna vid Apples mobila plattform så är det iMessage. Denna ganska underskattade meddelandeplattform har på några år slagit ut eller allvarligt konkurrerar med en rad andra plattformar som på många sätt är betydligt mer kompetenta för ändamålet än vad iMessage är.

Ta exemplet med en gruppchatt – du kan skapa en sådan i Slack, i Skype eller i en rad andra verktyg, eller så kan du helt enkelt bara skapa en via iMessage. Det sistnämnda är ironiskt nog inte det bästa alternativet om man ser till enbart funktion men man sparar garanterat batterikapacitet, håller användandet av datatrafiken till sina mobila enheter till ett minimum och överlag är det ett ganska trevligt och säkert sätt att kommunicera.

Man kan dessutom faktiskt lita på att leveransen fungerar som Apple utlovat.

Med andra ord är iMessage något av en drömplattform för textbaserad kommunikation, trots att iMessage endast kan göra en bråkdel av allt det som exempelvis Slack kan göra.

Vad är då problemet? Jo, det stavas Android. Och Windows Phone. Och Black Berry, och… ja om det nu fortfarande existerar andra mobila plattformar så är de alla ett problem i ekvationen runt iMessage: de får inte vara med.

Innan du börjar ladda upp med ägg och åker över till Apples kontor ska det sägas ett och annat om vems fel det egentligen är att en stor del av planetens mobilanvändare inte kan kommunicera säkert, krypterat och snabbt med användare av andra mobila plattformar utan att blanda in tredjepartsapplikationer: det är ingens fel.

Android med sin splittring och det faktum att det är Google som står för utvecklingen står med benen fasta i Google Chat gör inte saken enklare. Även om LG, Samsung eller HTC skulle utveckla en sorts konkurrent till iMessage skulle den sannolikt inte bli en större succé på andra Android-baserade modeller från andra tillverkare. Google Chat finns ju på andra plattformar, vilket är bra om man litar på Google vilket jag inte gör.

Ska man se sig om efter var Apple egentligen fick inspiration för hur iMessage skulle utformas ska man ta en titt på BlackBerry och deras meddelandetjänst BBM. Blackberry finns knappt kvar på marknaden längre, vilket är synd eftersom BBM är säkert, snabbt och gratis att använda och samtidigt finns för en rad olika mobila plattformar, däribland BlackBerry, iOS och Android.

Varför finns då exempelvis iMessage inte för Android, Windows Phone eller Windows-datorer för den delen? Svaret (och jag gissar här) är enkelt. Både Microsoft och Google driver egna molntjänster där information kan synkroniseras (automatiskt eller manuellt) upp till Microsofts respektive Googles molntjänster. Skulle iMessage finnas på exempelvis Android skulle funktioner för att exempelvis säkerhetskopiera telefonens innehåll till Google innebära att Google potentiellt skulle få tillgång till information som Apple krypterat och lagrar i iCloud – information som ingen utomstående ska kunna komma åt. Samma sak gäller Windows Phone (eller Windows på vanliga datorer för den delen) där automatiska backuper till OneDrive från telefoner, Surface-plattor eller vanliga Windows-baserade datorer – information kan hamna där den inte ska hamna. Potentiellt sätt kan en iMessage-implementation för Android eller Windows Phone innebära en stor säkerhetsrisk för hela iCloud-kontot med tanke på alla säkerhetsproblem som omger Android.

Hur kommer då Apple runt detta? Om de ens skulle vilja komma runt det är en annan femma men ett sätt är att inte lagra iMessage-informationen på telefonens inbyggda lagring utan att endast hålla den krypterad i minnet under en begränsad tid. Allt som information som skickats över från iCloud till iMessage-klienten i exempelvis en Android-telefon kan endast röras av iMessage-klienten och inte ens av Android självt, vilket sannolikt är en omöjlighet.

Apple kanske inte hade för avsikt att skapa en så mäktig standard för säker kommunikation mellan människor men de har i princip gjort det med iMessage och även om iMessage säkerligen hjälper till att driva försäljningen för iPhone framåt tror jag inte det skulle skada om det gick att använda iMessage även på andra plattformar.© 2021 Omsoc Publishing AB