2015-10-06
Nyhet

Microsoft är mer Apple än Microsoft

Ett Microsoft-event är numera ungefär som att se en keynote med Apple. Det är spel och underhållning, nya telefoner, surfplattor och datorer. Men Microsoft gör det lite annorlunda jämfört med Apple – det är en stor scen men inte alls lika gigantisk som den Tim Cook klev upp på när Apple lanserade iPad Pro. Det gör i sig absolut ingenting – större är inte nödvändigtvis bättre och är det något man kan ha synpunkter på är hur Apples lanseringsevent tycks växa i storlek varje gång och det är nog bara Google som kan konkurrera på den punkten.

Det var kul att se kvällens event. Microsoft var självsäkra, delade ut små pikar mot bland annat Apple och visade rakryggat upp sina nyheter med en entusiasm som backades upp av snygga reklamfilmer som inte ens den mest Microsoft-färgade kan medge har lånat inspiration från Apples dito.

För första gången kan jag ärligt säga att jag såg hela Microsofts event och faktiskt tyckte det var underhållande (även om den avslutande monologen från företagets VD, Satya Nadella, blev som en försiktig liten tidsresa bakåt i tiden med tonvis med “corporate speak”).

Ett av de budskap som Apple alltid hamrat in är den stora fördel de har över konkurrenterna då de tillverkar hårdvaran och operativsystem som ska köras däri. Budskapet från Microsoft idag var i princip identiskt och jag tänkte inte skicka ut pekfingret och skrika att de härmar Apple (det har genom åren lånats friskt när det gäller ideér de två bolagen emellan) i detta avseende utan faktum är snarare att jag är glad över att Microsoft har tagit de steg de nu gjort i och med kvällens lansering, oavsett vad övriga PC-tillverkare tycker om saken. Nu tillverkar nämligen Microsoft inte bara mobiltelefoner och surfplattor utan också notebook-datorer.

Jo, du läste rätt. Mer om det lite senare i artikeln.

Lumia 950 och Lumia 950XL

Microsoft sparkade igång kvällens lansering med nyheter om Microsoft Band, det nya “aktivitetsbandet” som fungerar med inte bara Windows Phone utan också iOS och Android. Kvällen var dock inte slut där – nya telefoner lanserades också i form av Lumia 950 och Lumia 950XL, där den senare har en 5,7-tumsskärm. Båda telefonerna har 32 gigabyte lagring (vilket kan expanderas med microSD-kort), tre gigabyte internminne, 20-megapixelkamera, USB-C-anslutning för laddning och synkronisering och båda modellerna kan laddas från ett stendött batteri till 50 procent laddningsnivå på 30 minuter enligt Microsoft. Vätskekylningen i Lumia 950- och Lumia 950XL finns där för att det ska gå att montera kraftfullare kretsar i telefonen utan att den ska brinna upp i handen på användaren.

Just ja – du kan förvandla en Lumia 950 eller en Lumia XL 950 till en dator genom att ansluta tangentbord, mus och extern skärm. Bara så där.

Surface Pro 4

Att Surface Pro 3 blev något av en favorit för undertecknad kanske inte har undgått någon. Nu är Microsoft tillbaka med den fjärde generationens modell och nyheterna är många. Surface Pro 4 är lättare, tunnare och (givetvis) snabbare enligt Microsoft.

Skärmen är på 12,3 tum men enhetens yttre mått är de samma som Surface Pro 3 varför alla gamla tillbehör för den modellen fungerar med Surface Pro 4. Tangentbordet har fått en fingeravtrycksläsare, och Microsoft passade också på att lansera en ny penna vid namn Surface Pen som ska klara 1024 olika hårdheter när man trycker pennan mot glaset på sin Surface Pro 4.

Lite kul är att pennan har ett suddgummi och att den enligt Microsoft ska ha en hysteriskt bra batteritid – upp till ett helt år på en laddning.

