2015-12-04
Test

Nya Apple TV – äntligen här

Om man har det minsta intresse av att se på digitala medier har Apple de senaste åren varit en spelare att räkna med. Ipod, Iphone och Ipad med den tillhörande nätbutiken Itunes har inte bara inneburit formidabla kassakor för företaget utan har också etablerat Apple som en maktfaktor. Det finns dock ett område där Apple har trampat vatten lite de senast åren, och det är i vardagsrummet.

När Steve Jobs var i slutet på sitt liv uttryckte han att han hade löst problemet med TV:n och vardagsrummet – vad denna lösning var framgick dock aldrig och de enda som med säkerhet vet detta är de chefer som idag styr företaget. Att det skulle ha något med Apple TV att göra är dock inte en allt för avancerad gissning – en produkt som började livet som ”Itv” och snart bytte namn till Apple TV (kanske för att inte krocka med en viss TV-kanal med samma namn) och såg ut som en stor vit platta med en inbyggd Intel-processor, en hårddisk och en anpassad version av operativsystemet Mac OS X.

Apple kallade då produkten för en ”hobby”, ett projekt som tilläts ta tid, kosta pengar och sakta men säkert utvecklas till något som senare bytte formfaktor, hårdvara och operativsystem helt och hållet. De senaste åren har Apple TV gått från den första versionen till att först klara 720p-kvalitet och senare 1080p-kvalitet, en A5-processor och ett operativsystem som hämtats från Iphone och Ipad. Med åtta gigabyte lagringsyta rymdes inte mycket data i enheten och de få applikationer som fanns att ladda ner var alla skräddarsydda och specialutvecklade i nära samarbete mellan de som ville ”in” i boxen och Apple. Det fanns ingen applikationsbutik, inget officiellt verktyg att utveckla applikationer med och de specifikationer som Apple presenterade för de presumtiva utvecklarna var strikt konfidentiella och definitivt inget som var redo för omvärlden.

Spola fram till i år och äntligen, får man väl säga, har Apple presenterat det som alla har väntat på. En ny Apple TV, med ordentligt utbyggd lagringsyta (32- eller 64 gigabyte), en snabbare processor, en ny fjärrkontroll och en applikationsbutik. Vissa saker har dock inte tagit ett steg framåt utan ett steg bakåt – Apple har exempelvis slopat SPDIF-utgången för optisk digital ljudöverföring till din ljudanläggning (går att lösa med en adapter för några hundralappar som tar ut ljudet från HDMI-porten) och den tidigare USB-porten för utvecklare har ersatts av en USB-C-port som än så länge endast finns på Apples ömsom hyllade och ömsom sågade bärbara dator, Macbook. Respektive USB-port har funnits där för utvecklare men valet av port är ändå intressant då det pekar mot en framtid där de sannolikt lär slopa andra befintliga portar för USB-C.

En sak som många förväntat sig men som ännu inte infunnit sig är möjligheten att ersätta din befintliga digital-box för TV-tittande med en Apple TV. Apple har enligt samstämmiga uppgifter från både källor inom företaget och en rad kabel-tv-bolag i USA förhandlat med de sistnämnda under lång tid och det faktum att vi fått vänta länge på en ny Apple TV kan sannolikt tillskrivas hur trögt förhandlingarna mellan Apple och tv-bolagen i USA. Det är inte otroligt att Apple underskattat hur stor skillnaden är mellan musikindustrin och tv-bolagen och även om det inte är otroligt att det kommer dyka upp prenumerationstjänster för tv-kanaler genom Itunes i framtiden lär vi säkerligen få vänta på dem här i Sverige ett bra tag till.

Tack och lov är det numera betydligt enklare för den som vill att utveckla egna applikationer för sina streamingtjänster. Sedan tidigare finns dessa från exempelvis SVT, Netflix och TV 4 och numera får vi också, äntligen, en applikation för HBO Nordic för de som abonnerar på den tjänsten. Nackdelen med alla dessa tjänster är, givetvis, att de har sina egna prenumerationsmodeller, betalsystem och konton vilket gör att man som nybliven Apple TV-ägare får ägna en bra stund med att knappa in konto efter konto med tillhörande lösenord.

Applikationsbutiken är dock inte bara streamingtjänster. Det finns redan gott om spel (inklusive det fantastiska Canabalt) och andra applikationer av varierande typ och kvalitet och det lär bli betydligt fler applikationer vad tiden lider.

