2016-01-16
Test

Microsoft Lumia 950

Efter Microsofts köp av Nokia var det endast en tidsfråga innan det senare varumärket skulle försvinna från produkterna. Mycket riktigt var det dags med Lumia 950 och Lumia 950XL, de två nya telefonmodellerna från det som en gång hette Nokia, helt enkelt, kombinerat med ett nytt operativsystem från Microsoft: Windows 10.

Ett annat varumärke som inte längre används är Windows Phone, som vi haft med oss sedan Windows Phone 7 och senare Windows Phone 8. Numera är tanken att det är Windows 10 på telefon, surfplatta och dator som gäller. Om du läser den förra meningen en gång till och sedan tar i beaktning att dessa traditionella roller för respektive enhet i och med Windows 10, Surface Pro och Lumia 950/950XL har börjat lösas upp ordentligt så är det svårt att dra en skiljelinje mellan vilka enheter som gör vad, egentligen.

Tanken är nämligen lika smart som den är förvirrande. Med Windows 10 i telefon, surfplatta och dator kan samtliga enheter i teorin köra en och samma applikation på alla tre enheter. I teorin eftersom det givetvis krävs att respektive applikation anpassas för att kunna köras på både x86- och ARM-plattformen med en stor variation av olika skärmstorlekar och prestanda. Kort sagt – det är drömmen om Java och “write once, run anywhere” ännu en gång, men den här gången ser det ut att faktiskt fungera, åtminstone till en viss gräns.

Givetvis är det svårt att klämma in alla funktioner i exempelvis Microsoft Word i en Lumia 950, men arbetar man primärt i Microsofts Office-miljö är det inte alls omöjligt att överleva en hel arbetsdag med sin Lumia 950 och tillbehöret Microsoft Display dock (i skrivande stund och fram till och med 31 januari 2016 gratis vid köp av Lumia 950, annars kostar den strax under tusenlappen) som kopplar ihop mus, skärm och tangentbord med telefonen.

Hello Windows Hello

En av de absolut mest intressanta nyheter som finns i kombinationen Windows 10 och Lumia 950 stavas Windows Hello. Det är helt enkelt en biometrisk säkerhetsfunktion som låter dig använda den framåtvända kameran (alltså den som är vänd mot dig när du använder telefonen) för att läsa av dina ögon och på så sätt logga in dig i telefonen, precis som det fungerar på samma sätt på Surface Pro 4 med Windows 10, fast där kan man också använda sig av sitt fingeravtryck om man så önskar.

Konfigurationsprocessen för att få Windows Hello att fungera är så slipad som man kan få den, och med tanke på att Microsoft påminner om att Windows Hello fortfarande är i ett betastadium (vilket innebär att den kanske fungerar, eller kanske inte) så fungerar det riktigt bra. Med detta sagt är konfigurationsprocessen ganska meckig, i synnerhet om man har glasögon.

Telefonen blir, för övrigt, märkbart varm under denna process. Kan tänka mig att det kräver en del processorkraft för att behandla bildmaterialet så snabbt som Lumia 950 lyckas göra det.

Det blir en aning humoristiskt när kameran och mjukvaran försöker hitta ens ansikte och ögon – att bli ombedd att hålla telefonen närmare ansiktet när man i princip trycker den mot nästippen är intressant, inte bara för att man i princip inte kan se vad som står på skärmen och dels för att man, om man som jag är halvblind utan glasögon, ombed ta av glasögonen och sedan ska kunna läsa vilka instruktioner som står på skärmen. Jag kunde det inte.

Apples enda motsvarighet idag är Touch ID, en inbyggd biometriscanner i hemknappen som läser av ditt fingeravtryck på bråkdelen av en sekund i en iPhone 6s, men även om den är oerhört snabb och läcker så känns det nästan gammalmodigt att behöva göra det jämfört med att låta sin dator eller mobiltelefon läsa av ens ansikte på någon sekund. Windows Hello är djävligt James Bond, helt enkelt, och jag gillar det.