Microsoft är inte rädda för att stångas med Apple och Macbook Air där Microsoft menar att Surface Pro 4 är upp till 50 procent snabbare än Macbook Air (oklart vilken modell som avsågs) och att man kan peta i hela 16 gigabyte internminne och en terabyte flash-baserad lagring. Surface Pro 4 släpps den 26 oktober i USA och kommer kosta från 899 dollar. Något svenskt lanseringsdatum har inte kommunicerats av Microsoft ännu men däremot rekommenderade slutkundspiser:

Intel M3 / 4 GB RAM / 128 GBN lagring – 9 995 SEK
Intel i5 / 4 GB RAM / 128 GB lagring – 10 995 SEK
Intel i5 / 8 GB RAM / 256 GB lagring – 13 995 SEK
Intel i7 / 8 GB RAM / 256 GB lagring – 17 995 SEK
Intel i7 / 16 GB RAM / 256 GB lagring – 19 995 SEK
Intel i7 / 16 GB RAM / 512 GB lagring – 23 995 SEK

Type Cover 6 – 1 499 SEK

Jag kommer testa Surface Pro 4 lite senare på Macpro så är du intresserad har du kanske något att se fram emot.

Surface Book

Acer, Dell, HP, Lenovo och de andra PC-tillverkarna som troget hängt kvar vid Microsofts sida i alla år lär knappast vara glada nu när Microsoft presenterat Surface Book. Just det – Microsoft har för första gången lanserat en notebook-dator.

Det är inte för inte som man blir lite sugen på att köpa en.  Låt mig förklara varför: det är gångjärnen.

På många sätt är Surface Book inte särskilt mycket annorlunda jämfört med en Surface Pro 4. Det är en tablet som man kan ansluta till ett tangentbord, men där slutar också likheterna.

En kraftfull grafkprocessor sitter nämligen i den delen som rymmer tangentbordet. Samtidigt är datorn lika stabil och stadig som vilken notebook-dator som helst och det är tack vare gångjärnen.

Det är ingen mekanisk operation för att få loss skärmen från tangentbordsdelen utan det tycks styras genom mjukvara vilket är riktigt läckert.

Skärmen är för övrigt på 13,5 tum med en pixeltäthet på 267PPI. Surface Book slår dessutom Apple på fingrarna genom att lansera en datormodell med på Intels nya Core i5- och i7-processor baserade på Skylake-arkitekturen. Grafikkortet som sitter i tangentbordet (med bakgrundsbelysta tangenter) är ett Nvidia GeForce-kort med GDDR5-minne och det hela ska överleva upp till tolv timmar på en laddning. Styrplattan har en glasyta och jodå – den stödjer olika gester precis som Macbook Air gjort ett tag nu.

Om det stämmer är det ganska imponerande med tanke på att grafikkortet i Surface Book sannolikt drar mer ström än det i Core i5- och i7-processorerna integrerade dito som Apple lutar sig mot med Macbook Air.

Precis som Surface Pro 4 kommer Surface Book att släppas på marknaden den 26 oktober, men prislappen blir högre – från 1499 dollar kommer kalaset att kosta. Jag ser fram emot att även testa denna modell om den når Sverige, men enligt Microsoft PR är det endast Lumia 950, Lumia 950XL och Surface Pro 4 som kommer släppas i Sverige i år.

Summering

Microsoft är mer Apple än Microsoft lyder rubriken på denna artikel. Jag menar det inte negativt utan snarare positivt – Microsoft har sent om sider lärt sig av “lillebror”, bolaget man var med och räddade för snart 20 år sedan, hur djupt integrationen mellan hårdvara och mjukvara måste vara för att kunna skapa maximal kundnöjdhet. Det är inte att kopiera konkurrenten utan att lära av den bäste och fortsätter Microsoft i den här stilen är det nog inte Apple som bör oroa sig utan resten av PC-branschen som i mångt och mycket levt ett synnerligen innovationslöst liv de senaste 10-15 åren.© 2019 Omsoc Publishing AB