2015-12-29
Krönika

Ett år av betaversioner för Apple

The Verge:

I would go so far as to say every new Apple product or feature released in 2015 was essentially in beta. Apple released a lot of big new platforms that, by themselves, weren’t nearly complete.

Igår kväll försökte jag lägga in min svärmor i vårt iCloud Family Sharing-paket så hon kunde få tillgång till alla de filmer jag köpt via iTunes i den Apple TV svärföräldrarna fick i julklapp.  Jag la till henne som familjemedlem, klickade på att hon skulle få en inbjudan och sen kom en inbjudan i hennes e-postlåda. Inga problem tänkte jag.

Däremot började problemen när svärmor skulle acceptera medlemsskapet. Hon fick en fråga om hon ville dela sina inköp med resten av familjen och klickade på att hon accepterade det, och sen hände ingenting. Hon tryckte flera gånger på samma knapp och inget händer.

Jag kontrollerade statusen på detta i min telefon och jodå, hon är medlem i familjens iCloud Family Sharing-paket. Men på sin telefon kan hon inte se filmer, inte ta del av Apple Music som vi också har ett famijepaket på, och så vidare. Resten av familjemedlemmarna som är medlemmar i iTunes Family Sharing-paketet kan göra allt detta, men inte svärmor. Vad man ska göra nu har jag ingen aaaaning om – troligen får jag radera henne från familjedelningen ännu en gång och göra om det från början och se om det hjälper.

Jag kan för mitt liv inte förstå hur Apple inte kan göra så detta bara fungerar. Varför ska jag när jag försöker mecka med iCloud-kontot i min iPhone 6s helt plötsligt få ett meddelande om att mitt konto är låst av säkerhetsskäl? Jag testade för övrigt att logga in på Apples kontoportal och det gick utmärkt och helt plötsligt meddelade min telefon att mitt konto inte var låst längre. Jag försökte för några dagar sedan lägga till min ominstallerade iPad Air till iCloud Keychain och då försöker Apple skicka ett kontroll-SMS till ett telefonnummer jag inte har längre (det mobilnummer man angav när man skapade nyckelringen).

Telefonnumret ska i normala fall gå att ändra men inte heller det fungerade så jag kontaktade Apple Support som ringde upp mig inom två minuter och som gjorde allt de kunde för att lösa problemet, men det slutade med att de sa rakt ut att jag måste radera min iCloud Keychain och börja på en ny eftersom jag lagt till för många enheter till den. Apple kan inte göra bytet åt mig.

Jag har i skrivande stund 937 lösenord och andra uppgifter i min iCloud Keychain och nog ska jag radera den alltid, men jag är högst tveksam till om jag ska använda funktionen igen.

Det finns andra saker också som kan kännas som småsaker men som ändå irriterar – nya Apple TV har exempelvis den lilla egenheten att man måste starta om den emellanåt då videouppspelningen via exempelvis SVT Play och Netflix börjar rycka, medan det kan fungera bra via iTunes. Jodå. jag har testat att “döda” SVT Play och Netflix-applikationerna och starta om dem men det enda som hjälper är att starta om hela Apple TV:n. För övrigt existerar inte samma problem med de äldre Apple TV-enheter vi har i hemmet.

Har Apple för mycket att göra? Har de för många produkter att underhålla och koppla ihop med varandra? Kanske. Jag hoppas att företaget tar det lugnare under nästa år och fokuserar på att göra en “Snow Leopard” – fixa buggar, bygg ut bakomliggande system för sina tjänster och iterera långsamt, annars är risken överhängande att många av företagets produkter kommer fungera “okej” eller “sådär” och det är som The Verge skriver i sin krönika inte tillräckligt när det gäller Apple.

 © 2021 Omsoc Publishing AB