2015-11-04
Test

iPhone 6s – mer av allt

När Apple släpper den numera programenliga mellanmodellen så tenderar det att vara små eller inga förändringar när det gäller design men destå mer på insidan av skalet. iPhone 6s är på många sätt inget undantag när det gäller detta recept. Till skillnad från tidigare tester på Macpro så bestämde jag mig för att inte skriva testet efter några timmar eller en dag utan låta det ta tid för att bekanta mig lite noggrannare med telefonen.

Vi kan ta den mest uppenbara frågan först: är det värt att uppgradera till en iPhone 6s? Svaret är nja – har du en iPhone 6 så är svaret faktiskt nej. Förändringarna är inte så våldsamt övervägande till den nyare modellens fördel men har du en iPhone 5 eller 5s kan det absolut vara värt att uppgradera om du känner att den telefon du har nu börjar bli trött och ledsen i ögat.

Nyheterna var det visserligen en och annan värd att nämna i iPhone 6s. Telefonen har en bättre kamera, har blivit lite tyngre tack vare den nya (och betydligt trevligare) vibrationsgivaren i telefonen och även om batteriet ska vara mindre jämfört med den tidigare modellen har jag inte märkt någon större skillnad mellan min iPhone 6 som jag köpte i somras och den iPhone 6s som jag fick dagen efter den släppts. Den ökade vikten på telefonen plus att metallhöljet på telefonens baksida blivit aningen strävare gör faktiskt att man tappar telefonen betydligt mer sällan jämfört med tidigare. Det är svårt att förklara varför den ökade vikten bidrar till det men av någon anledning så känns telefonen faktiskt trevligare och mer solid att hålla i.

Kameran har ett nytt läge kallat Live Photos där man vid en bildtagning inte bara tar själva bilden utan också 1,5 sekunder före och 1,5 sekunder efter själva bildtagningen. Tanken är att fånga ett mer komplett ögonblick av spontanitet och i ärlighetens namn är det en god tanken men i praktiken är det oerhört svårt att få till en bra “live-bild” – animeringen av bildfilmerna (i brist på bättre uttryck) är inte särskilt god då live photos inte mår så bra av att motivet rör sig lite överdrivet, som små barn gärna gör. Ett live photo blir inte sällan suddig helt enkelt.

I bakgrunden bygger Live Photos på en kombination av en JPG-bild kombinerat av en film i MOV-format som totalt sett tar genererar 45 bildrutor och live photo-bilden spelas sedan upp med 15 bildrutor per sekund. Att Live photos tar upp dubbelt så mycket plats per bild jämfört med en vanlig bild pratar Apple givetvis tyst om så de som råkar bli med en telefon med 16 gigabyte lagringsutrymme lär inte kunna spara allt för många bilder i telefonen.

3D Touch hör framtiden till

Först och främst ska det sägas att 3D Touch kommer att bli enormt viktigt de närmaste åren men i dagsläget är det inget som dramatiskt förändrar min iPhone-upplevelse till det positivare. Det är givetvis en vanesak – precis som att man fortsatte mata in sin låskod när man fått Touch ID (som för övrigt blivit enormt mycket snabbare i iPhone 6s jämfört med tidigare modell) så lär det åtminstone ta tid för undertecknad att instinktivt börja hålla nere fingret lite hårdare för att få fram en genvägsmeny för en applikation. Jag tror att anledningen till att det kommer dröja innan fok i allmänhet är vana vid 3D Touch är för att alla applikationer inte stödjer det ännu och man blir liksom lite besviken när en viss applikation inte stödjer 3D Touch.

En nackdel med 3D Touch är att det blivit svårare att klicka på länkar i webbsidor. Trycker man för lätt händer ingenting, trycker jag för hårt så börjar telefonen vibrera som att jag ska göra en 3D Touch-aktivitet. Det här händer fortfarande ett par veckor efter att jag fick telefonen.

iPhone 6s är snabbare än sin föregångare men precis som med iPhone 4 och 4s eller iPhone 5 och 5s är skillnaden i hastighet mer subtil än framträdande. Det är lite rappare, lite kvickare, lite piggare men skillnaden är som sagt inte så pass stor jämfört med iPhone 6 så enbart det är en tillräckligt god anledning till att uppgradera till en iPhone 6s.

iPhone 6s är inget annat än en fantastisk telefon, och det är en helt naturlig utveckling av den iPhone 6 känner så väl. Vad Apple ska hitta på med iPhone 7 får vi se om drygt ett år men det är, som vanligt, svårt att se hur de ska kunna överträffa den här modellen.© 2021 Omsoc Publishing AB