Den nya fjärrkontrollen skiljer sig markant från den äldre versionens dito. Numera har den en touchstyrd yta högst upp som likt en Iphones glasskärm används för att navigera sig fram i Apple TV:s gränssnitt, som för övrigt fått sig en ordentlig upputsning. Tyvärr har Apples stora förkärlek för vitt då bakgrundsfärgen i gränssnittet numera har just den färgen till skillnad från den tidigare versionens dito som hade en svart bakgrund och som var betydligt mer passande för en TV. Snyggt är det dock, även om man riskerar att bli en aning bländad när man vill se på TV på kvällskvisten.

Styrplattan kan också tryckas ned för att antingen välja en funktion eller ta fram alternativa funktioner och val genom att trycka ned styrplattan lite längre. Styrplattan använder man också om man vill spola framåt och bakåt i en film eller ett TV-program, något som alltid varit ett sorgebarn i äldre versioner av Apple TV. Numera fungerar det så bra och så mjukt så det är närmast chockerande, sannolikt ett resultat av den förbättrade lagringsytan och den snabbare processorn. Apple TV kan helt enkelt buffra mer material än tidigare och också bearbeta detta för just snabbspolning. Stödet för Siri, den röststyrda assistenten, får vi vänta på ett tag till här i Sverige vilket är lite trist men det går att leva med.

Ögongodis

Apple TV börjar på 1695 kronor för 32 gigabyte och 2295 kronor för 64 gigabyte. I dagsläget är det få som har nytta av den dyrare modellen, men i längden lär det bli ett attraktivt alternativ för de som gärna spelar lite tyngre spel eller tokkonsumerar media. Apple låter (eller snarare tvingar) utvecklarna att använda en teknik där exempelvis ett spel gradvis kan ladda ner nya banor, texturer och annat vartefter det behövs istället för att tanka ner ett antal gigabyte på ett bräde. Det är smart men kräver givetvis bandbredd om man ska kunna nyttja detta fullt ut. Skulle man mot all förmodan fylla upp sin Apple TV med exempelvis filmer som man köpt från Itunes kan dessa raderas utan att du vet om det från enheten. Vill man se filmen igen laddas den ner automatiskt från Apples servrar när du börjar titta på den.

Finns det brister i nya Apple TV?  Jo, det finns en och annan. Gränssnittet är snyggt, men att rada upp hela alfabetet horisontellt över din TV och sedan tvingas scrolla framåt och bakåt för varje tecken man ska välja är ganska irriterande. Att man under grundinstallationen kan ansluta sin Apple TV till sitt Itunes-konto genom att hålla upp sin Iphone nära Apple TV och på så sätt para ihop dem via bluetooth och slutligen godkänna alla anslutningar från telefonen är oerhört smidigt, men varför måste man därefter mata in lösenordet för Itunes Store en gång till när man ska ladda ner applikationer till Apple TV?

Stödet för 4K-upplösning uteblir men jag vet ärligt talat inte om det är ett jättestort problem i sammanhanget – det finns inte särskilt många 4K TV-apparater och antalet filmer i 4K är inte heller överdrivet stort.

Apple TV är en oerhört polerad upplevelse, men ibland har form fått gå före funktion. Varenda pixel, färg och form är, för det mesta, noga genomtänkt, men ingenting är så noga genomtänkt som skärmsläckaren i nya Apple TV.

Jo, du läste rätt.

Apple har, i extremt hög upplösning, låtit filma olika städer i soluppgång, skymning, dagstid och kvällstid, med drönare och givetvis, som man kan förvänta sig, är det så vackert så man nästan får tårar i ögonen. Upplevelsen kanske inte låter så märkvärdig, men när skärmsläckaren sparkas igång på en 48-tums TV man samtidigt råkar spela Pink Floyds ”Us and them” i hemmabions högtalare så blir det nästan en meditativ upplevelse.

Apple TV är äntligen produkten den alltid borde varit. Man kan på ett sätt undra varför de tagit Apple så lång tid att ta fram denna modell men det finns tecken på att den nog varit klar längre än Apple vill låta påskina. Exempelvis har de lagt ner så mycket energi på fjärrkontrollen så man tycker att de kunde byggt in fingeravtryckssensorn som redan finns i Iphone och Ipad för att på så sätt underlätta inmatning av lösenordet till Itunes store som ju ska vara riktigt komplicerat för att Apple ska bli glada.

En del av mig tycker fortfarande att det är synd att den förra generationens modell lämnas bakom vagnen så abrupt, att det borde gå att få in vissa funktioner även i den modellen, men om det är något Apple inte har ett problem med så är det att begrava det som tillhör gårdagen till förmån för det som tillhör morgondagen, och ärligt talat har jag inget större problem med det heller.© 2021 Omsoc Publishing AB