2016-01-18
Krönika

En notifiering, en gång

Om du som jag har en Mac, en iPhone, en iPad och en Apple Watch är det givetvis trevligt att få notifieringar om inkommande e-post, iMessage-meddelanden, aktivitet på Twitter och Facebook, och så vidare.

Något som slår mig allt oftare är hur oerhört irriterande det är att behöva se (och höra) alla notifieringar på alla plattformar, ungefär samtidigt. Ja, det går givetvis att filtrera vilka applikationer som ska pipa och visa notifieringar på vilka enheter, men varför kan inte enheternas notifieringar följa mig? Eller, varför måste jag se samma notifieringar en gång till på iPad och Mac när jag redan sett dem på min iPhone?

Det skulle inte förvåna mig om Apple arbetar på detta. Katalysatorn till att detta faktiskt ska fungera heter givetvis Apple Watch, den enda av alla Apples produkter som har tekniken att avgöra om dess ägare faktiskt bär produkten på kroppen och därmed kan användas för att avgör hur nära användaren är andra enheter. Detta kan Apple göra med hjälp av det inbyggda stödet för avståndsbedömning mellan olika enheter som Bluetooth LE har.

Andra värden kan också gälla. Om en Apple Watch finns i närheten av en Mac eller iPhone behöver dessa inte visa några notifieringar, men om användaren inte har någon Apple Watch då? En lösning kan vara att exempelvis en iPhone kan hålla koll på när den flyttades sist, om den har X antal missade samtal eller annat, så kanske den då inte behöver visa några notifieringar på telefonen. Är skärmsläckaren aktiv på din Mac kanske det är smartare att visa notifieringar på den enhet som var aktiv senast?

Eller, om den känner av att en iPhone eller iPad ligger bredvid en Mac så kan man på förhand bestämma att notifieringarna ska visas på en av enheterna, inte fler.

Att bränna iväg så många notifieringar som Apple gör idag slösar med både bandbredd och batteritid. Högst onödigt.© 2021 Omsoc Publishing AB