Snabb som en vessla

Lumia 950 behöver vara snabb. För att kunna fylla alla de roller som Microsoft vill att den ska kunna göra på ett bra sätt krävs det gott om prestanda och telefonen gör åtminstone inte mig besviken på den punkten, men det är till ett pris i form av att den kan bli ganska varm emellanåt. Lumia 950 har utrustats med ett vätskekylningssystem som transporterar bort värmen från processorn i telefonen och sprider ut den så värmen enklare kan transporteras bort.

Responsen i det grafiska gränssnittet är ögonblicklig även om man har flera applikationer igång i bakgrunden som exempelvis synkroniserar e-post eller data till och från OneDrive, vilket känns bra.

Något som däremot är mycket underligt är Microsofts nya webbläsare, Edge. I Windows 10 på en vanlig PC är Edge en ganska trevlig bekantskap – den renderar sidor bra, känns tillräckligt snabb och är överlag en schysst webbläsare även om det i dagsläget inte finns en enda annonsblockerare för Edge. Detta alltså på Windows 10 på skrivbordsdatorn – i en Lumia 950 är motsatsen den raka.

Edge i en Lumia 950 renderar webbsidor riktigt, riktigt bra, men problemet är snarare hur länge man får vänta på att sidorna ska laddas. Jag testade att surfa till Apple.com som exempel och på min iPhone 6s med iOS 9.2 renderas sidan på ett par sekunder. På Lumia 950 tog det 15-16 sekunder (!) innan sidan hade ritats upp. Själva nedladdningen av sidan gick snabbt, men sen blir fönstret för Edge bara vitt i ett antal sekunder innan något dyker upp. Fenomenet upprepade sig med andra sidor jag testade, exempelvis DN.se och Aftonbladet. En av de få sidor som fick snabbt att ladda är den sida du läser just nu, Macpro.se, och jag gissar att det Edge har problem med är exekvering av javascript eftersom Macpro innehåller oerhört lite javascript medan de andra sajterna har destå fler dito.

Bilden ovan visar hur Edge (till vänster) och Safari i iOS 9.2 (till höger) renderar Macpro. Bilden ljuger dock en hel då jag fått förstora skärmbilden från iOS 9.2 för att försöka matcha storleken på skärmbilden som Lumia 950 och Windows 10 skapar, varför Safari i iOS 9.2 på en iPhone 6s kan framstå som aningen suddig. Mer om skärmupplösning och annan hårdvara lite senare i testet.

Edge är i mitt tycke det gyllene undantaget när det gäller applikationsfloran i Windows 10. Väderapplikationen blev snabbt en favorit och för oss som är närmast svältfödda efter bra information i Apples (visserligen snygga men i övrigt ganska meningslösa) väderapplikation i iOS 9.2 är dess motsvarighet i Windows 10 en välkommen vän.

Här får man bra och tydlig information, informativa prognoser och det kan verka larvigt att hänga upp sig på något så enkelt som en väderapplikation men i dessa vintertider är det kul att veta om det ska bli -20 eller -30 de kommande dagarna.

På tal om mjukvara är ju Microsofts motsvarighet till App Store en bitvis ganska sorglig historia. Inte avseende mängden appar, där tycker jag Apple har låtit App Store växa sig alldeles för vildvuxet och rörigt, men när det handlar om “basutbudet”, alltså allt från applikationer från din bank till smarta produktivitetsapplikationer och podcastspelare, för att ta några exempel, är utbudet inte överdrivet bra på Windows Phone 10. Inte för att det inte blivit bättre – Klarna och BankID-applikationerna är väldigt välkomna inslag och SVT Play är alltid trevligt att ha tillgängligt i applikationsform. Har man en annan bank än Nordea är man hänvisad till att använda webbläsaren för att logga in på banken via sin mobiltelefon.

