2015-10-01
Nyhet

När Steve Jobs körde över Carly Fiorina

Steven Levy om när dåvarande HP-chefen Carly Fiorina skulle sälja iPod:

Even with a detail like the color of the iPod, Jobs totally rolled over Fiorina. When I spoke to Fiorina at CES, she crowed that HP’s iPods would be distinctive in their look; unlike Apple’s pristine white, the Pod would be a fetching shade of blue. Presumably, this would distinguish its iPod from Apple’s and provide a reason, however slight, for a consumer to choose it over the Cupertino model. She was adamant that HP had the right to determine what color the HP iPod would be.

Knowing Steve Jobs and his protectiveness about all things design, this sounded dubious to me. I got on the phone with him that very day, and asked him if HP would be producing blue iPods. There was a significant pause. “We’ll see,” he finally said with a bit of ice in his voice.

Jag minns när Fiorina triumferande meddelade att HP hade ingått ett “partnerskap” med Apple om att sälja iPod via sina egna kanaler.

“HP ska sälja en blå iPod”, meddelade hon. Det blev en vit iPad med en ingraverad HP-logga under Apples egna.

Jag förstod inte syftet med det hela utifrån HP:s perspektiv (Apple fick sätta iTunes på alla PC-datorer HP sålde vilket ju var positivt för Apple) men så här i efterhand var det ett tydligt tecken på att Fiorina, numera kandidat till att bli republikanernas bidrag till nästa års amerikanska presidentval, ville göra HP och deras PC-datorer hippare och mer relevanta i en tid när PC-datorerna framstod som allt mer tråkiga och beiga jämfört med vad Apple lanserade på den tiden.

Kunderna tyckte inte hon lyckades, och inte HP:s styrelse heller varför hon fick sparken så det bara visslade om det.© 2019 Omsoc Publishing AB