2015-12-16
Test

Test: Microsoft Surface Pro 4

Skam den som ger sig, och tur är väl det. Microsofts ständigt pågående resa mot att bredda bolagets intäktskällor till att inte domineras av enbart mjukvaru- och tjänsteförsäljning fortsätter i rask takt och när företaget förra året släppte Surface Pro 3-maskinen (testad här) blev jag minst sagt imponerad. Jag hade tidigare testat Surface 2 RT och gillade den men de två problem som den produkten hade, Windows 8.1 och den ARM-baserade processorn, var svåra att bortse från. Historien har också gett skeptikerna rätt när det gäller Surface RT-produkterna men när det gäller de x86-baserade Surface Pro-produkterna har även de mest skeptiska kritikerna av produkterna fått stå lite på sin egen näsa i takt med att dessa produkter fortsätter att sälja. Vi pratar inte Macbook Air-volymer här, men Microsoft tjänar enligt egen utsago tillräckligt mycket pengar för att Surface Pro inte bara betalar sig självt utan också faktiskt levererar en liten vinst tillbaka till bolaget.

Microsoft har råd att ta tid på sig för att växa den här marknaden, och det har visat sig att det har behövts. Efter Apples initiala framgångar med iPad (som trots en sakta sluttande försäljningskurva fortfarande får anses som en av marknadens bäst säljande bärbara datorer) fanns det inget riktigt alternativ på “PC-sidan”. Microsofts beslut att satsa på en hybrid – en blandning mellan surfplatta och bärbar dator, har visat sig vara ett lyckat sådant i det avseendet att det inte finns någon motsvarighet från Apple. Visst, iPad Pro har numera en “penna” och ett fräsigt tangentbord som man precis som på Surface Pro ansluter via en port på ena långsidan på skärmen, men iPad pro saknar USB-portar, anslutningar till externa skärmar och därmed också en hel del möjligheter om som kunnat finnas där om Apple bara hade utformat mjukvaran för att stödja det – hårdvaran är definitivt kapabel till att göra det.

På tal om hårdvara så har Surface Pro 4 fått sig ett par rejäla lyft. Här kan man som Mac-användare direkt börja gnissla tänder över det faktum att Microsoft lyckats klämma in en Core i5 (eller Core i7-processor om så önskas) baserad på den nya Skylake-arkitekturen från Intel som Apple än så länge inte släppt en enda modell med. Det senare kommer givetvis att hända ganska snart, min gissning är i januari eller februari 2016, och då lär vi få se nya Macbook Air-modeller baserade på denna processor. Fördelarna med Skylake är många men den största är givetvis att strömförbrukningen sänkts ytterligare jämfört med de enorma framgångar Intel hade med föregångaren, Haswell, och även om Surface Pro 4 är lika stor som föregångaren Surface Pro 3, om man ser till de yttre måtten (bortsett från tjockleken som minskat med 0.76 millimeter) , har skärmstorleken utökats till 12,3 tum med en upplösning på 2736 x 1824 pixlar, vilket kan jämföras med föregångarens 2160 x 1440 pixlar. Vikten har också minskat med 14 gram jämfört med Surface Pro 3 och enheten väger numera 786 gram.

Surface Pro 4 säljs i en rad konfigurationer, allt från den enklaste Intel Core m3-bestyckade modellen med en klockfrekvens på upp till 2,2 gigahertz, fyra gigabyte internminne och 64 gigabyte lagring till en Core i7-bestyckad best på upp till 3,4 gigahertz klockfrekvens, Iris 540-grafikmodul, 16 gigabyte internminne och en terabyte flashbaserad lagring. Den modell Microsoft skickat över för test har den modell som lär bli den som säljer bäst – en Core i5-processor på 2,4 gigahertz, HD 520-grafikmodul, 256 gigabyte lagring och åtta gigabyte internminne. Ser man till antalet anslutningar så är de fortsatt många och trevliga – USB 3.0, wifi i form av stöd upp till 802.11ac-standarden, Bluetooth 4,0, microSD-kortläsare, mini displayport för anslutning av extern skärm och ett hörlursuttag. Den medföljande pennan, Surface Pen, har uppdaterats och klarar nu att läs av upp till 1024 olika nivåer av tryck mot Surface Pro 4:s glasyta. Det finns också ett sorts “suddgummi” på toppen av pennan som man också kan använda för att exempelvis öppna OneNote eller för att starta Cortana, Microsofts motsvarighet till Apples Siri. Till skillnad från Siri i iOS stödjer inte Cortana vårt svenska språk ännu och kör man Windows 10 på svenska får man mecka lite för att få Cortana att fungera, men då endast med talade kommandon på engelska.