Sen handlar det inte enbart om utbudet utan också om kvaliteten på apparna. Att Windows 10 som telefonplattform inte direkt är en prioriterad plattform hos exempelvis Facebook är smärtsamt uppenbart, dels genom att använda applikationen som är oerhört seg, och dels genom att bara läsa recensionerna som andra användare lämnat. Man kan tycka att en applikation som Facebook kanske inte är viktig, men det är sannolikt den viktigaste “sociala” applikation du kan släppa på vilken mobil plattform som helst. Här borde Microsoft och Facebook slå sina kloka huvuden ihop och reda ut vari problemen ligger och lösa dem, och det snarast.

Trevlig hårdvara med små problem

Som jag nämnde tidigare är Lumia 950 snabb, responsiv, bitvis lite varm men överlag helt okej även på den fronten. Skärmen är löjligt bra – det finns inget annat sätt att beskriva den på. Den känns lite skarpare och klarare än sin motsvarighet i iPhone 6s, och det är inte på något sätt någon kritik mot iPhone 6s för den har en oerhört bra skärm. Upplösningen på Lumia 950 är också högre jämfört med en iPhone 6s. Lumia 950 skickar ur sig 2560 x 1440 pixlar med 564 pixlar per tum, medan iPhone 6s presterar 1334 x 750 pixlar med 326 pixlar per tum.Fingergester och annat fungerar också bra på skärmen, här finns inget att klaga på.

Något som inte verkar vara helt tajt ännu är prestandan över wifi-nätverk. Det har funnits åtskilliga problem med wifi-anslutningsproblem tidigare men dessa verkar ha åtgärdats då jag inte upplevde några av dessa.

Att synkronisera upp tio bilder till Microsofts i övrigt väldigt generösa molnlagringstjänst OneDrive (en terabyte lagringsyta gratis jämfört med fem gigabyte från Apples iCloud…) från Lumia 950 tog en kvart, drygt. Synkronisera upp tio bilder från min iPhone 6s med Microsofts OneDrive-applikation till samma OneDrive-konto över samma wifi-nätverk tog någon minut. Så jag trodde problemet måste vara i hur Windows 10 på en Lumia 950 hanterar wifi-trafik.

Åtminstone är det vad jag trodde var problemet. Jag kunde inte riktigt släppa det faktum att annan trafik över wifi, som exempelvis e-post, gick snabbt att hantera. Jag insåg snart att jag hade tittat på mina bilder genom den inbyggda bildapplikationen i Windows 10. Något som är dumt med den är att den inte integrerar dina bilder i exempelvis Onedrive med de bilder som finns lokalt, som Apple gör med iCloud i iOS 9. Istället är det i olika kataloger – lokala bilder, OneDrive-bilder, och så vidare. När jag tittade på vilka OneDrive-bilder som fanns i telefonen via bildvisningsapplikationen så kraschade bildvisningsapplikationen ungefär varannan gång när jag valde OneDrive-mappen. När jag väl lyckades komma in i mappen fanns där två bilder (se bild nere till vänster).

Bilden till höger visar innehållet i samma bildmapp, men här använder jag OneDrive-applikationen i samma telefon. OneDrive-applikationen kraschar för övrigt inte när jag går in i mappen. Intressant nog stod synkroniseringsikonen i bildvisningsprogrammet och snurrade i timme efter timme utan att en enda ytterligare bild dök upp i mappen i bilden ovan till vänster. Inte stabilt, som Dr Alban kanske skulle ha sagt.

Lumia 950 är en 5,2-tums telefon (jämfört med iPhone 6s fem tum) och den är högst greppbar och inte snorhal som den aningen smalare iPhone 6 var. Den är inte för bred för att kunna hanteras med en hand (men det är på gränsen), känns inte vansinnigt tung (150 gram, att jämföra med 143 gram för iPhone 6s) och i dagligt bruk är Lumia 950 en telefon som fungerar bra både i jeansfickan som i innerficka på jacka eller kavaj.

