2015-12-08
Test

Test: iMac med retinaskärm

När Apple till slut lanserade en 21,5-tums iMac med Retina-skärm var det kanske inte den mest överraskande lansering företaget gjort men å andra sidan var den desto mer välkommen. En 27-tums iMac är en bjässe på vilket skrivbord som helst och med sin retina-skärm uppdragen till sin högsta upplösning är det en respektingivande pjäs att sitta framför och även om det uppenbarligen finns stora behov för en så stor skärm med så hög upplösning finns det nu alternativ för de med begränsad bordsyta och plånbok.

Modellen Apple skickade över till mig var ganska grundläggande. 1,6GHz Core i5-processor med dubbla, kärnor, åtta gigabyte internminne och en hårddisk av kopparsvarvsmodell på en terabyte. Jag återkommer till den sistnämnda lite senare i texten.

Med i kartongen skickar Apple numera också med Magic Keyboard och Magic Mouse 2, båda testade här. I korta ordalag kan man summera de båda med dessa ord: mindre bra och väldigt bra, i den ordningen. Vad som däremot är oerhört bra är skärmen – jag får högre upplösning med den (4096 x 2304 pixlar) jämfört med min gamla 30-tums Cinema Display-skärm (2560 x 1600 pixlar) från Apple. Visst, skärmen är mindre i denna iMac, och upplösningen dramatiskt högre, men för de som vill ha många pixlar på en begränsad yta är detta den perfekta lösningen. Med mina gammelmansögon kan det ibland bli lite för smått på skärmen, det ska medges, men det är sannolikt också en vanesak då jag för det mesta inte sitter framför en dator med en retinaskärm.

Antalet portar är väl tilltaget på denna modell, Fyra USB 3.0-portar, en gigabit ethernet-port, två Thunderbolt 2-portar, analog ljudutgång och den sedvanliga SD-kortplatsen finns på baksidan av datorn. Den trådlösa kommunikationen hanteras av wifi a’la 802.11ac och version 4.0 av Bluetooth.

Även om processorn i denna iMac på pappret inte är mycket att komma med så känns den förvånansvärt rapp. Turbo Boost-läget kan skicka upp processorns klockfrekvens från 1,6- till 2,8 gigahertz vid behov och det är trevligt, men tyvärr gör det inte att lagringen känns rappare. Att peta i en vanlig hårddisk i en dator år 2015 är att inte bara ett stort misstag utan också närmast ett hån mot en i övrigt riktigt trevlig dator som denna iMac faktiskt är. Även detta är givetvis en vanesak men har man väl vant sig vid SSD- och flash-lagring i sina datorer känns allt annat så oerhört segt och när man sitter framför denna iMac och väntar på att applikationer ska startas undrar man vem denna dator egentligen är till för. Skolor och receptionsdiskar är kanske två tydliga val med tanke på prislappen på denna modell, 12995 kronor. För ytterligare 2295 kronor får man en 256 gigabyte flashlagring inmonterad istället och funderar du på en ny iMac till jul är det den konfigurationen du inte bara bör utan också ska välja.

Ska man summera denna nya 21,5-tums iMac med retinaskärm så är det med dessa ord: snygg, smidig, oerhört bra skärm men köp för all palt i Pajala inte standardmodellen med SATA-hårddisken – du kommer bli gruvligt besviken och som alla säkert numera vet så när man en gång köpt sin iMac med en viss typ av lagring så sitter den där, varesig du vill det eller inte.

 © 2021 Omsoc Publishing AB