Hej Windows

Det trevliga i sammanhanget är också att tidigare tillbehör för Surface Pro 3 (inklusive dockningsstationen, ett dyrt men riktigt bra tillbehör) passar utmärkt med Surface Pro 4 och vice-versa vilket innebär att de som ledsnat på det snygga men inte helt perfekta tangentbordet för Surface Pro 3 nu kan uppgradera till det nya dito för Surface Pro 4. Det är också något jag varmt rekommenderar, för nu har Surface Pro äntligen fått ett tangentbord som kan konkurrera med ett av de bästa på marknaden, nämligen det i Macbook Air. En kul grej med det nya tangentbordet, kallat Surface Pro 4 Type Cover, är att det har en inbyggd fingeravtrycksläsare för att du enklare ska kunna exempelvis låsa upp din dator.

Om du inte vill göra det med fingret kan du också göra det med en funktion i Windows 10 kallad Windows Hello – en biometrilösning där en kamera på Surface Pro 4 läser av ditt ansikte och sedan avgör om du har rätt att logga in på datorn utan att behöva knappa in ett lösenord. Eftersom Surface Pro 3 inte har denna inbyggda kamera kan man köpa det nya tangentbordet då även fingeravtrycksläsaren stöds av Surface Pro 3. Windows Hello är för övrigt läskigt exakt – det går snabbt att “autentisera” sig, och det enda jag var tvungen att göra var att läsa in bilden av mitt ansikte två gånger, en gång med glasögonen på och en gång med glasögonen avtagna.

Windows 10 är värt några rader det också. Man kan säga att det är allt Windows 7 var och allt Windows 8/8.1 skulle ha varit. Det är snyggt, polerat, genomarbetat, snabbt och ruskigt stabilt redan från dag ett för mig. Det är fortfarande lite ovant att arbeta med om man suttit och arbetat mycket med OS X men av någon anledning är övergången mellan OS X och Windows 10 inte fullt lika smärtsam som den var när man började arbeta med Windows 8.

Summering

Jag arbetar i praktiken i tre olika miljöer i mitt jobb som konsult – OS X, Windows och Linux. För det förstnämnda måste man närmast ha en Mac, det finns ingen väg runt det, men för de två sistnämnda har jag under några veckor använt Surface Pro 4 väldigt mycket. Det medföljande tangentbordet är som jag nämnde tidigare ett enormt lyft och det går faktiskt att skriva fort på det utan att fingertopparna ger upp och blir ledsna, och jag skriver också betydligt mindre fel jämfört med det gamla tangentbordet som följde med Surface Pro 3. Skärmen är otroligt skarp och om det är något jag inte är helt bekväm med så är det faktumet att upplösningen är lite för hög om man enbart ska arbeta med den inbyggda skärmen i Surface Pro 4. Man kan för övrigt ansluta upp till tre externa skärmar via dockningsstationen vilket är imponerande.

En tanke som dyker upp när jag arbetar med Surface Pro 4, och som jag stött och blött tidigare här på Macpro, är varför inte Apple tog steget fullt ut med iPad Pro. Istället blev det ett sorts “meh”, en jättestor iPad med en “penna” och ett tangentbord men inget mer. De produktivitetsmässiga hinder som fanns i tidigare versioner av iPad finns fortfarande där. Microsoft har nu arbetat med Surface i någon form i strax över tre år nu och det känns lite underligt att som Mac-användare säga att Microsoft inte bara är pionjärer inom det område som man kan kalla “användbara surfplattor”, två-i-ett, eller vad man nu föredrar, men det är precis vad de är. De har helt enkelt fortsatt trumma på och med Surface Pro 4 har de definitivt gjort en produkt ännu lite bättre.

Det är nu dags att lämna tillbaka “min” Surface Pro 4 till Microsoft. Jag kommer sakna den riktigt mycket, för även om jag i grund och botten nog alltid kommer vara en OS X-användare så finns det numera få anledningar att köpa en Mac, och ännu färre anledningar att köpa en iPad. För egen del handlar det om applikationsutbudet där vissa appar på OS X och “inlåsningen” i Apples ekosystem som jag sitter med snarare än själva operativsystemet är det som håller mig kvar på plattformen, för Windows 10 är riktigt bra och ser man till den strategi för applikationer som Microsoft nu anammat, där man kan köra en applikation på en PC, en “surfplatta” eller en mobiltelefon, så känns den oerhört spännande och jag tror också den kommer bidra till att vi får se ett mer levande ekosystem för tredjepartsutvecklare i framtiden när det gäller Windows 10.© 2021 Omsoc Publishing AB