2015-10-15
Nyhet

Skulle du köpa mjukvara under dessa premisser?

Tänk dig att du köper en mjukvara till ditt företag. Tänk dig sedan att företaget som gjort mjukvaran hör av sig och kräver att få reda på hur många licenser av VMware vSphere du kör på dina virtualiseringsservrar.

Lägg till att företaget som gjort programvaran du köpt sedan kräver att du nu ska betala licenspengar till dem för alla servrar du kör VMware vSphere på, oavsett om du endast kör företagets programvara på en enda av dem.

Låter det otroligt?  Det är det inte. Det är precis det Oracle numera gör mot flera av sina större kunder. Oracles perspektiv på det hela är att eftersom VMware vSphere-servrar oftast sitter i en klusterkonfiguration ute på större företag så kan Oracles programvaror i teorin köras på alla de servrar som finns i klustret – alltså ska man betala för antalet CPU:er som finns i hela klustret eftersom klustret i detta avseende enligt Oracle är en enda stor dator.

Kunder som bett Oracle visa var i deras licensavtal detta är stipulerat har fått svaret från Oracle att det finns i ett internt dokument som inte kunder får se, och att det är för mycket arbete för Oracle att underhålla en publik version av detta licensavtal.

Du betalar inte Oracle en gång för detta – du betalar Oracle varje år.

Det har gått så långt att VMware till och med skrivit rapporter om detta och varnat sina kunder för vad som kan komma att hända om Oracle skulle genomföra en licensinventering.

Ska man summera det så gör man det bäst genom att läsa Lars Danielssons utmärkta artikel i ämnet:

Allt fler vittnar om att Oracle sätter sina krångliga licensregler i system för att driva in pengar för mjukvaruanvändning som inte existerar.

De som tycker att jag kanske tjatar om hur Oracle inte gör sig några vänner i IT-branschen förstår sannolikt vad jag pratar om numera. Att detta företag äger både Java och MySQL är närmast tragiskt.

Läs också Business Insiders artikel som Lars Danielsson delvis baserar sin artikel på. Den har mer information som kan vara intressant.© 2021 Omsoc Publishing AB