2016-01-08
Test

Aurora HDR

Applikationer för att manipulera digitala fotografier finns det en och annan av men när Macphun Software, företaget bakom Aurora HDR, hörde av sig och undrade om jag ville testa applikationen tänkte jag att det kunde vara roligt att “leka” lite och se vad man göra. Bakom applikationen står fotografen Trey Ratcliff vilket gjorde detta lite extra intressant just med tanke på att en professionell fotograf varit inblandad.

Jag är å andra sidan inget fotoproffs direkt, men jag tycker det är kul att fotografera. Det finns gott om funktioner i Aurora HDR som jag inte riktigt greppat men å andra sidan kan man exempelvis bara använda de inbyggda mallar som finns i applikationen och man kommer rätt långt med det också.

Målet med Aurora HDR är att det ska vara enkelt att använda och det håller jag med om att det är. Man behöver egentligen inte förstå vad alla funktioner betyder, det räcker med att ladda in en bild och börja leka med filter, sliders och annat.

Systemkraven är på pappret låga – en Mac från 2009 eller senare med minst en Core 2 Duo-processor, fyra gigabyte internminne, OS X 10.9.5 eller senare och minst två gigabyte ledig hårddiskyta krävs. Utöver det stödjer Aurora HDR också retina-skärmar och sitter man med en gammal skärm så krävs en upplösning på 1280 x 800 pixlar eller mer. I praktiken gör det inget om din Mac är vesslesnabb – min arbetsdator, en 13-tums Macbook pro från mitten på 2012 med åtta gigabyte minne, 2,5GHz Core i5-processor och en duktigt snabb SSD-disk känns inte alltid helt responsiv när man börjar smeta på olika filter men å andra sidan tar det inte många sekunder innan det hela är klart.

Sätt igång

Vi kan ta exempelbilden nedan. Till vänster ser du bilden som den blev när jag tog den i HDR-läge med min iPhone 6s en grå novemberdag. Till höger hur den blev när jag lekt med lite filter i Aurora HDR. Visst kan man tycka att den högra bilden kanske blev underlig men samtidigt får den ett sorts magiskt ljus som orginalbilden definitivt inte har.

Det finns givetvis också manuella inställningar man kan leka med. Massor av dem.

Exemplet ovan visar några av alla inställningar som kan läggas på en bild. Här lönar det sig att öva och testa sig fram för det är så många olika möjligheter så man snart går vilse och börjar justera saker fram och tillbaka utan att egentligen ha koll på vad man gör.

Bilden ovan visar ännu en före- och efter-bild där jag tagit en hyfsat okej bild från Globen-området i Fjollträsk och ändrat den ganska radikalt. Trycket i färgerna är helt annorlunda och kanske blev det inte helt lyckat men å andra sidan är det ju fördelen med att arbeta med digitala bilder – blir det inte bra är det bara att börja om och testa igen. Och igen. Och igen.

Integrationen med andra applikationer finns där. Du kan koppla ihop Aurora HDR med Photoshop och Photoshop Elements, Lightroom, Aperture och genom en uppdatering som släpptes nyligen också med Apples Photos-applikation. Trefligt.
Summering
Aurora HDR finns i två versioner – den ena säljs via bland annat Mac App Store och kostar där 419 kronor och blev för övrigt utnämnd till en av årets bästa applikationer förra året. En Pro-version finns också och den säljs inte via Mac App Store utan kostar runt 800 kronor och den uppgraderingen för man från Aurora HDR-applikationen självt.

Jag har haft rätt kul med Aurora HDR. Det är fullt möjligt att man kan göra betydligt mer nyttiga saker med den här applikationen än jag gjort, men 419 kronor tycker jag grundversionen helt klart är värd.© 2022 Omsoc Publishing AB