Kameran är som vanligt värd ett eget litet avsnitt i testet. När jag testade den tidigare toppmodellen Lumia 930 var kameran bra men de olika programvaror som medföljde var av varierande kvalitet. Bara det faktum att det inte fanns en utan två olika applikationer enbart för att ta bilder i en och samma telefon från till synes en och samma tillverkare utstrålade inte direkt självförtroende. Vilken skulle man använda, och varför var den ena bättre än den andra?

I Lumia 950 och Windows 10 är detta uppstyrt och nu finns det en kameraapplikation. Punkt.

Jag har som vanligt testfotograferat litegrann med Lumia 950 och iPhone 6s. Båda telefonernas kameror har varit satta i sina standardlägen, det vill säga inget HDR eller annat utan alla inställningar har varit satt till sina respektive automatiska dito.

Den första bilden visar en av min yngste sons favoritleksaker – bilen Francesco från filmen “Bilar 2”. Till vänster är bilden tagen med Lumia 950 och till höger bilden från iPhone 6s. Verkligheten ligger mer åt bilden till vänster än till höger, om man säger så.

Här en jämförelse till, tagen på samma premisser med Lumia 950 till vänster och iPhone 6s till höger.

Bilden från iPhone 6s till höger är inte dålig men iOS kameraapplikation verkar dra sig mer åt att skapa “kallare” bilder medan Lumia 950 (till vänster ovan) skapar lite varmare bilder. Jag har ärligt talat svårt att bestämma mig för vilken av dessa två bilder jag föredrar, båda blev bra på sitt sätt.

Summering
Den svåra summeringen då. För det är svårt – trots en och annan bugg är Lumia 950 en charmig och trevlig telefon som är snabb, har en underbar skärm, intressanta tekniska lösningar i form av exempelvis Windows Hello och en snuskigt bra kamera. Den inbyggda processorn, Qualcomm Snapdragon 808, gör jobbet bra men blir väldigt varm lite då och då vilket jag inte upplever med min iPhone 6s. Lumia 950 levereras med 32 gigabyte lagringsyta vilket kan utökas med ytterligare 200 gigabyte, vilket totalt skulle ge 232 gigabyte lagringsyta i en mobiltelefon.

Att jämföra med maxgränsen på 128 gigabyte i en iPhone 6s eller iPhone 6s plus, men å andra sidan kan man inte använda någon av Apples telefoner, eller surfplattor heller för den delen, på det datorliknande sätt som man kan använda en Lumia 950.

Jag gillar Lumia 950. Som vanligt, för en Appletorsk som undertecknad. finns ett och annat frågetecken runt hur man migrerar från iMessage och iCloud Drive till Skype och OneDrive, hur gör man med musiken man har i Apple Music och iTunes Match, och så vidare.

Applikationsutbudet kan bara bli bättre (vilket det gradvis blivit under det senaste halvåret), och Microsoft till skillnad från Apple, ser till att ha en god relation till sina utvecklare, så ribban för en smidig övergång blir fortsatt allt lägre och med tanke på att iOS och iPhone visserligen fortsätter sälja bra men kanske har blivit lite för bekväma och självgoda för sitt eget bästa är det kanske dags för fler än mig att testa en Lumia 950. Bara en sådan sak som den betydligt bättre ljudkvaliteten i Lumia 950 vid vanliga röstsamtal jämfört med röstsamtal med samma abonnemang i en iPhone 6s kan bli något av en chock för en och annan.

Jag tror ni kommer gilla den.

Fotnot: Jag har fått frågor om batteritiden i Lumia 950. Jag har valt att inte redovisa några siffror om detta eftersom det är så oerhört individuellt när det handlar om allt från vilka applikationer man kör, hur bra eller dålig mobiltäckning man har, och så vidare. Att peka på någon form av “standardtester” kan också vara väldigt missvisande varför jag väljer att inte ha med det som en punkt i testet av denna eller någon framtida produkt som primärt drivs på batterier.© 2021 Omsoc Publishing AB